Mexický vegetariánsky guláš vás spoľahlivo zahreje
Počas chladných zimných dní existuje viacero spôsobov ako sa zohriať – jedným z nich je aj dobré pikantné jedlo. Bezmäsitý guláš s vôňou a chuťou vzdialeného Mexika, je vhodný ako skutočne rýchly a jednoduchý obed alebo večera. Obľúbia si ho najmä milovníci pikantných pokrmov a je vhodný aj pre vegetariánov či dokonca vegánov. Ostatní ho môžu doplniť napríklad volským okom alebo opečenou klobásou.
Galéria
Ingrediencie:
• 1 konzerva červených fazúľ v náleve
• 1 konzerva bielych fazúľ v paradajkovej omáčke
• 1 konzerva kukurice
• 1 stredný paradajkový pretlak (alebo 3 lyžice pretlaku)
• cibuľa
• 2-3 strúčky cesnaku
• chili korenie (alebo chili paprička)
• zelená a žltá paprika
• rastlinný olej
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Z červenej fazule a kukurice zlejeme nálev. Očistíme si cibuľu a cesnak.
2. Nakrájame si papriky a cibuľu na približne rovnako veľké kúsky.
3. Vo vhodnom hrnci zohrejeme olej a do horúceho oleja dáme súčasne cibuľu aj papriku. Posolíme a dusíme iba niekoľko minút, tak aby ostali chrumkavé.
4. Následne pridáme odcedené červené fazule a biele fazule s nálevom. Premiešame a niekoľko minút podusíme za stáleho miešania. Medzičasom si dáme variť 1/2 litra vody.
5. Do zmesi pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme za občasného miešania na miernom plameni variť približne 15 minút tak, aby sa nám časť vody odparila (guláš zhustne).
6. Na záver pridáme nadrobno pokrájaný alebo pretlačený cesnak, koreniny (čierne korenie a chili korenie resp. pokrájanú chilli papričku podľa chuti), ak je potreba, pridáme ešte soľ. Vsypeme do zmesi kukuricu a povaríme ešte približne 5 minút.
7. Hotové jedlo podávame horúce buď samostatne, alebo s pečivom, doplniť ho môžme aj vajíčkom na tvrdo, volským okom či opečenou klobásou.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
dost sa to podoba na jeden moj recept… az na to ze v tom chyba maso
fuj vse z plechovky…nechutny