Už ste vysiali zeler? Toto sú 3 dôvody, prečo začať tak skoro
Zeler patrí medzi náročnejšie zeleniny. Ako jediná koreňová zelenina sa pestuje z predpestovaných priesad, a to hneď z viacerých dôvodov.
Jedným z nich je, že pri pestovaní z priamej sejby ostáva rásť na mieste bez skrátenia hlavného koreňa a nevytvára typickú veľkú dužinatú buľvu, ale oveľa menšiu s množstvom drobných bočných koreňov.
Ďalším dôvodom je veľmi drobné osivo, ktoré vyžaduje jemne spracovanú pôdu na výsev, čo priamo v záhone ťažko dosiahnete.
A do tretice musíte počítať aj s pomerne dlhým obdobím predpestovania, lebo rastie pomaly. Od výsevu až po zber uplynie v prípade skorých odrôd 137 a pri neskorých až 240 dní. Platí to pre buľvový aj stonkový zeler a ich odrody.
Vhodným miestom na sejbu je v tomto období buď vykurovaný skleník, alebo dostatočne svetlý okenný parapet, kde sa vyplatí vyskúšať miniparenisko.
Ako správne vysievať zeler
Uprednostnite supresívny substrát (obsahuje užitočné huby) alebo použite iný kvalitný výsevný substrát. Keď sa vnútri trochu ohreje, naplňte ním výsevné misky.
Zeler vysievajte naširoko a nie veľmi nahusto. Sejte pomedzi prsty, osivo si vyberajte z dlane, kam ste si semená z vrecúška vysypali.
Osivo pritlačte k substrátu a zakryte veľmi tenkou vrstvou výsevného substrátu. Napokon dobre zavlažte a misku umiestnite na svetlé a teplé miesto.
Ktorú odrodu zeleru vysadiť?
Odroda zeleru ALBIN je poloskorá a veľmi výnosná odroda na jesenný zber. Má univerzálne použitie, je odolná proti vybiehaniu do kvetu a stredne až veľmi odolná proti septorióze. Bulvy sú veľké, netvoria dutiny a ich dužina nezhnedne ani po zakonzervovaní. Vegetačná doba od výsadby je asi 140 dní.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre