Veľkonočné pochúťky: Vajíčkové bochníčky a svieži citrónový koláč
Stoly prehýbajúce sa pod horou chuťoviek a všakovakých pestrofarebných jarných dobrôt už neodškriepiteľne patria k veľkonočným sviatkom.
Vajíčkové bochníčky
Čas potrebný na prípravu: 30 MINÚT
8 vajíčok
1/4 šálky pokrájanej šunky
1/4 šálky nadrobno pokrájanej šalotky
1/4 šálky nadrobno pokrájanej červenej papriky
2 PL strúhaného zeleru
1/3 šálky majonézy
1 ČL horčice
čerstvý kôpor
soľ
korenie
1 Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, žĺtky vyberieme a preložíme do menšej misy.
2 Do misy pridáme všetky ingrediencie (okrem kôpru) a dobre premiešame. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
3 Takto pripravenou zmesou plníme bielky. Nakoniec vajíčka posypeme nadrobno nasekaným kôprom, podávame vychladené.
Svieži citrónový koláč
Čas potrebný na prípravu: 2 HODINY
2 šálky polohrubej múky
1 šálka cukru
1/2 šálky orechov
1 kocka masla (125 g)
3 vajcia
8 PL mlieka
strúhaná kôra z dvoch veľkých citrónov
1 prášok do pečiva
Plnka
Šípkový alebo marhuľový džem
Poleva
strúhaná kôra a šťava z jedného citróna
100 g tvarohu
1 šálka práškového cukru
100 g masla
1 mascarpone
1 balenie žltého potravinového farbiva
1 Rúru predhrejeme na 180 °C. Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom postupne pridávame ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.
2 Hlbšiu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Potom do nej vylejeme cesto a hneď dáme piecť asi na hodinu (hneď ako sa po zapichnutí špajdľa nelepí, vyberieme ho z rúry).
3 Hotový korpus necháme úplne vychladnúť.
4 Medzitým si pripravíme polevu. Tvaroh a mascarpone vyšľaháme s cukrom a maslom dohladka. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a farbivo, premiešame a dáme schladiť.
5 Korpus horizontálne rozrežeme na vrstvy (počet závisí od formy na pečenie). Každú vrstvu natrieme džemom. Nakoniec tortu potrieme pripravenou polevou. Navrch môžeme poukladať zvyšné nakrájané citróny. Necháme schladiť a podávame.
TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom
Komentáre