Orechová torta s penou a malinami
Bohatá orechová plnka sa v tejto torte postretla so snehom s malinami.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis do tortovej formy s priemerom 24 cm
Cesto:
100 g masla
štipka soli
170 g polohrubej múky
1 – 2 PL smotany (mlieka)
2 žĺtka
Orechová vrstva:
300 g mletých orechov
100 g práškového cukru (množstvo si môžete regulovať)
50 ml mlieka
Malinová vrstva:
4 bielka
štipka soli
200 g kryštálového cukru
450 g čerstvého drobného ovocia (ríbezle, maliny a pod.) – nie mrazené, pustí veľa šťavy
Postup:
Všetky suroviny na cesto spracujeme. Pracujeme rýchlo, zbytočne dlho nemiesime, aby sme nemali cesto tvrdé. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút zachladiť. Tortovú formu vyložíme spodok a boky papierom na pečenie.
Malá pomôcka: prstom namočeným do oleja môžeme jemne urobiť bodku na forme a papier sa nám prilepí, nebude sa pohybovať. Mlieko zahrejeme a orechy zmiešané s cukrom sparíme. Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy (ak je trochu cesta aj na bokoch nevadí) a vyložíme ním formu. Na formu natrieme orechovú plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 – 20 minút.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Po lyžiciach zašľaháme cukor. Je dôležité tento pokyn dodržať, aby sme z bielkov vyšľahali krásne tuhú penu. Nakoniec zamiešame ovocie. Ja som rozdelila penu na dve časti (chcela som mať rovný vrch, ale nie je to nutné robiť). Nanesieme na predpečený korpus. Teplotu v rúre znížime na 160 stupňov a dáme tortu zapiecť ešte na 15 minút dozlatista. Vypneme rúru a ešte v nej necháme tortu postáť asi 10 minút.
Vrch môžeme ľubovoľne dozdobiť.
Nebíčko v papuľke