Senga Sengana jahoda
Vrchol šľachtenia! Táto stredne skorá odroda je známa a obľúbená medzi labužníkmi celého sveta. Tejto dobrej povesti vďačí svojim obrovským, aromatickým, lesklým plodom. Vysoký obsah cukru zabezpečuje Sengane výrazne sladkú, nezameniteľnú chuť. Masívna dužina, farba skoro tmavočervená.
Jahody
U jahôd je domáce pestovanie veľkou výhodou, lebo jedine čerstvé plody priamo zo záhonu majú tú pravú, plnú chuť. Jahodový záhon má spravidla dvojročnú životnosť. Staršie rastliny postupne prestávajú rodiť a ich ďalšie pestovanie sa už neoplatí.
Jahody vysádzajte vždy iba do záhona, kde predtým aspoň jeden rok toto ovocie nerástlo.
Pred výsadbou
Ponorte korene rastlín aspoň na desať minút do vody a až potom ich zasaďte (najlepšie vo večerných hodinách). Srdce rastliny musí pritom ležať vo výške úrovne zeminy. Jamka na výsadbu musí byť dostatočne široká a hlboká, aby mali korene potrebný priestor na vývoj. Dbajte na to, aby korene neboli v jamke stlačené. Do záhradnej zeminy pridajte trochu rašeliny – táto zmes je spoľahlivou zárukou, že sa jahody ujmú.
Rastliny iba pritlačte, poriadne zalejte a v závislosti na suchu ich výdatne zavlažujte ráno i večer aspoň jeden týždeň. Odstup medzi jednotlivými rastlinami by mal byť asi 25 cm, odstup medzi riadkami 60 až 80 cm.
Rastliny pravidelne okopávajte, odstraňujte burinu a kyprite pôdu. Pred dozretím plodov rozprestrite pod plody slamu, drevitú vlnu alebo záhradnú tkaninu, aby dozrievajúce plody zostali suché a čisté a nezačínali plesnivieť. Ihneď po zbere odstráňte všetky listy. U stáleplodiacich odrodách sa lístie neodstraňuje. Odnože – s výnimkou stáleplodiciach odrôd – priebežne odstraňujte, aby nedochádzalo k nadmernému rozbujneniu. Všetky nami dodávané odrody jahôd uprednostňujú humóznu, prevzdušnenú a stredne ťažkú pôdu, pokiaľ možno nie príliš vápenatú. Hodnota pH pôdy by sa mala pohybovať medzi 5,5 až 7,0, teda od mierne kyslej až k neutrálnej.
Viac na www.sieberz.sk
Komentáre