image 46319 25 v1

Tri chutné a zdravé cuketové recepty

Ak máte radi cuketu, jej využite v kuchyni môže byť veľmi vďačné. Môžete si z nej urobiť polievku, hlavné jedlo, pesto, či malú pochúťku pre návštevu. Tu je niekoľko inšpirácií.

Cuketový špíz

Jednoduché, ľahké a rýchle jedlo, ktorom môžete pohostiť skutočne každého. Okrem toho, že je chutné, je aj pôsobivé:

Potrebujete:

3 polievkové lyžice roztopeného masla
1/4 šálky najemno nasekaných mätových listov
2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
500 g cukety
1 zväzok zelenej cibuľky
6 reďkoviek
1 lyžička soli

Ako na to:

V malej miske rozmiešajte roztopené maslo s čerstvými nasekanými lístočkami mäty a strúhanou citrónovou kôrou.

Škrabkou na zeleninu nakrájajte cukety na plátky. Nakrájajte zelenú cibuľku po dĺžke na približne 2,5 centimetrové kúsky. Reďkovky rozkrájajte na štvrtinky. Na hrubé bambusové alebo ploché kovové špízové paličky napichujte striedavo plátky cukiny, ktoré môžete poprehýbať a tak napichnúť – pre lepší vizuálny efekt, ďalej reďkovkové štvrtky a zelenú cibuľku. Striedajte. Potom špízy potrite mätovým maslom a posypete soľou. Grilujte 6 až 8 minút, v polovici nezabudnite obrátiť.

Cuketové špagety Caprese

Len ten, kto cuketové špagety nevyskúšal môže tvrdiť, že je to planá náhrada skutočných cestovín! Ak chcete obmedziť sacharidy a stravovať sa zdravo, toto je tip na ideálnu večeru. Čerstvá talianska chuť aj bez viny!

Potrebujete:

3 polievkové lyžice olivového oleja
1 kg cukety
40 g paradajok
25 g čerstvej mozzarelly
½ šálky čerstvých listov bazalky
2 polievkové lyžice kapary
2 strúčiky cesnaku
¼ šálky pražených slaných mandlí – môžete zameniť za nepražené slnečnicové alebo tekvicové semiačka

Ako na to:

Čerstvé cukety nakrájajte v špiralizéri alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle na dlhé špagety – aj so šupkou. Na panvici rozpáľte olej. Pridajte cuketové špagety. Opekajte len 1 až 2 minúty, aby neboli priveľmi mäkké. Preložte ich do veľkej misy. Pridajte paradajky, mozzarellu, kapari, bazalku, cesnak a 1/2 lyžičky soli. Jemne premiešajte a podávajte posypané mandľami alebo pre zdravšiu večeru – semiačkami.

Cuketový chlieb

U nás neobvyklý recept, ktorý sa určite oplatí vyskúšať. Prekvapí vás fakt, že tento chlieb po upečení nechutí cuketovo, ale dominantými chuťami sú pomaranč a škorica. Nakrájaná cuketa robí chlieb vláčnym a príjemne vlhkým.

Potrebujete:

1 a 1/2 šálky ľubovoľnej všestranne použiteľnej múky – môžete skúsiť i pohánkovú, či špaldovú, ale prispôsobte recept potrebám múky (tekutiny)
3/4 šálky cukru alebo lyžička tekutej stévie
2 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1/2 šálky nakrájaných vlašských orechov
2 veľké vajcia
1/3 šálky rastlinného oleja
1 a 1/2 šálky strúhanej cukety, to je približne jedna stredne veľká
1/2 čajovej lyžičky čerstvej strúhanej pomarančovej kôry

Ako na to:

1. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte plech alebo formu na pečenie chleba. Vo veľkej mise premiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ, škoricu a vlašské orechy.

2. V strednej miske šľahačom alebo vidličkou vymiešajte vajcia, olej, cuketu a pomarančovú kôru. Postupne vmiešajte sypkú zmes múku a ostatných prísad z bodu 1. Dôkladne premieste.

3. Nalejte cesto na vopred pripravenú a vymastenú formu či plech. Pečte 1 hodinu a 10 minút, testujte priebežne špáradlom. Bochník nechajte vychladnúť 10 minút a následne vyberte z formy. Nechajte úplne vychladnúť a môžete konzumovať. Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje