Odrody jahôd, ktoré vás očaria vôňou i chuťou
Vôňa, chuť a farba jahôd k letu neodmysliteľne patria. Najkvalitnejšie sú tie, ktoré si vypestujeme sami. I keď ich nemôžeme ochrániť pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, vždy budú zdravšie, ako tie zo supermarketov.
Galéria
Komerčné odrody jahôd nikdy nemôžu konkurovať domácim. Sú vypestované tak, aby v čo najlepšom stave prežili prevoz a čo najdlhšie vydržali. Síce môžu vyzerať krásne – tvarom, leskom a farbou, v skutočnosti im ku kvalite domácich jahôd chýba mnoho. Chuť v koláči môžete doriešiť cukrom alebo ostatnými ingredienciami, ale surové komerčné odrody jednoducho nechutia ako skutočné jahody.
Tri základné druhy
Vo všeobecnosti rozlišujeme tri typy jahôd: jahody, ktoré rodia raz ročne – zvyčajne v máji alebo v júni, jahody, ktoré rodia dvakrát do roka – na jar a na začiatku jesene, tretím typom sú jahody, ktoré kvitnú a rodia prakticky po celú sezónu.
Neprehliadnite tiež:
Ako pestovať jahody v záhrade, na balkóne aj v interiéri
Najčastejšie pestovaný typ jahôd, teda jahody rodiace v júni, je ideálne vysadiť začiatkom jari. Ak ste to nestihli, nezúfajte, ale urobte si kalendár sadenia na ďalší rok a všetko dôkladne pripravte.
Správne miesto na sadenie
Málokto z bežných pestovateľov jahôd si uvedomuje, že nielen odroda, ale aj správne miesto a typ pôdy ovplyvňujú kvalitu plodov. Nesaďte jahody na miesto, kde ste mali minulý rok paradajky, zemiaky, papriku.
Tieto rastliny, podobne ako maliny a ostružiny, môžu byť nositeľmi hubových ochorení a infekcií. Najčastejšie sa vyskytujú huby, ktoré spôsobujú vädnutie rastlín. Znie to neuveriteľne, ale huby v pôde, kde predtým rástli tieto plodiny, môžu žiť až štyri roky!
Akú pôdu potrebujú?
Vždy je čo zlepšovať. Jahody sa potešia vzdušnej pôde s dobrým odtokom vody. Škodia im ílovité pôdy, premokrené miesta, ktoré nedovoľujú prebytočnej vode odísť. Ak máte ťažkú pôdu, pomôžte si drenážou alebo vlhkostnými zábranami. Dobrým trikom je ešte pred výsadbou pridať do lôžok piesok, ktorý efektívne pomáha odvodňovať.
Chcú veľa svetla
Myslite na to, že jahody potrebujú svetlo: optimálne 10 hodín slnečného žiarenia. Ak dostanú 6 až 8 hodín slnka prežijú, budú v poriadku, ale nebudú mať takú produkciou plodov. Ak nie ste skúsení pestovatelia, radšej si vyberte bežné odrody, nie tie, ktoré rodia „nekonečne“.
Aké pH je pre jahody najlepšie?
Na pestovanie jahôd sú najvhodnejšie pôdy s pH pôdy 5,5 až 6,5, teda mierne kyslejšie ako väčšina záhrad. To je ďalší dôvod na to, aby ste si pestovanie jahôd naplánovali rok vopred. PH pôdy môžete znížiť pridaním síry. Myslite však na to, že bude trvať istý čas kým sa pôdnym mikróbom podarí premeniť síru na použiteľné formy. Jednoducho, nečakávajte výsledok hneď na druhý deň.
Náš tip:
Žlté jahody
Malé žlté jahody alpského typu našli obľúbencov aj medzi pestovateľmi, ktorí predtým nedali dopustiť na klasické domáce červené jahody. Táto odroda je unikátna intenzívnou chuťou a jemnou vôňou. Do Európy ju priniesli holandskí pestovatelia. Žlté jahody zberáme v čase zberu bežných odrôd.
Neprehliadnite tiež:
Obohatia váš jedálniček aj esteticky – v kombinácii s červenými vytvoríte zaujímavé zdobenie akéhokoľvek dezertu či šalátu. Môžete z nich uvariť džem, želé, kompóty. Samozrejme, najchutnejšie a najzdravšie sú čerstvé.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre