Dezerty z avokáda
Galéria (5) Zdroj: istock

Dezerty z avokáda: Plné zdravia a lahodnej chuti!

Avokádo obsahuje veľa cenných látok, najmä kvalitné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, vitamíny K, C, B, E, draslík a meď. Hovorí sa o ňom ako o pomocníkovi pri chudnutí, ochrancovi pred ochoreniami srdca a ciev, cukrovkou.

Galéria

Dezerty z avokáda
Avolato – domáca avokádová zmrzlina
čokoládový puding
Citrónovo-avokádový sorbet

Podporuje trávenie, zdravie imunitného systému, ale i mozgu. Možno neviete o tom, že má potenciál zlepšiť náladu. A to i vďaka týmto chutným receptom.

Avokádo v sladkých pochúťkach

Krémové ovocie je skvelou náhradou masla nielen v slaných, ale aj v sladkých receptoch. Do dezertov vnáša krémovitosť a jeho chuť skvele ladí s čokoládou a citrusmi. To je silný dôvod, prečo ho neskúšať len v šalátoch či v omáčkach. Pripravte si z neho tieto sladké, lahodné, krémové a najmä zdravé dezerty:

čokoládový puding z avokáda
Zdroj: istock

Krémový čokoládový puding

Pri pohľade na tento puding by ste určite nepovedali, že obsahuje avokádo a neobsahuje žiadne mliečne výrobky. A predsa. Potrebujete:

  • 2 zrelé avokáda
  • ¾ pohára sójového mlieka
  • ½ šálky nesladeného kakaového prášku
  • ½ šálky ľahkého agávového nektáru
  • 2 čajové lyžičky vanilky

Avokáda nakrájame a v mixéri skombinujeme so sójovým mliekom a ostatnými ingredienciami. Rozmixujeme dohladka a podávame.

Avolato – domáca avokádová zmrzlina
Zdroj: istock

Avolato – domáca avokádová zmrzlina

Pod týmto názvom sa skrýva chutná avokádová zmrzlina. Potrebujete:

  • 3 stredne zrelé avokáda
  • 0,5 litra smotany na šľahanie alebo 400 g nesladeného kokosového krému
  • 1 dl sladeného kondenzovaného mlieka alebo kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • na ozdobenie: kokos alebo chia semiačka, prípadne potravinárske farbivo pre vytvorenie viacerých farebných alternatív zmrzliny

Všetky suroviny dôkladne rozmixujte, nalejte do nádob vhodných do mrazničky, prikryte a nechajte aspoň 4 hodiny mraziť. Túto zmrzlinu môžete podávať v pohároch, ale tiež nakrájanú na jemnom pečive.

Citrónovo-avokádový sorbet
Zdroj: istock

Citrónovo-avokádový sorbet

Osviežujúci dezert, ktorý ocení každá návšteva. Potrebujete:

  • 1 veľké avokádo
  • 1 šálka smotany so zníženým obsahom tuku
  • ½ čajovej lyžičky jemne rozdrvenej citrónovej kôry
  • ⅓ šálky citrónovej šťavy
  • práškový cukor alebo stévia podľa potreby
  • na ozdobu: prúžky citrónovej kôry a čerstvé lístky mäty (voliteľné)

Rozmixujte všetky suroviny, kým nevznikne hladký krém. Dajte zmraziť minimálne na štyri hodiny. Pred podávaním nechajte 15 minút stáť pri izbovej teplote a potom sorbet nakrájajte na kocky a servírujte v miskách ozdobený prúžkami citrónovej kôry a lístkami mäty. Zo zmesi môžeme vyrobiť aj chutné domáce nanuky.

Sabína Zavarská
Zdroje: bhg.com
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje