Výber zrelého melónu
Zdroj: shutterstock.com

Ako spoznáte dobrý a správne zrelý melón v obchode? Zapojte čo najviac zmyslov a všímajte si tieto veci

So stúpajúcou teplotou rastie i záujem o melóny. Spolu s nimi sa však vynára niekoľko otázok. Ako rozoznať dobrý a sladký melón, ktorý sa po prekrojení nestane sklamaním? Hoci na prvý pohľad sa melóny naukladané v kartónových boxoch líšia iba veľkosťou, už pár detailov vám pomôže vybrať si ten najlepší melón.

Situácia s melónmi je takmer každý rok rovnaká. Najskôr sú príliš drahé, potom sú doslova na každom rohu a veľkí predajcovia sa predbiehajú v akčných cenách. Pri melónoch kupovaných v celosti sa už zrejme každý z nás stretol aspoň raz so sklamaním. Bledá a nezrelá dužina, neuspokojivá chuť, náznaky po hnilobe. To je len krátky výber hlavných nedostatkov. Ak sa vám nepáči predstava kupovať prekrojenú polovicu a dávate prednosť nedotknutým melónom v celosti, poradíme vám, ako pri kontrole zapojiť čo najviac zmyslov, aby ste spoľahlivo rozpoznali dôležité detaily. Tieto tipy sa budú týkať predovšetkým vodného melóna – dyne červenej.

Zrak uprite na tieto 3 znaky

Už krátkym pohľadom na melóny „na kope“ dokážete vyselektovať niekoľko kusov, ktoré postúpia do užšieho výberu.

  1. Zamerajte sa na melóny s drsným a matným povrchom v sýtych farbách. Hoci melón s lesklým a hladkým povrchom vyzera priam ukážkovo, takáto „dokonalosť“ často súvisí s tým, že melón nestihol naplno dozrieť.
  2. Ďalej si všímajte prítomnosť žltej škvrny. Ide o miesto, na ktorom melón ležal pred odtrhnutím. Ak škvrna chýba, príčinou môže byť skoré odtrhnutie. Zrelý vodný melón bude mať na jednej strane jasne žltú až sýto žltú škvrnu pokrytú miernym zvrásnením.
  3. Posledný pohľad by mal smerovať na miesto spojenia so stopkou. Zrelý melón by mal mať malý kúsok stopky zaschnutý alebo dokonca bude stopka úplne chýbať. Miesto, kde bola ešte donedávna stopka, bude zasušené. Zelený zvyšok stopky na melóne hovorí jasnou rečou – melón bol odtrhnutý priskoro.
Aj pri žltom melóne, cukrovom melóne a melóne Galia sledujte vzhľad povrchu a v obchode nechajte lesklé kusy. Šupka s jasným a hlbokým žilkovaním a prípadne i sieťovanou štruktúrou súvisí so zrelosťou.
Zrelé melóny v obchode
Zdroj: shutterstock.com

Melón si poťažkajte a postláčajte

Máte pred sebou dva podobne veľké melóny a váhate, ktorý zobrať domov? Ten, ktorý je ťažší, bude vodnatejší, čo je dobrým predpokladom, že po rozkrojení vás poteší očakávanou šťavnatosťou. Podozrivo ľahký melón nemusí byť dozretý. Takisto bude ľahší aj prezretý melón. V jeho útrobách je už dužina menej vodnatá, krehká až „múčnatá“.

Melón tiež zľahka postláčajte. Musí pôsobiť pevne, v žiadnom mieste sa nesmie preliačiť, inak budete zbytočne platiť za hnijúci kus. Melóny v obchodoch sú totiž často prehadzované a bývajú doudierané. Stačí pár dní takéhoto zaobchádzania a nový nedostatok je na svete.

Výber zrelého melónu
Zdroj: shutterstock.com

Klop, klop – aj zvuk napovie veľa

Hoci o tomto spôsobe testovania zrelosti melónov z času na čas kolujú pochybnosti, pri pohľade na ľudí kupujúcich si vodný melón jednoznačne prevláda. Jednoduché poklopanie po melóne neuškodí žiadnemu kusu, ktorý vám prejde rukami. Vám však dá rýchlu odpoveď na to, či máte favorita na dosah, alebo sa treba radšej zamerať na iný kus. Pri poklepaní sa zo zrelého melónu bude ozývať dutý a hlboký zvuk. Zvuk z nezrelého melónu je podstatne slabší, skôr tlmený.

Tip, ako spoznať sladký melón –  K vodnému melónu privoňajte v mieste, kde bola stopka alebo cez žltú škvrnu. Ak je dužina vo vnútri skutočne sladká, mali by ste ucítiť príjemne sladkú melónovú arómu.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.