Pripravte pre svoju rodinu výborný maďarský guláš
Obľúbený klasický pokrm aj u vás na stole? S našim receptom prípravu hravo zvládnete. Guláš podávajte s knedľou, nokmi alebo s čerstvým pečivom.
Ingrediencie:
800 – 1000 g hovädzieho pliecka alebo krku
3-4 PL oleja
3 väčšie cibule
1 väčšia paprika (ja som dala 1/2 zelenú a 1/2 žltú)
1 menšia čili paprička, príp. feferónka (podľa vlastného uváženia a chuti)
2 paradajky
4 strúčiky cesnaku
1-2 PL paradajkového pretlaku
soľ, korenie,
1 KL mletej rasce
2 KL červenej mletej papriky
1 KL majoránky
vývar na podlievanie 100 – 200 ml
Postup:
Mäso narežeme na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kocky. Speníme ju na oleji. Pridáme nakrájané mäso. Miešame, kým sa mäso zatiahne. Potom pridáme soľ, korenie, mletú rascu a červenú papriku. Premiešame, prikryjeme a oheň stiahneme na minimum. Necháme restovať mäso vo vlastnej šťave, čo najdlhšie, ako je to možné.
Prvýkrát som podlievala asi po dvoch hodinách a to cca 50 ml vývarom. Potom ešte dvakrát po 50 ml. Stačilo. V žiadnom prípade sa nesmie mäso variť vo vode! Po cca dva a pol hodinách pridáme (na pásiky) narezanú papriku, paradajky, čili papričku, prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak a majoránku. Paradajky narežeme do kríža a vo vriacej vode ich obaríme, šupku odlupneme a pokrájame na väčšie kúsky. Podusíme ešte zhruba 20 minút. Paprika nemá byť rozvarená.
Ak by ste to predsa len prehnali s podlievaním, tak na záver môžete zahustiť jedným surovým zemiakom nastrúhaným na jemnú kašu. Ja som nezahusťovala, omáčku som mala akurát. Väčšie množstvo cibule dodá nielen skvelú chuť, ale dostatočne zahustí aj omáčku, ak to s podlievaním nepreženiete.
Dobrú chuť!
cele zle
nieje to zle len niekomu asi vadi ze sa to vola madarsky gulas
Dobre vyzerá a určite aj dobre chutí.
neverím vlastným očiam takéto komentáre,…!?, na hanbu
Vážená,to hovädzie pliecko ak by bolo z kravy,ktorá pamätala Vaterlo,tak vtedy by ste ho mohla dusiť 2,5hod. a tá zelená a žtlá paprika to je čo? Dovozové sračky neprirodzenej farby,bez chuti a vône,škoda kaziť mäso!
Jasné,už máš v záhrade papriku? Či variť guláš len keď dozreje paprika? Ak nemáš ani vlastné lečo,tak nemudruj,že je to z kúpenej zeleniny. Milujem frflošov,čo zkritizujú všetko!!! Recept je OK ,neexistuje len jeden,ten pravý…Dobrú chuť.
a veríš tomu že mám vlastné lečo z mojej záhrady a ak si nevieš sám spraviť tak sa napchávaj tými dovozovými sračkami,dobrú chuť.
no co uz, niekomu staci ta akoze paprika….a niekto chce nasu…ovela lepsiu, chutnejsiu…
Ja myslim, ze to vyzera bohovsky, a urcite tak aj chuti…urcite coskoto skusim…dakujem za super recept a ospravedlnujem sa za frflosov…
super,, netreba pocuvať tých co maju doma plant papriky a machruju 🙂
to je fakt celé zle, možno chutí ako chutí, ale ten pohľad to mi príde ako keby to vyvrátil pes…….krásny na pohľad, výborný na chuť a jednoduchý na prípravu je recept na stránke mimibazar.sk vrelo odporúčam nie je môj ale robím ho pravidelne, celá rodina si ho vyžaduje….:)
proste na maďarský guláš sa to moc nepodobá….nemusí to byť zlé,ale nie je to čo by to malo byť….
Toto okolo maďarského gulášu ani neprešlo.
Majoránka sa dáva až do hotového jedla, lebo keď sa pridá počas varenia, tak zhorkne.
Maďarák musí byť tmavohnedý, do červena a omáčka busí byť taká, aby nestekala z knedle.
Mletá paprika pustí svoju krásnu farbu na tuku a nie vo vode. Najlešie guláše sú z nožiny, nie zo stehna, alebo pleca.
To sme sa zalizovali cela rodinka