/ Recepty /

Dezerty z avokáda: Plné zdravia a lahodnej chuti!

Dezerty z avokáda
Zdroj: istock

Avokádo obsahuje veľa cenných látok, najmä kvalitné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, vitamíny K, C, B, E, draslík a meď. Hovorí sa o ňom ako o pomocníkovi pri chudnutí, ochrancovi pred ochoreniami srdca a ciev, cukrovkou.

Podporuje trávenie, zdravie imunitného systému, ale i mozgu. Možno neviete o tom, že má potenciál zlepšiť náladu. A to i vďaka týmto chutným receptom.

Avokádo v sladkých pochúťkach

Krémové ovocie je skvelou náhradou masla nielen v slaných, ale aj v sladkých receptoch. Do dezertov vnáša krémovitosť a jeho chuť skvele ladí s čokoládou a citrusmi. To je silný dôvod, prečo ho neskúšať len v šalátoch či v omáčkach. Pripravte si z neho tieto sladké, lahodné, krémové a najmä zdravé dezerty:

čokoládový puding z avokáda
Zdroj: istock

Krémový čokoládový puding

Pri pohľade na tento puding by ste určite nepovedali, že obsahuje avokádo a neobsahuje žiadne mliečne výrobky. A predsa. Potrebujete:

  • 2 zrelé avokáda
  • ¾ pohára sójového mlieka
  • ½ šálky nesladeného kakaového prášku
  • ½ šálky ľahkého agávového nektáru
  • 2 čajové lyžičky vanilky

Avokáda nakrájame a v mixéri skombinujeme so sójovým mliekom a ostatnými ingredienciami. Rozmixujeme dohladka a podávame.

Avolato – domáca avokádová zmrzlina
Zdroj: istock

Avolato – domáca avokádová zmrzlina

Pod týmto názvom sa skrýva chutná avokádová zmrzlina. Potrebujete:

  • 3 stredne zrelé avokáda
  • 0,5 litra smotany na šľahanie alebo 400 g nesladeného kokosového krému
  • 1 dl sladeného kondenzovaného mlieka alebo kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • na ozdobenie: kokos alebo chia semiačka, prípadne potravinárske farbivo pre vytvorenie viacerých farebných alternatív zmrzliny

Všetky suroviny dôkladne rozmixujte, nalejte do nádob vhodných do mrazničky, prikryte a nechajte aspoň 4 hodiny mraziť. Túto zmrzlinu môžete podávať v pohároch, ale tiež nakrájanú na jemnom pečive.

Citrónovo-avokádový sorbet
Zdroj: istock

Citrónovo-avokádový sorbet

Osviežujúci dezert, ktorý ocení každá návšteva. Potrebujete:

  • 1 veľké avokádo
  • 1 šálka smotany so zníženým obsahom tuku
  • ½ čajovej lyžičky jemne rozdrvenej citrónovej kôry
  • ⅓ šálky citrónovej šťavy
  • práškový cukor alebo stévia podľa potreby
  • na ozdobu: prúžky citrónovej kôry a čerstvé lístky mäty (voliteľné)

Rozmixujte všetky suroviny, kým nevznikne hladký krém. Dajte zmraziť minimálne na štyri hodiny. Pred podávaním nechajte 15 minút stáť pri izbovej teplote a potom sorbet nakrájajte na kocky a servírujte v miskách ozdobený prúžkami citrónovej kôry a lístkami mäty. Zo zmesi môžeme vyrobiť aj chutné domáce nanuky.

Sabína Zavarská
Zdroje: bhg.com
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.