Príprava cukety na varenie
Zdroj: shutterstock.com

Môže byť cuketa jedovatá? Rozhoduje o tom jeden neprehliadnuteľný znak

Cuketa patrí k obľúbeným záhradným plodinám a k jej výsadám patrí jednoduché pestovanie. Ak sa cukete darí, plody pribúdajú jeden za druhým expresnou rýchlosťou. Viete o tom, že v istých prípadoch môže konzumácia cukety predstavovať riziko pre zdravie?

Plody cukety našli v kuchyniach široké uplatnenie najmä počas letných mesiacov, kedy uprednostňujeme ľahšie, na prípravu menej náročné pokrmy. Obľúbený je klasický cuketový prívarok, cukety plnené rôznymi zeleninovými i mäsovo-ryžovými plnkami aj parádne šťavnatý slaný cuketový koláč. Cuketa je chuťovo neutrálna, a tak nečudo, že vznikli aj recepty na sladké koláče. Pracuje sa s ňou jednoducho, rýchlo a presvedčí univerzálnosťou. Všeobecne je cuketa považovaná za bezpečnú plodinu, no akonáhle v chuti prevažuje horkosť, je na mieste ostražitosť.

Prečo cukety horknú?

Horkosť plodov cukety má na svedomí zvýšená koncentrácia kukurbitacínu. Ide o prirodzenú látku, ktorej prioritnou úlohou je odpudzovať od cukety rastlinožravých škodcov. Jej množstvo súvisí s odrodou, pestovateľkými podmienkami aj veľkosťou/prezretosťou plodov.

  • Zvýšené množstvo kukurbitacínu býva prítomné v cuketách, ktoré si záhradkári opakovane dopestovávajú z vlastných semien zozbieraných v minulých sezónach. V cuketách, ktoré pochádzajú zo zakúpeného vyšľachteného osiva, je obsah tejto látky výrazne nižší.
  • Ak je cuketa pestovaná v horších podmienkach (dlhodobé sucho, zlá kvalita pôdy), dorastajúce plody sú horké, čo znamená aj vyššie množstvo kukurbitacínu.
  • Staré a zrelé cukety sa od mladých líšia v mnohých vlastnostiach. Sú tvrdšie, šupka je hrubá a postupne vrásčitá. Vo vnútri sú jadierka dozreté, tvrdšie a od dužiny oddelené. Menia sa aj chuťové vlastnosti cukiet. Ak staršia cuketa vonia a chutí horko, nepúšťajte sa do jej konzumácie.
Cukety zo záhrady
Zdroj: shutterstock.com

Ako sa prejavuje otrava kukurbitacínom?

Horká cuketa nie je chuťovo príjemná a už to by mal byť prvý (a dostatočný) dôvod, ktorý vás odradí od jej konzumácie. Vôbec nemusíte ľutovať, že takúto cuketu vyhodíte.

Horkosť totiž súvisí so zvýšeným obsahom kukurbitacínu, ktorý môže spôsobiť viacero nepríjemných zdravotných následkov. Je pravdou, že u niektorých ľudí sa neobjaví nič, no určite sa neoplatí riskovať a skúšať „nepoznané“.

V súvislosti s konzumáciou horkej cukety (a jedál z nej pripravených) sa často hovorí najmä o tráviacich ťažkostiach, ako sú žalúdočné bolesti, brušné kŕče a hnačka. V horšom prípade sa objavujú vážnejšie nevoľnosti, triaška, halucinácie, vracanie a strata vedomia, ktoré vedú k nevyhnutnej hospitalizácii. Známe sú aj prípady, kedy konzumácia jedovatej cukety zapríčinila smrť. Rizikovou skupinou sú najmä deti a seniori.

Zvýšené množstvo kukurbitacínu sa týka aj uhoriek a tekvíc. Ak sú horké, nejedzte ich. Majte na pamäti, že vždy je jednoduchšie pred prípravou jedla ochutnať malý kúsok dužiny, ako potom vyhadzovať celý hrniec s hotovým jedlom.
Cukety zo záhrady
Zdroj: shutterstock.com

Čo si z toho zobrať?

Cukety ako takej sa väčšina ľudí nemusí vôbec obávať. Dôležité je vyberať si mladé a zdravé plody, ktorých chuť je príjemne maslová až jemne sladkastá. Na konzumáciu horkej cukety sa v žiadnom prípade neprehovárajte! Ak sa k vám dostane tanier s cuketovým prívarkom, ktorý chutí horko, slušne odmietnite, pretože spomínaný toxín nezmizne ani tepelnou úpravou.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.