Kuchyne na svetelnej scéne
Odkedy má Edison na svedomí vynález žiarovky, od súmraku až do brieždenia nás sprevádza životom umelé svetlo. Svietime si lustrami, stojacimi, závesnými, nástennými a náladovými lampami. Zvykli sme si, že svetelné scény sa už netýkajú len luxusných apartmánov alebo verejných interiérov, ale postupne sa dostali aj do priazne návrhárov bytového zariadenia. Generácie pred nami nemohli ani tušiť, ako sa kuchyne súčasnosti rozžiaria. Očakávaný svetelný efekt sa však môže dostaviť len vďaka premyslenému plánu rozmiestnenia svetelných zdrojov a elektrických zásuviek. Nezabudnite si rozmyslieť a rozkresliť ich rozmiestnenie skôr než sa kuchyňa začne zapĺňať kuchynskou linkou, elektrospotrebičmi, samotnými svietidlami či jedálenským stolom.
Galéria
Zónovanie svetlomVarná zóna, umývacia zóna, pracovná zóna, jedálenský kút – kuchyňa je laboratórium domácnosti s rôznymi nárokmi na osvetlenie. Čo činnosť, to iný zdroj svetla. Hlavnou podmienkou dobrého osvetlenia je dostatočná intenzita (do 500 luxov) a rovnomerné osvetlenie bez vytvárania ostrých obrysov a tieňov na pracovných plochách. Výber viacerých svietidiel s nižším výkonom pomôže odstrániť „problém ostrých hrán“. Čím veľkorysejšia je plocha kuchyne a komfortnejšie rozloženie jednotlivých zón, tým viac sa treba postarať o dostatočný počet a premyslené usporiadanie svietidiel. Z hľadiska priestoru kuchyne nie je také dôležité, či sa rozhodnete pre stropné alebo nástenné osvetlenie, nevyhnutné je však kvalitné a samostatné osvetlenie varného centra, pracovných plôch či kuchynského stola. Práca pri pracovnej doske či dreze bude príjemnejšia, ak si na ňu posvietime rovinnými alebo lineárnymi úspornými žiarivkami s indexom farebného podania vyšším ako 80. Blikaniu svetla predchádza svietidlo s elektronickým predradníkom. Možno ho nainštalovať pod horný rad skriniek alebo políc kuchynskej linky. Pri výbere zdroja hodno myslieť aj na pôsobenie svetelného spektra na ľudské vnemy. Chladnejšie biele svetlo aktivizuje, to v teplejších odtieňoch pôsobí na ľudskú psychiku upokojujúco.
Kam sa svetlu zachcelo
Modernú kuchyňu si už nevieme predstaviť bez odsávača pár so zabudovaným osvetlením. Pôsobivé? sú aj osvetlené zasklené skrinky, ktoré vytvárajú zaujímavé optické akcenty. Svetelné divadlo dopĺňajú osvetlené police. Výnimkou nie je ani kontaktné nasvietenie kontajnerových zásuviek a ďalších úložných priestorov kuchyne. Dizajnové skvosty v podobe kuchynských liniek sa už niekoľko sezón vznášajú na svetelných vankúšoch vďaka podsvieteným podestám. Vďaka LED diódam, ktoré majú malú pracovnú teplotu, nezaostávajú ani výrobcovia batérií a kuchynských drezov, ktoré dávajú prúdu vody nové svetelné dimenzie. Dizajnéri domácich spotrebičov osviežili elitné kúsky svetelnými lištami, ktoré majú útočiť na naše emócie. V jedálenskom kúte je však stále najpríjemnejším spoločníkom výškovo nastaviteľné svietidlo s mäkkým svetlom a stmievačom s intenzitou do 300 luxov. Dospelým spolustolovníkom zvyčajne vyhovuje spustenie svetla 50 až 60 cm nad dosku stola. Svetlo v kuchyni sa už neriadi iba kritériami praktickosti, ale stáva sa súčasťou kuchynskej scény a podľa vkusu domácich vytvára svojskú atmosféru.
–>
Moderná kuchyňa sa nezaobíde bez viacerých druhov svetelných zdrojov. Svieti sa tu kombináciou lineárnych žiariviek, kompaktných úsporných žiariviek, LED diódami sa zvýrazňuje dizajn alebo sa vytvárajú zvláštne efekty a celú kuchynskú scénu dolaďuje doplnkové osvetlenie bodovými halogénovými zdrojmi.
Tradične alebo po novom?
Umelé svetlo vás osvieti podľa toho, čo o ňom viete. Zdrojom svetla žiarovky je rozžeravené vlákno. Preto tradičné žiarovky s wolfrámovým vláknom vydávajú teplé svetlo. Žiaľ, okrem toho, že svietia, aj zbytočne hrejú.
Najprirodzenejšie z umelého svetla a pocitovo najbližšie ku klasickým žiarovkám pôsobí halogénové svetlo. Svetlo halogénových úsporných žiaroviek neskresľuje farby, naopak, pridáva im na živosti, aj keď patria do spektra chladných farieb. Žiarovky výrobca plní halogénovými plynmi, ktoré spomaľujú prehorenie vlákna, a tak výrazne predlžujú životnosť zdroja. I keď 30-percentná úspora v porovnaní s klasickou žiarovkou až tak veľmi kupujúceho neohúri, ten sa pre ňu neraz rozhodne aj preto, že „úsporky“ sa vyrábajú v tvare pôvodných Edisonových žiaroviek a prúdi z nich teplé svetlo. Zvyčajne sa nízkonapäťové halogénové žiarovky nesú na súbežných pružných lankách. Svetlá na lankách sa dajú presúvať a upravovať do rôznej polohy, ale transformátor, ktorý je nevyhnutnou výbavou takéhoto osvetlenia, musí namontovať odborník. Dávno už nie je veľkým výmyselníctvom ani osadenie bodových svetelných zdrojov do podhľadov. Takéto osvetlenie sa najviac osvedčilo tam, kde sa síce dlho nesvieti, ale svetlo sa často vypína a zapína.
Žiarivka svieti vďaka elektrickému výboju v plyne. Rozhodnutie pre výber úspornej kompaktnej žiarivky znamená v porovnaní s klasickou žiarovkou možnosť až 80-percentnej úspory energie. Výrobcovia radia inštalovať tieto žiarivky tam, kde sa svieti niekoľko hodín nepretržite. Takým miestom býva zvyčajne aj kuchyňa. Farebná škála svetla žiariviek sa pohybuje od bielej farby denného svetla cez studenú bielu, teplú bielu až po teplý odtieň svetla. Vhodné na osvetlenie kuchynskej pracovnej plochy a stimulom k pracovnej aktivite bude studené biele svetlo. Do stropných lámp nad jedálenským stolom a do stojanových svietidiel bude vhodnejšie svetlo teplej bielej farby. Nastavovať intenzitu osvetlenia žiarivky možno len v prípade, že počas inštalácie dostala do výbavy dodatočné elektrické zariadenie. Staršie a menej kvalitné žiarivky potrebovali viac času, aby sa rozžiarili na plný výkon. Navyše, časté obťažovanie zažínaním a zhasínaním im skracovalo životnosť. Kvalitné moderné žiarivky s vyšším počtom spínacích cyklov tento problém eliminujú, ich nábeh je takmer okamžitý, niektoré typy sa dajú stlmiť a frekvencia výbojov, pri ktorých vzniká svetlo, je taká vysoká, že ľudské oko ich nie je schopné zachytiť. Žiarivky obsahujú malé množstvo ortuti, preto ich treba odovzdávať na zberných miestach.
LED diódy stále ešte odrádzajú od kúpy svojou vysokou cenou, avšak ich 20 až 50 rokov dlhá životnosť (pri priemernej ročnej dĺžke svietenia 1 000 hodín) a skutočnosť, že im neprekáža ani časté spínanie, a technológia výroby sa im postarala o 80-percentnú energetickú úsporu ich radí k najmodernejším spôsobom umelého svietenia. Zatiaľ sa využívajú najmä na doplnkové osvetlenie; svietia líniovo zabudované v hranách nábytku alebo napríklad pôsobivo podsvietia obsah kuchynských skriniek či políc. Do tradičnej bielej škály svetelných odtieňov výrobcovia pridali aj LED-ky s modrým, zeleným, červeným či žltým vyžarovaním vrátane ich farebných kombinácii. Takto si prišli na svoje dizajnéri drezov, batérií a iných atypických prvkov zariadenia, kam sa svetelné zdroje mohli ukryť v rámci súčasného dizajnu.
Svietiť a šetriť vo veľkom
Hospodárnosť súvisí s minimalizáciou celkových nákladov na osvetlenie: investičných aj prevádzkových. V čom je trik? Za radosť z nákupu lacnej lampy možno platiť dodatočne a pravidelne. Osvetlenie, ktoré sa ukáže ako cenovo náročné pre vysokú spotrebu elektrickej energie, ušetrilo síce naše počiatočné investície, ale vo faktúrach za spotrebu si to statočne vynahradí. Nemusí to byť pravidlo, ale známe: „nie každý je taký bohatý, aby si kupoval lacné veci“ platí v tomto prípade niekoľkonásobne. Energeticky úsporné zdroje svetla dokážu znížiť výdavky za osvetlenie až o 80%. Podľa písmena označujúceho zatriedenie do skupiny podľa energetickej náročnosti sa dá poznať, či ide o úsporný zdroj svetla. Kompaktné žiarivky majú označenie A alebo B, klasické žiarovky nanajvýš D. Kompaktná žiarivka obsahuje malé množstvo ortuti, preto ju pri likvidácii nemožno dať do bežného odpadu.
TEXT: Marína Ungerová
FOTO: archív firiem
ZDROJ: RSZ
Komentáre