Poznáte šťavnatý a neobvyklý čajot? Takto si ho vypestujete aj vo vašej záhrade
Sechium edule – ako sa odborne nazýva čajot poznáme aj pod názvami sladkojam, zeleninová hruška, mexická uhorka, v Ázii sa mu hovorí Chow chow, vo Francúzsku Christophine, v Austrálii Choko. U nás málo známa plodina patrí do čeľadi tekvicovité. Popínavosťou pripomína vinič. Plody sú podobné hruškám, majú svetlozelené až bielu farbu. Ako čajot vypestujete vo vašej záhrade?
Táto exkluzívna zelenina pochádza z trópov, a preto je najvhodnejšie pestovať ju u nás v skleníku, fóliovníku alebo v teplých lokalitách. Plody čajotu sú bohaté na vitamíny C, K a B6. Obsahujú veľa vlákniny a tiež zinok, meď, folát, mangán, horčík, kyselinu pantoténovú a draslík. Chutia podobne ako tekvica s jemne orieškovou príchuťou.
Ako využijete čajot?
Stonky podobné viniču vyrastajú z dlhého hľuzovitého koreňa. Čajot má chlpaté listy, ktoré sa podobajú javorovým listom, na jednej rastline rastú samčie aj samičie kvety. Jedlé sú nielen plody, ale aj hľuzy a mladé výhonky. Tie chuťou pripomínajú špargľu. Plody sa jedia surové, ale sú vhodné aj do varených jedál, taktiež ich môžeme nakladať. Koreňové hľuzy zberáme po treťom roku od výsadby a používame podobne ako zemiaky.
Akú pôdu čajot potrebuje?
Rastlina potrebuje miesto s bohatou pôdou, ktorá je dobre priepustná a vlhká. Pôda by mala byť zároveň vzdušná a bohatá na organické látky. Potom dosiahnete veľkú úrodnosť. Čajot obľubuje plné slnko, znesie aj polotieň, ale úroda bude slabšia.
Vyhýbajte sa pestovaniu čajotu v kyslej pôde. Uprednostňuje pôdu, ktorá má pH od 6,0 do 6,8. Pred výsadbou do pôdu pridajte veľké množstvo organickej hmoty – kompostu, zrelého hnoja a hnojiva.
Kedy čajot sadíme?
Sadenice čajotu vysádzame tri až štyri týždne po poslednom priemernom dátume mrazu. Ideálne je, keď má pôda teplotu najmenej 18 °C. Výsadbová jama by mala byť 10 – 15 centimetrov hlboká, ak máme viac rastlín, sadíme ich 3 metre od seba. Nezabudnite na pevnú oporu alebo mriežku, čajot je zdatným „horolezcom“. Nedovoľte, aby dozrievajúce plody prichádzali do styku s pôdou, pretože sa ľahko znehodnotia.
Pred zberom čajot potrebuje 120 až 150 teplých dní bez mrazu. Ak nemáte fóliovník alebo skleník, oplatí sa pestovať ho v nádobách a počas chladnejších dní preniesť do interiéru. Je to však dosť komplikované vzhľadom na to, že rastlina potrebuje na rast oporu.
Ako sa starať o čajot po výsadbe?
Čajot vyžaduje rovnomerné a pravidelné zalievanie, aby sa zabránilo vysušeniu pôdy. Každé 4 týždne až 6 týždňov pridávajte kompost, prípadne prihnojte. Rastlinám sa darí v spoločenstve s paprikou, kukuricou, tekvicou. Nepestujte pri nich však mätu, zeler a fazuľu.
Pozitívne je, že čajot nezvykne trpieť žiadnymi závažnými chorobami, všetko sa odvíja od našej starostlivosti oň, najmä správneho zalievania. Zo škodcov sa mu nevyhýbajú vošky, odstránite ich ručne alebo silným prúdom vody.
Zber a skladovanie čajotu
Plody zberáme, keď majú 10 – 15 cm a sú jemné, teda, kým nie je dužina tuhá. V chladničke vydržia približne týždeň. Môžeme ich však nakrájať na kocky a zmraziť alebo konzervovať. Hľuzy skladujeme a používame podobne ako zemiaky. Mladé výhonky treba skonzumovať čo najskôr.
Galéria
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre