Dezerty z avokáda: Plné zdravia a lahodnej chuti!
Avokádo obsahuje veľa cenných látok, najmä kvalitné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, vitamíny K, C, B, E, draslík a meď. Hovorí sa o ňom ako o pomocníkovi pri chudnutí, ochrancovi pred ochoreniami srdca a ciev, cukrovkou.
Galéria
Podporuje trávenie, zdravie imunitného systému, ale i mozgu. Možno neviete o tom, že má potenciál zlepšiť náladu. A to i vďaka týmto chutným receptom.
Avokádo v sladkých pochúťkach
Krémové ovocie je skvelou náhradou masla nielen v slaných, ale aj v sladkých receptoch. Do dezertov vnáša krémovitosť a jeho chuť skvele ladí s čokoládou a citrusmi. To je silný dôvod, prečo ho neskúšať len v šalátoch či v omáčkach. Pripravte si z neho tieto sladké, lahodné, krémové a najmä zdravé dezerty:
Krémový čokoládový puding
Pri pohľade na tento puding by ste určite nepovedali, že obsahuje avokádo a neobsahuje žiadne mliečne výrobky. A predsa. Potrebujete:
- 2 zrelé avokáda
- ¾ pohára sójového mlieka
- ½ šálky nesladeného kakaového prášku
- ½ šálky ľahkého agávového nektáru
- 2 čajové lyžičky vanilky
Avokáda nakrájame a v mixéri skombinujeme so sójovým mliekom a ostatnými ingredienciami. Rozmixujeme dohladka a podávame.
Avolato – domáca avokádová zmrzlina
Pod týmto názvom sa skrýva chutná avokádová zmrzlina. Potrebujete:
- 3 stredne zrelé avokáda
- 0,5 litra smotany na šľahanie alebo 400 g nesladeného kokosového krému
- 1 dl sladeného kondenzovaného mlieka alebo kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička vanilky
- ½ čajovej lyžičky soli
- na ozdobenie: kokos alebo chia semiačka, prípadne potravinárske farbivo pre vytvorenie viacerých farebných alternatív zmrzliny
Všetky suroviny dôkladne rozmixujte, nalejte do nádob vhodných do mrazničky, prikryte a nechajte aspoň 4 hodiny mraziť. Túto zmrzlinu môžete podávať v pohároch, ale tiež nakrájanú na jemnom pečive.
Citrónovo-avokádový sorbet
Osviežujúci dezert, ktorý ocení každá návšteva. Potrebujete:
- 1 veľké avokádo
- 1 šálka smotany so zníženým obsahom tuku
- ½ čajovej lyžičky jemne rozdrvenej citrónovej kôry
- ⅓ šálky citrónovej šťavy
- práškový cukor alebo stévia podľa potreby
- na ozdobu: prúžky citrónovej kôry a čerstvé lístky mäty (voliteľné)
Rozmixujte všetky suroviny, kým nevznikne hladký krém. Dajte zmraziť minimálne na štyri hodiny. Pred podávaním nechajte 15 minút stáť pri izbovej teplote a potom sorbet nakrájajte na kocky a servírujte v miskách ozdobený prúžkami citrónovej kôry a lístkami mäty. Zo zmesi môžeme vyrobiť aj chutné domáce nanuky.
Sabína Zavarská
Zdroje: bhg.com
Foto: istock
Komentáre