kolac z cukety

Koláč z cukety

Recept na koláč z cukety so šunkou a kyslou smotanou

Cesto:
1 bal. zmesi na pečenie Dr. Oetker suroviny podľa návodu na obale zmesi

Plnka: 
500 g cukety (mladšej, slabšie kusy)
250 g chudej šunky
200 g kyslej smotany na šľahanie
2 vajcia
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
štipku strúhaného muškátového orieška
trocha sušeného alebo čerstvého tymianu

1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na chvíľu do chladničky.

2. Cuketu umyjeme a odrežeme konce. Nakrájame ju na hrubšie kolieska (kolieska môžeme pozdĺžne prekrojiť). Šunku nakrájame na kocôčky a s cuketou ju v hrnci pod pokrývkou dusíme do polomäkka (cca 6-8 minút). Necháme ochladiť.

3. 2/3 cesta vyvaľkáme na guľatú placku a prenesieme do tortovej formy s polomerom 26 cm. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme valček a vypracujeme z neho pozdĺž formy 3 – 3,5 cm vysoký okraj koláča. Cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou a dáme predpiecť do vopred vyhriatej rúry:

Elektrická rúra: cca 200 °C
Teplovzdušná rúra: cca 180 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Doba pečenia: asi 10 minút

4. Kyslú smotanu, vajcia, soľ, čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a tymian zmiešame metličkou a vlejeme na cuketu. Plnku mierne premiešame a vlejeme na predpečené cesto. Plnku rovnomerne uhladíme a pečieme ďalších asi 40 – 50 minút pri rovnakej teplote.

5. Servírujeme teplé aj studené.

TIP: Podľa vôle môžeme koláč ozdobiť vetvičkou tymianu.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.