Cibuľa alebo šalotka? V čom sú odlišné a ako ich použiť?
Existuje mnoho odrôd cibule, takže nemusí byť ľahké orientovať sa v nich. Určite ste si všimli, že v mnohých receptoch sa nepoužíva cibuľa, ale šalotka. Aký je vlastne rozdiel medzi cibuľou a šalotkou? Môžete namiesto šalotky v recepte použiť cibuľu alebo naopak?
Keď si prečítate recept a stojí v ňom, aby ste použili šalotku, ale máte po ruke iba cibuľu, zrejme ju bez váhania použijete. Avšak cibuľa a šalotka nie je to isté, i keď je medzi nimi určitá podobnosť. Šalotka má jemnejšie a tenšie vrstvy, rovnako má delikátnejšiu chuť, preto nie je vždy vhodné zameniť ju s cibuľou.
Šalotka verzus biela a žltá cibuľa
Pripravujete jedlo, do ktorého má ísť šalotka. Avšak po ruke máte iba bielu alebo žltú cibuľu. Môžete ju použiť namiesto šalotky? Žiaľ, vo väčšine prípadov to nie je dobrý nápad. Rozdiel medzi šalotkou a klasickou cibuľou je trojnásobný – odlišujú sa spôsobom, akým rastú, chuťou, ale aj spôsobom, ako ich použiť v jedlách. Hoci sú oba typy členmi rodiny cibuľovitých (allium), sú to rozdielne odrody.
Šalotka – allium ascalonium – má výrazný zúžený tvar, vďaka ktorému vyzerá odlišne od ostatných členov rodiny cibuľovitých. Šupka býva medeno-hnedá, červenkastá alebo sivá.
Cibuľa má guľatejší tvar a môže mať bielu, žltú, červenú alebo purpurovú šupku. Typy cibule sa líšia aj chuťou v závislosti od odrody – od sladkej po horkú.
Cibuľa aj šalotka majú vrstvy, ale tie na šalotke sú jemné až papierové a krehké. Spomínali sme, že šalotka rastie inak ako cibuľa. Ako? Bežná cibuľa rastie ako jedna cibuľka, ale šalotka rastie v zhlukoch, podobne ako cesnak.
Chutí šalotka a cibuľa rovnako?
Odpoveď je opäť nie. Šalotka má jemnejšiu chuť a vôňu ako cibuľa. Šalotku môžeme bez obáv konzumovať surovú. Varením rýchlo stráca chuť, takže do vareného jedla je spravidla vhodnejšia klasická cibuľa. Oba druhy zeleniny majú veľa vitamínov a minerálov. Mierne sa líšia v obsahu kalórií, sacharidov a bielkovín.
100 gramov šalotky má približne 72 kalórií, 16,8 g uhľohydrátov, 7,9 g cukru a 2,5 gramov bielkovín.
Rovnaké množstvo cibule obsahuje len 38 kalórií, 8,6 gramov sacharidov, 4,2 gramu cukru a 1,2 gramu bielkovín.
Kedy použiť šalotku a kedy cibuľu?
Zjednodušene môžeme povedať, že šalotka je vhodná do šalátov, dresingov, studených jedál. Hodí sa aj do pomaly pečených alebo dusených pokrmoch, kde vynikne jej sladká chuť.
Cibuľu si nechajme na jedlo, ktoré vyžaduje pikantnú cibuľovú chuť – do polievky a mäsových jedál. Jemná šalotka by tu nevynikla, lepšie povedané jej chuť by úplne zanikla.
Šalotka verzus červená cibuľa
Farbou sa podobajú, ale môžeme ich pri príprave jedla zameniť? Šalotka má veľmi jemné vrstvy, práve preto sa hodí do omáčok a dresingov. Červená cibuľa má hrubšie vrstvy. Avšak chuťovo je červená cibuľa spomedzi celej rodiny šalotke najbližšia. Ak váš recept vyžaduje nakrájanú šalotku, môžete ju bez obáv nahradiť červenou cibuľou. Nechutia úplne rovnako, ale bude to lepšia voľba ako použiť bielu alebo žltú cibuľu. Táto zámena najlepšie funguje v šalátoch a v salsách, ale vo varených pokrmoch nie je ideálna.
Šalotka verzus perličková cibuľa
Perličková cibuľa (Allium ampeloprasum var. Sectivum) je oveľa menšia a sladšia ako normálna cibuľa. Často sa používa v receptúrach na morenie alebo ako ozdoba koktailov. Chuťou i veľkosťou sa približuje k šalotke, a teda môže byť dobrou voľbou ako jej náhrada. Najlepšie funguje v thajskej kuchyni a pri výrobe omáčok, ale aj v šalátoch.
Šalotka verzus pór
Pór je najväčším zástupcom čeľade cibuľovitých. Vyzerá ako veľmi veľká jarná cibuľka. Nevytvára však cibuľku, aj keď je koniec biely a trochu zaoblený. Má jemnejšiu chuť ako cibuľa, ale pri varení sa neoplatí šalotku nahrádzať pórom. Ak nemáte na výber, použite iba vrchnú zelenú časť póru. Oproti šalotke potrebuje viac času na varenie.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre