Skleníkový kalendár: Kedy a čo vysádzať
Poradíme vám, čo a kedy vysievať a vysádzať. Samozrejme, termíny výsevov a výsadieb závisia od teploty v skleníku.
Január
Výsev na priamy konzum: reďkovka, žerucha siata, karotka
Výsev na predpestovanie priesad: zeler buľvový, šalát hlávkový, kaleráb, karfiol, kel hlávkový; kapusta pekinská, čakanka štrbáková (endívia), paprika zeleninová, uhorka šalátová
Výsadba na priamy konzum: cibuľa sadzačka (na dopestovanie zelenej cibuľky), trsy pažítky, šalát hlávkový, bazalka, čakanka šalátová (na rýchlenie pukov)
Február
Výsev na priamy konzum: reďkovka, reďkev siata, karotka
Výsev na predpestovanie priesad:šalát hlávkový, rukola, zeler buľvový, paprika zeleninová, rajčiaky, baklažán, uhorka šalátová, melón vodový, kaleráb, karfiol, kel hlávkový, skorá kapusta biela a červená, brokolica, majorán záhradný, čakanka šalátová (na rýchlenie pukov), čakanka štrbáková (endívia), artičoka zeleninová a kardová
Výsadba na priamy konzum: cibuľka sadzačka, trsy pažítky
Výsadba priesad: skorý kaleráb, šalát hlávkový, kapusta pekinská
Marec
Výsev na priamy konzum: karotka, reďkovka, pažítka
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb, karfiol, brokolica, paprika zeleninová, rajčiaky, uhorky šalátové, šalát hlávkový, rukola, zeler stopkový, artičoka zeleninová a kardová
Výsadba priesad: paprika zeleninová, rajčiaky, uhorky šalátové, baklažán, šalát hlávkový, kaleráb, karfiol, kel hlávkový, zeler buľvový
Apríl
Výsev na predpestovanie priesad: karfiol letný, kel, kaleráb
Výsev na priamy konzum: reďkovka, reďkev, fazuľa záhradná
Výsadba priesad: kapusta biela a červená, karfiol, paprika, rajčiaky, baklažán, uhorky šalátové, zeler buľvový
Máj
Výsev na predpestovanie priesad: neskorý kel kučeravý, hlávkový a ružičkový, neskorý kaleráb
Výsadba: paprika zeleninová, rajčiaky, baklažán, kaleráb
Jún
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb letný, kel ružičkový, fenikel sladký, šalát ľadový, šalát hlávkový
Výsev na priamy konzum: fazuľa záhradná
Výsadba priesad na jesenný zber: kel hlávkový, karfiol, kaleráb, kel ružičkový, šalát ľadový, šalát hlávkový, paprika zeleninová, rajčiaky, baklažán
Júl
Výsev na predpestovanie priesad: pór, šalát hlávkový, šalát ľadový, kapusta pekinská
Výsadba: šalát ľadový, šalát hlávkový
August
Výsev na predpestovanie priesad: kel ozimný, šalát hlávkový, kapusta pekinská
Výsadba: šalát hlávkový, čakanka šalátová (endívia)
September
Výsev na priamy konzum: reďkovka, reďkev
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb, karfiol, kel hlávkový
Výsadba priesad: kel hlávkový, karfiol, kaleráb, pór, šalát hlávkový
Október
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb, kel hlávkový, karfiol, pažítka
Výsadba: trsy pažítky (na rýchlenie), cibuľka sadzačka (na dopestovanie zelenej cibuľky), čakanka šalátová (na puky)
November
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb, karfiol
Výsev na priamy konzum: rukola, reďkovka, žerucha
Výsadba: čakanka šalátová (na rýchlenie pukov)
Výsadba priesad: kaleráb, karfiol, petržlen koreňový (na rýchlenie vňate), cibuľa sadzačka (na dopestovanie zelenačky)
December
Výsev na predpestovanie priesad: kaleráb jarný, karfiol, kel hlávkový
Výsev na priamy konzum: reďkovka, žerucha, pažítka
Výsadba priesad: kaleráb a karfiol (na skoré jarné rýchlenie), čakanka šalátová (na puky), petržlen koreňový (na rýchlenie vňate)
OKRASNÁ ZÁHRADA
Január až február
Výsev: begónie, muškáty, šalvie, ageráty, netýkavky, petúnie, lobelky, papuľky, plamenník, fiala sivá
Dobré rady
» Umelé osvetlenie
podporuje rast, rastliny sú vitálnejšie, úroda je bohatšia.
» Ventilátor
Vďaka nemu nebude v lete v skleníku príliš horúco, nahradiť ho môže dômyselný vetrací systém (mimochodom, asi 10 % plášťa majú tvoriť otvárateľné okná).
» Vlhkomer a teplomer
informujú o aktuálnej teplote a vlhkosti vzduchu.
» Pracovný stolík
poslúži pri príprave priesad, presádzaní a aj na uloženie náradia či črepníkov.
» Tieniace rohože
Rastliny ocenia najmä počas horúcich letných mesiacov.
» Veľkoobjemová nádoba na vodu
V nej si môžete nechať odstáť vodu a neskôr ju použiť na zálievku, prípadne pripravovať ekologické hnojivé zálievky (rastlinné výluhy).
» Vyvýšené záhony, závesné regály uľahčujú prácu a šetria priestorom.
náš tip
Na teplo, vodu a živiny je najviac náročná plodová zelenina, nižšie nároky na teplo majú hlúboviny, najmenej náročná je reďkovka a šalátová zelenina.
Text: Ing. Hana Szabóová, Daniel Košťál
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 9/2019
Komentáre