Pikírovanie
Zdroj: shutterstock.com

Ako správne pikírovať, aby ste dosiahli silné priesady? Držte sa tohto postupu

Pikírovanie je aktivita, s ktorou sa na začiatku sezóny stretne každý záhradkár. Malé priesady vysadené do spoločného kvetináča či debničky budú potrebovať čoraz viac životného priestoru, aby zosilneli a vytvorili dostatočnú koreňovú sústavu.

Ak vám bol tento pojem ešte donedávna celkom neznámy, netreba za tým hľadať veľkú vedu – pikírovanie je rozsádzanie malých priesad do samostatných kvetináčov alebo sadbovačov.

Pikírovanie = presádzanie alebo rozsádzanie

Pri pestovaní priesad zo semien je zvykom začínať výsadbou do spoločných kvetináčov. Niektoré majú podobu hranatých kvetináčov (hrantíkov a truhlíkov), ďalšie vyzerajú ako plastové minipareniská s vrchným krytom. Výhodou tohto riešenia je vytvorenie rovnakých podmienok pre všetky semená – ako z pohľadu tepla, svetelnosti aj vlahy. Vzídu najsilnejšie semená a je dobrý predpoklad, že všetky priesady budú rásť rovnomerne.

Semená je tiež možné hneď vysadiť do sadbovačov, ktoré majú napríklad 6 × 8 sadbovacích otvorov. Takéto sadbovače zvyčajne zaberajú viac miesta a ak sa istá časť semien neujme, budete celý čas zbytočne zalievať aj miesta bez priesad. Mladé rastlinky, ktoré sa ujmú, však už môžu samostatne rásť v sadbovači až do momentu vysadenia do pôdy.

K pikírovaniu treba pristúpiť vtedy, ak ste semená jedného druhu vysadili spoločne do jedného „priestoru“. Po vzídení klíčnych lístkov a objavení prvých pravých lístkov sú predurčené na ďalšiu manipuláciu – teda rozsadenie s cieľom získania silných priesad.

Priesady
Zdroj: shutterstock.com

Ako pikírovať priesady?

Najčastejšie sa pikírujú priesady papriky, rajčín, kalerábu, šalátov, kapusty, zeleru či doma pestovaných byliniek. Ak sa už mladé priesady tiesnia, ťahajú za slnkom a majú aj pravé listy, je čas pripraviť si všetky dôležité pomôcky a pustiť sa do práce.

Na pikírovanie budeme potrebovať:

  • priesady
  • menšie kvetináče na priesady (kultivačné kvetináče, sadbovače – plastové, z odbúrateľných prírodných materiálov)
  • vhodný pestovateľský substrát
  • starú ceruzku alebo drevenú paličku
  • pomôcku na ochranu stola pred zašpinením (starší podnos, starý gumený obrus)
Pikírovanie
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Do samostatných kvetináčov budeme presádzať iba priesady zdravé, dostatočne silné a bez deformít. Pracujeme s nimi opatrne a so všetkou jemnosťou, aby nedošlo k ich zlomeniu. Na oddelenie od ostatných dobre poslúži drevená palička, stará vidlička alebo prsty. Priesady neťaháme zo zeme, snažíme sa ich opatrne oddeliť od ostatných aj s trochou výsevného substrátu.
  2. Nový pestovateľský substrát zľahka nasypeme do pripravených kvetináčov. Musia mať vopred pripravené otvory na odtok vody. Substrát neutláčame, necháme ho nakyprený.
  3. Pomocou ceruzky/paličky urobíme do stredu každého kvetináča otvor takej veľkosti, aby sa do neho korene mladej priesady dali bez problémov vložiť. Mladé rastlinky vkladáme do zeme až po úroveň klíčnych lístkov a zľahka ich prstami pritlačíme.
  4. Rozsadené priesady zľahka zalejeme vodou a uložíme ich na teplé a svetlé miesto. Najbližšie týždne bude už každá mladá rastlina rásť vo vlastnom priestore, kde dostane impulzy na silnejší rast.
Pikírovanie
Zdroj: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje