Po stáročia sa používa ako rastlinný prípravok na odpudzovanie škodcov, špeciálne komárov a bĺch. Dopestujete ju veľmi ľahko v nádobách i na záhrade. V minulosti ju používali bylinkári a domáci lekári kvôli pozitívnemu vplyvu listov na trávenie, ale z obáv o toxicitu upadla do zabudnutia. Prečo sa oplatí pestovať?
Záhrada
Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.
Poradíme vám, čo a kedy vysievať a vysádzať. Samozrejme, termíny výsevov a výsadieb závisia od teploty v skleníku.
Obdobie paradajkovej úrody je stále v plnom prúde, ale určite aj vy pravidelne odstraňujete bočné výhonky, ale aj zvädnuté, poškodené, staršie, či vyschnuté časti. Môžete ich kompostovať alebo radšej nie?
Chcete si skrášliť záhradu, urobiť ju funkčnejšou alebo si urobiť novú cestičku ku vchodu domu či chalupy? Kamenné chodníky sú vždy dobrým nápadom.
Slivky a ringloty sú veľmi chutným jesenným ovocím a opäť platí, že najlepšie chutia tie, ktoré si vypestujete sami. Ak dodržíte základné zásady pestovania, môžete sa tešiť na chutnú úrodu, džemy či obľúbené slivkové gule.
September je tu a s ním aj nové povinnosti v okrasnej a úžitkovej záhrade. Na čo by ste počas tohto mesiaca nemali zabudnúť?
Základom dobrej úrody je voda. Veď plody, ale i celé rastliny obsahujú v čerstvom stave až 90 % vody, stromy nad 80 %.
Nielen počas horúcich dní je potrebné zabezpečiť záhrade pravidelnú závlahu, aby kvety a rastliny prospievali.
Stačí chuť do práce, aspoň dva páry šikovných rúk a veľká traktorová pneumatika. Za jediné dopoludnie môžete mať pri terase vodný prvok ako z rozprávky. Prečítajte si návod ako vybudovať minijazierko zo starej pneumatiky.
Hortenziám sa darí v kyslejšej a vlhšej pôde. Ak tieto podmienky záhrada nespĺňa, môžeme ich pestovať v nádobách.
Leto je sezónou čerstvých plodov ovocia a zeleniny. Teraz je dostatok všetkého v prírodnom stave, to však nedokážeme spotrebovať. Navyše, potrebujeme si urobiť zásoby vitamínov aj na ostatné obdobia roka. Našťastie, existujú zdravé spôsoby, ako si zachovať chutné plody aj na mesiace po zbere.
Tekvice, cukety, dyne a patizóny sú plodiny, ktoré často podľahnú hnilobe koreňa či iných častí. Hlavným dôvodom je, že zvyčajne sa pestujú na zemi.
Kde sa diskutuje