Výber vhodných odrôd hrušiek

vyber vhodnych odrod hrusiek

Hruška patrí medzi najstaršie pestované ovocné druhy v Európe. Kedysi boli u nás jedným z najrozšírenejších ovocných druhov. Dnes sa opäť stávajú populárnymi a nájdeme ich dokonca aj vo vyššie položených regiónoch. Umožňujú to nové odrody, ale aj efektívnejšie pestovateľské tvary.

Hrušky v záhradkách sa pestujú najmä pre voňavé, chutné a šťavnaté plody. Dobrú kvalitu a vysoké úrody prinášajú v teplých až stredných oblastiach, vo vyšších polohách sa kvalita plodov zhoršuje.

Hruška 1Na ich pestovanie sú vhodné mierne svahy s južnou až juhovýchodnou expozíciou. Dulové podpníky typu MA a MC umožňujú intenzívne pestovanie v nízkych tvaroch. Naštepené na dulách sú citlivé na vysoký obsah uhličitanov v pôde a vyžadujú opornú konštrukciu. Mnohé odrody ( Lucasová, Clappová a iné) majú s dulovým podpníkom zlú afinitu  znášanlivosť), a preto sa na jej zlepšenie používa medzištepenie s odrodou Konferencia alebo Hardyho maslovka.

Hrušky majú liečivý účinok najmä vďaka vysokému obsahu vody. Regulujú hospodárenie vodou v organizme a detoxikujú celé telo. Majú tiež vyvážené zloženie vitamínov a bielkovín. Priaznivo vplývajú na tvorbu krvi a urýchľujú rast, preto by ich vo zvýšenej miere mali jesť deti. Navyše obsahujú niacín, ktorý podporuje v tele zvýšenú tvorbu tzv. hormónov šťastia.

Letné odrody
Zo starších odrôd záhradkári ešte vždy pestujú tieto odrody: Júlova, Clappova, Clappova červená, Diana, Williamsova a Williamsova červená (Max Red Bartlett. Letné odrody zberáme ešte pred dozretím. Lepšie o niekoľko dní skôr ako neskôr, lebo plody rýchlo dozrievajú aj na strome.

Hruška 2Alice – veľmi skorá odroda slabšieho rastu s červeným líčkom, dužina je pevnejšia, šťavnatá, aromatická. Je odolná proti chrastavitosť a vhodná aj do vyšších a vlhších polôh. Zrelosť v prvej dekáde júla.

Alfa – zber začiatkom augusta, plody sú väčšie, jasno žlté. Dužina je žltá, krehká, maslovitá. Netrpí na chrastavitosť a osvedčila sa aj vo vyšších polohách.

Isolda – zber v prvej polovici augusta, šupka zelenožltá, na jednej tretine rozmyté červené líčko, netrpí hubovými chorobami a je vhodná do všetkých oblastí.

Laura – zber koncom augusta, šupka zelenožltá, má fľaškovitý tvar, dužina je žltá, šťavnatá, maslovitá. Vhodná do teplých a stredných polôh.

Radana – skorá letná odroda, ktorá vznikla v ČR krížením odrôd Avranšská a Clappova. Má silnejší rast, keď začne rodiť, mierne sa rozkladá. Plody sú stredne veľké, atraktívne, široko kužeľovité, tvarovo vyrovnané s hmotnosťou 170 g, šupka je žltej farby, na dvoch tretinách je sýtočervená. Dužina je žltobiela, krehká, chrumkavá a šťavnatá. Má výraznú, mierne sladkastú chuť. Plody sa oberajú v prvej až druhej dekáde augusta. Dozrieva po zbere a vydrží 10 až 14 dní. Úrodnosť je vysoká. Má zlú afinitu s dulovým podpníkom, nutné je medzištepenie.

Jesenné odrody
Aj v súčasnosti sú obľúbené tieto jesenné odrody: Boscova fľaška a Konferencia. V záhradkách sa uplatňujú Kongresovka, Viennská, Hardyho prípadne Charneuská. Perspektívne sú aj tieto odrody: Armida, Elektra, Morava a odrody vyšľachtené v Bojniciach, a to Ivana, Bojnická jesenná a Korvinova.

Blanka – zberovú zrelosť má koncom septembra a konzumnú koncom novembra. Tvarom a vyfarbením je rovnaká ako odroda Williamsova červená. Dužina je biela, stredne šťavnatá, sladkastá a aromatická.

Jizera – neskorá jesenná odroda, ktorej plody sa zberajú v polovici septembra a na konzumovanie sú vhodné až do konca novembra. Plody sú veľké, atraktívne, šupka je zelená a postupne, ako dozrieva, žltne. Dužina je biela, stredne šťavnatá, aromatická a veľmi chutná.

Odroda Williamsova červenáKarina – jesenná odroda, zberá sa v druhej dekáde septembra. Plody sú stredne veľké, dlhý, atraktívne sfarbené. Majú typicky hruškovitý tvar, dužina je žltobiela, aromatická, veľmi príjemnej chuti. Slabý rast stromu. Slabá afinita s dulovým podpníkom, vyžaduje silnejší typ podpníka a má vyššie nároky na výživu a závlahu.

Nitra – prvá slovenská odroda, zberá sa začiatkom septembra, plody sú veľké, šupka je hladká, žltkastá, s oranžovým líčkom. Dužina má jemnú maslovitú konzistenciu, na šupke sú výrazne hrdzavé škvrny. Vhodná je do teplých a stredných polôh.

Vila – jesenná odroda, konzumne dozrieva od začiatku októbra do konca novembra. Má veľké plody, mierne pretiahnuté, šupka je hrubšia, mastná, žltozelená. Dužina je šťavnatá, jemná a aromatická. Pri pestovaní na dulovom podpníku vyžaduje medzištepenie .

Zlata – jesenná odroda, zberá sa v druhej dekáde septembra. Plody sú veľké, atraktívne, podlhovasté, šupka je žltozelená až žltá. Dužina je žltobiela maslovitá, veľmi šťavnatá.

Zimné odrody
Najväčšie zastúpenie v rámci tejto skupiny mala odroda Lucasova, ale môžeme sa ešte stretnúť aj s odrodami Dielova, Krivica, Parížanka, Grosdemange, prípadne Madame Verté.

Pri pestovaní v záhradkách sa dobre osvedčili tieto odrody:
Bohemica – neskorá zimná odroda, zberá sa v prvej až druhej dekáde októbra, vydrží do februára, v chladiarni až konca marca. Stredne veľké plody sú klasického hruškovitého tvaru. Základná farba šupky je žltozelená s červenohnedastým líčkom. Dužina je bieložltá, zrnitá, stredne šťavnatá, sladká, aromatická a chutná. Má veľmi dobrú afinitu s dulou. Má úzku korunu a slabší vzrast. Vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena.

Pekná hruška DICOLORDicolor – kvalitná zimná odroda s atraktívnymi plodmi. Prednosťami tejto odrody sú výborná skladovateľnosť, pravidelné a vysoké úrody, dobrý zdravotný stav, nemá špeciálne požiadavky na agrotechniku a stanovište, vhodná do všetkých polôh, vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena na dulových podpníkoch.

Erika – zimná stolová odroda, zberá sa začiatkom októbra, dozrieva v decembri a v chladiarni vydrží do konca marca. Šupka je hladká, jemná, žltozelenej farby s červeným líčkom vo forme mramorovania. Dužina je žltobiela, silne šťavnatá, sladká a chutná. Má dobrú afinitu s dulou aj bez medzištepenia.

Jana – zimná stolová odroda, zberá sa začiatkom októbra, konzumne dozrieva v novembri, v chladiarni vydrží do januára. Má veľké baňaté plody, šupka je zelená bez prekrytia, hladká. Dužina je jemná, maslovitá, veľmi šťavnatá a aromatická. Chuť je sladká, mierne korenistá.

Vonka – skorá zimná odroda, zberá sa koncom septembra, dozrieva o dva týždne, v chladiarni vydrží do konca januára. Povrch plodov je drsný a matný. Farba šupky je škoricová. Dužina je krémovej farby, jemne zrnitá, stredne šťavnatá. Vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena.

Ako perspektívne sa javia odrody Amfora, Astra, Beta, Cascade, Concorde, Decora, Delta,Dita, Nela a Harbo.
Pri zimných odrodách hrušiek a predovšetkým pri neskoro zimných odrodách je dôležité ponechať plody na strome dobre dozrieť, neponáhľať sa s predčasným zberom.

Autor:  Ing. Eva Šidová, PhD.
Foto: archív autorky a vydavateľstva JAGA

 

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. Ing.Dušan Brezina says:

    Som z Liptovského Mikuláša a chcel by som si zariadiť zimnú hrušku najlepšie v tvare štíhleho vretena. Prosím poraďte mi, o akú sortu by išlo a bola by vhodná aj do n.v.577m.

  2. Dobrý deň.Chcem sa opýtať na vhodný druh hrušky do podmienok aké sú v Bardejove.Chcel by som hrušku ktorá je malého vzrastu počul som že sú hrušky ktoré dorastajú do výšky tak 2m.Viete mi poradiť?Ďakujem.

    1. skus pozriet sempra cz odrody ovoce a tam mas popis hrusiek – zatial asi najlepsi, aky som na jednom mieste nasiel……ja som vybral pre seba do cca 460 – 500mnm Isoldu a Nitru, zvazujem este Karinu.

  3. Dobrý deň,
    otázka: je vyšľachtená odroda hrušky, ktorá by bola rezistentná resp. odolná voči hrdzi hruškovej a dá sa pestovať v nadmorskej výške cca 450 -500 mnm v Turčianskej kotline ?

  4. Nebola spomenutá zimná hruška „Pribinova“ ktorá vyhrala súťaž najkrajšia hruška roka 2013. Stojí za to ju pestovať?

  5. dobry den chcem sa opytat som z lipt mikulasa a mam vysadenu hrusku lukasovu jeden kus a mam ju 7 rokov zakvitne ale nema plody je tu vhodna alebo treba visadit ku nej druhu a ak tak aku odrodu dakujem

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.