Ako si pripraviť tradičné domáce langoše
Obľubujete tradičné langoše a radi by ste si ich urobili doma? Prinášame vám jednoduchý recept, vďaka ktorému si zvládnete pripraviť nadýchané, mäkké a chutné langoše, ktoré po vychladnutí nestvrdnú a je možné ich ohriať a jesť aj na druhý deň. Najchutnejšie sú však samozrejme čerstvé.
Galéria
Ingrediencie:
• 700g hladkej múky
• 250g kyslej smotany
• 2 vajíčka
• 1 balenie droždia (42g)
• 300ml mlieka
• cukor, soľ
• olej na vyprážanie
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Mlieko si zohrejeme tak, aby bolo vlažné.
2. V mlieku rozmiešame 1 lyžičku cukru a následne do neho rozdrobíme droždie a zamiešame, aby sa rozpustilo.
3. Múku vo veľkej mise zmiešame s droždím v mlieku, 1 čajovou lyžičkou soli a 2 vajíčkami.
4. Do vzniknutej zmesi vmiešame kyslú smotanu.
5. Vymiesime cesto a dáme ho na teplé miesto nakysnúť, zakryté čistou utierkou, približne na 1 hodinu. Objem cesta by sa mal aspoň zdvojnásobiť.
6. Do panvice dáme rozohriať olej. Odrezávame kúsky cesta a naolejovanými rukami tvarujeme langoše. Z oboch strán vypražíme do zlatista a dáme na papierovú utierku, aby odsala prebytočný olej.
7. Servírujeme – najlepšie sú teplé a čerstvé. Neskôr sa samozrejme langoše dajú aj zohriať. Po vypražení ich podľa chuti potrieme roztlačeným cesnakom so soľou. Podávame so smotanou, kečupom, tatárskou omáčkou, syrom a podobne – podľa chuti. Langoše sú veľmi sýte, takže nedoporučujeme na posedenie zjesť viac ako dva kúsky 🙂
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
…krásny klasický recept, snáď len dve „pripomienky“ …jednoznačne odporúčam cesto urobiť deň vopred a dať do chladničky, majú ešte lepšiu a úžasnejšiu chuť…sú viac „prezreté“ a cesto je chutnejšie!!!
…no a druhá pripomienka, v žiadnom prípade len dva kusy!!! …aj 3 – 4 len opatrne s cesnakom, ten zaťaží….
Tento recept má hodnotu 5***** hviezdičiek!!!
tak tento recept je totálne na p**u ! cesto som urobil presne podľa receptu …. výsledok? cesto riedke,aj keď som dosku na vaľkanie riadne posypal múkou,všade sa cesto lepilo,to nehovorím o mojich rukách …. horko ťažko som urobil dva langoše … chuť o ničom,mdlé … zvyšok cesta som vylial do sáčka a vyhodil do kontajnera … moja rada : ani neskúšajte !!!
Ja robim langose podla tohto receptu uz dlho a poradila som ho aj kamaratkam a sme spokojne a langose su vyborne … dam Vam radu- dosku ani ruky nemucte, ale naolejujte. Budu sa Vam dobre tvarovat langose a nebude v oleji horiet prebytocna muka 😉
super osuch dakujem za recept
Mario72 robil si uz niekedy kysnute cesto podla tvojho komentu asi nie
Milujem také recepty co davaju hore ze ani nie tolko stoho treba ale bud menej alebo viac✌
Absolutny nepodarok! cesto prílis riedke
Cesto riedke, tieklo cez prsty, postup dodržaný, bud treba viac múky alebo menej smotany
Skvělý recept!! Pro ty, kterým se nepodařilo, viz.komentáře, chtělo by to nejspíš šikovnější ruce a asi více trpělivosti se zpracováním těsta. Chvíli to trvá…
Super recept 😉 A pre tých ktorí ho hodnotia negatívne tak treba vediet spraviť ak je riedke dosip múku a nebude riedke trošku rozmýšľam
To nemyslíte vážne že riedke cesto ?? To nemôžete brať doslovne ten recept. Záleží na tom aké veľké vajcia pouzijem, aku smotanu, nikdy to nevyjde podla receptu. Ak je riedke cesto, jednoducho prisypem viacej muky, ak je husté, prilejem viacej mlieka alebo vody.
Výborný recept, langoše mali veľmi dobrú konzistenciu aj chuť, dokonca aj na druhý deň. Ďakujem.
Ďakujem za recept, je super! ÁNO spočiatku je cesto redšie ale trošičku múky a naolejované ruky a krásne sa dá vypracovať.
Robila som podla tohto receptu moje prve langose a vobec moje prve kysnute cesto. A naozaj lutujem, ze som si vybrala tento recept. Teraz ich musim robit stale a nemozem sa ani vyhovorit, ze je to tazke alebo drahe 😀 Je to super rychle, super jednoduche a este aj uzasne chutia 🙈🙈🙈
Super cesto, robievam ho casto a zatial najlepsie, sme traja a staci nam polovicna davka, polovicu cesta dam do bochnickov, naolejujem v miske a dam do chladnicky, ako pise pani vyssie, su vyborne aj na druhy den robene.