/ Recepty /

Veľkonočné pochúťky: Vajíčkové bochníčky a svieži citrónový koláč

Veľkonočné pochúťky: Vajíčkové bochníčky a svieži citrónový koláč

Stoly prehýbajúce sa pod horou chuťoviek a všakovakých pestrofarebných jarných dobrôt už neodškriepiteľne patria k veľkonočným sviatkom.

Vajíčkové bochníčky

Čas potrebný na prípravu: 30 MINÚT

8 vajíčok

1/4 šálky pokrájanej šunky

1/4 šálky nadrobno pokrájanej šalotky

1/4 šálky nadrobno pokrájanej červenej papriky

2 PL strúhaného zeleru

1/3 šálky majonézy

1 ČL horčice

čerstvý kôpor

soľ

korenie

1 Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, žĺtky vyberieme a preložíme do menšej misy.

2 Do misy pridáme všetky ingrediencie (okrem kôpru) a dobre premiešame. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

3 Takto pripravenou zmesou plníme bielky. Nakoniec vajíčka posypeme nadrobno nasekaným kôprom, podávame vychladené.​

Svieži citrónový koláč

Čas potrebný na prípravu: 2 HODINY

2 šálky polohrubej múky

1 šálka cukru

1/2 šálky orechov

1 kocka masla (125 g)

3 vajcia

8 PL mlieka

strúhaná kôra z dvoch veľkých citrónov

1 prášok do pečiva

Plnka

Šípkový alebo marhuľový džem

Poleva

strúhaná kôra a šťava z jedného citróna

100 g tvarohu

1 šálka práškového cukru

100 g masla

1 mascarpone

1 balenie žltého potravinového farbiva

1 Rúru predhrejeme na 180 °C. Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom postupne pridávame ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.

2 Hlbšiu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Potom do nej vylejeme cesto a hneď dáme piecť asi na hodinu (hneď ako sa po zapichnutí špajdľa nelepí, vyberieme ho z rúry).

3 Hotový korpus necháme úplne vychladnúť.

4 Medzitým si pripravíme polevu. Tvaroh a mascarpone vyšľaháme s cukrom a maslom dohladka. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a farbivo, premiešame a dáme schladiť.

5 Korpus horizontálne rozrežeme na vrstvy (počet závisí od formy na pečenie). Každú vrstvu natrieme džemom. Nakoniec tortu potrieme pripravenou polevou. Navrch môžeme poukladať zvyšné nakrájané citróny. Necháme schladiť a podávame.

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.