/ Recepty /

Koláč z cukety

kolac z cukety

Recept na koláč z cukety so šunkou a kyslou smotanou

Cesto:
1 bal. zmesi na pečenie Dr. Oetker suroviny podľa návodu na obale zmesi

Plnka: 
500 g cukety (mladšej, slabšie kusy)
250 g chudej šunky
200 g kyslej smotany na šľahanie
2 vajcia
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
štipku strúhaného muškátového orieška
trocha sušeného alebo čerstvého tymianu

1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na chvíľu do chladničky.

2. Cuketu umyjeme a odrežeme konce. Nakrájame ju na hrubšie kolieska (kolieska môžeme pozdĺžne prekrojiť). Šunku nakrájame na kocôčky a s cuketou ju v hrnci pod pokrývkou dusíme do polomäkka (cca 6-8 minút). Necháme ochladiť.

3. 2/3 cesta vyvaľkáme na guľatú placku a prenesieme do tortovej formy s polomerom 26 cm. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme valček a vypracujeme z neho pozdĺž formy 3 – 3,5 cm vysoký okraj koláča. Cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou a dáme predpiecť do vopred vyhriatej rúry:

Elektrická rúra: cca 200 °C
Teplovzdušná rúra: cca 180 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Doba pečenia: asi 10 minút

4. Kyslú smotanu, vajcia, soľ, čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a tymian zmiešame metličkou a vlejeme na cuketu. Plnku mierne premiešame a vlejeme na predpečené cesto. Plnku rovnomerne uhladíme a pečieme ďalších asi 40 – 50 minút pri rovnakej teplote.

5. Servírujeme teplé aj studené.

TIP: Podľa vôle môžeme koláč ozdobiť vetvičkou tymianu.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.