Galéria (19) Zdroj: iStock

V auguste čaká v záhrade veľa úloh, nepremeškajte ich!

Zoznam úloh v záhrade je poriadne dlhý aj v auguste. V okrasných záhonoch môžete začať presádzaním rozrastených trvaliek, pokračovať rozmnožovaním muškátov a fuksií či úpravou živých plotov. Okrem zavárania úrody môžete opäť vysievať zeleninu na neskorý zber.

Galéria

chryzantémy
vybratie trsu
budovanie skalky
muškáty z odrekov
hrozno
„August je taktiež v znamení byliniek, preto ak si ich chcete zaobstarať do zásoby a počas zimy popíjať chutný čaj, nezabudnite si ich vysušiť.“

Aby chryzantémy zakvitli

Čas kvitnúcich chryzantém sa nezadržateľne blíži. Aby ste sa však mohli popýšiť ich nádhernými kvetmi, musíte sa o ne začať viac starať už teraz. Okrem intenzívnej závlahy potrebujú aj dávku hnojiva a vyššie druhy aj pevné opory. Ak pestujete veľkokveté druhy, vyštipujte im všetky bočné puky. V opačnom prípade budú kvety maličké a bude ich veľa. Drobnokveté druhy nevyštipujte. Priebežne odstraňujte suché a žlté listy aj burinu.

chryzantémy
Zdroj: shutterstock

Muškáty z odrezkov na budúcoročnú sezónu

Ak nechcete každoročne investovať do nových muškátov, stačí, keď si ich vypestujete sami. Je to jednoduché! Stačí odobrať a dať zakoreniť odrezky. Ideálna teplota na zakoreňovanie je okolo 22 °C, čo zodpovedá počasiu na konci leta. Na ich odber použite čisté a vydezinfikované záhradnícke nožnice. Na úspešne ujatie odrezky odoberajte zo slnečnej strany a na zakorenenie použite substrát z dvoch dielov piesku, dvoch dielov perlitu a jedného dielu rašeliny.

záhradnícky substrát pre výsev
Zdroj: Miro Pochyba
muškáty z odrekov
Úprava odrezkov. Odrezok má mať 10 až 15 cm, aspoň dva-tri páry listov a má byť odrezaný tesne pod uzlom, odkiaľ vyrastajú listy, ktoré treba zo spodnej časti odstrániť. Nechajte len dva horné páry. Odstráňte taktiež kvetné puky. | Zdroj: Miro Pochyba
muškáty z odrekov
Podpora zakorenenia. Koniec pripraveného odrezka namočte do hrnčeka s vodou, oklepte ho a ponorte do práškového stimulátora, následne ho opäť jemne oklepte. | Zdroj: Miro Pochyba
muškáty z odrekov
Substrát. Ošetrené odrezky opatrne zapichujte do substrátu, presnejšie do hĺbky asi 3 – 4 cm. Aby ste si zo stonky nezotreli prášok, môžete si kolíkom urobiť malý otvor. Jemne pritlačte a opatrne zalejte. | Zdroj: Miro Pochyba

Vybudujte si skalku

Plánujete na jeseň vysádzať skalku? S jej stavbou začnite už teraz, aby dovtedy prešla niekoľkými dažďami. Pri nich pôda zľahne a vzniknuté medzery budete môcť dosypať novou pôdou alebo substrátom. Na začiatku si na plochu vyznačte pôdorys skalky a odkopte vrstvu ornice nabok. Vyselektujte najväčšie balvany a tie situujte na dno skalky tak, aby zhruba dve tretiny ostali v pôde. To zabezpečí jej dobrú stabilitu. Do stredu skalky môžete umiestniť hlušinu. Postupne pridávajte ďalšie kamene. Pokúste sa ich uložiť tak, ako ležali v prírode, prípadne ich otočte smerom na povrch tou zaujímavejšou stranou. Príliš špicaté kamene položte ostrejšou časťou do zeme. Väčšie kamene striedajte s menšími a vytvárajte zaujímavé zoskupenia. Pomocou plochých kameňov vybudujte nenápadné cestičky, aby ste mali dobrý prístup k rastlinám. Keď dokončíte uloženie kameňov v hlušine, doplňte medzi ne a do medzier odloženú ornicu. Ak do jesennej výsadby poriadne nezaprší, celú skalku poriadne zalejte, aby ste mohli doplniť klesnutú pôdu, alebo výsadbu rastlín odložte na jar, keď pôda zľahne sama.

budovanie skalky
Zdroj: shutterstock

Na čo ešte nezabudnúť

Rozmnožte si kosatce

Ak nie je pôda príliš vyschnutá, môžete vysádzať, presádzať a rozsádzať záhradné kosatce. Opatrne ich vyberte z pôdy pomocou rýľa, premiestnite na nové výsadbové miesto do vykopanej jamy. Listy kosatcov pred výsadbou ostrihajte na cca 5 cm od podzemku. Môžete ich vysádzať v malých trsoch alebo aj jednotlivo ako oddelené podzemky.

Rozsaďte bylinné pivonky

Pivonky presádzajte v období, keď im začínajú žltnúť listy. Tie pred rozsádzaním všetky ostrihajte. Opatrne, aby ste nepoškodili hľuzy, rastliny podoberte rýľom a vyberte. Pomocou nožíka ich rozdeľte na menšie trsy. Hneď po rozdelení ich vysaďte tak, aby bol vrch koreňového trsu zakrytý 5 cm vrstvou pôdy. Hlbšie vysadené pivonky nekvitnú. Po presadení ich výdatne zalejte.

vybratie trsu
Zdroj: Dano Veselský

Strihajte živé ploty

V auguste môžete zrezať prerastené živé ploty a pokračovať v tvarovaní vždyzelených solitérov. Vyberte si na to menej horúce dni. Rezné rany sú príliš citlivé na pôsobenie horúčav a slnka. Ak sa páliacemu slnku nedá vyhnúť, živý plot, najmä z krušpánu alebo vavrínovcov, a solitéry prekryte po reze na pár dní netkanou textíliou.

Úžitková záhrada

Ak chcete mať bohatú úrodu jahôd aj budúce leto, nové jahodovisko by ste mali založiť už začiatkom augusta. Mladé rastliny sa tak stihnú dobre zakoreniť a aj dobre prezimujú. Čím dlhšie odkladáte termín, tým viac sa úroda v nasledujúcom roku zníži.

Muškáty
Zdroj: shutterstock

Zrežte letné odrody malín

Väčšina malín a ostatných krovitých ovocných druhov kvitne a produkuje plody na výhonoch, ktoré narástli v predchádzajúcej sezóne. Letné odrody malín by sa mali zrezávať po zbere ovocia, aby sa podporil rast nových stoniek pre budúcoročnú úrodu. Vyrodené stonky postupne každý rok slabnú a nakoniec odumierajú. Každoročným prerezávaním budú maliny vitálne a produktívne a za prevzdušnený priestor sa štedro odmenia. Na rez máme k dispozícii dlhé časové obdobie, od posledného zberu ovocia až do jesene. Výnimku predstavujú remontantné maliny, ktoré prinášajú úrodu opakovane, tie v tomto období ešte nerežte, ale až po ukončení zberu neskoro na jeseň.

rez malín
Zdroj: archív Jaga

Ako rezať: Odrežte všetky výhonky, ktoré priniesli úrodu v tejto sezóne, a to nízko nad zemou. Rozoznáte ich podľa zvyškov stopiek po plodoch a podľa červenohnedej farby. Po preriedení starého porastu selektujte nové výhony. Ponechajte iba najsilnejšie prúty v spone 20 × 20 cm. Odstráňte všetky slabé, krátke či mimo záhona rastúce výhonky.

Zberajte úrodu v správny čas!

Šalátové uhorky zberajte najlepšie rezom ešte pred úplným dozretím (semená sú ešte biele). Pri zbere nepoškodzujte ani neprekrucujte šľahúne (poplazy) uhoriek, lebo tie potom horknú. Rajčiny na priamu konzumáciu zberajte, keď sú zrelé, ale ešte tvrdé. Na kečup alebo pyré ich zberajte, keď sa už ľahko uvoľňujú zo stopky. Baklažány zberajte v plnej zrelosti, keď je fialová šupka lesklá, ale semená sú biele a mäkké. Zeler stopkatý začnite bieliť, keď šírka stopiek dorastie na 1,5 cm. Keď kuchynská cibuľa začína dozrievať, tak jej vňať polieha. Vtedy ju už nesmiete zalievať. Zberajte ju vtedy, keď je vňať už prevažne suchá, iba v krčku je trochu čerstvá.

uhorky zber
Zdroj: Stock

Spracovanie byliniek a vňatí

Počas sezóny bylinky postupne zberajte a používajte na prípravu jedál. Aby ste túto voňavú úrodu využili naplno, postupne čerstvé výhonky sušte, zamrazujte alebo konzervujte v oleji. Hoci sušením mnohé bylinky strácajú arómu, v zime ich určite oceníte. Arómu si bylinky lepšie zachovávajú mrazením.

sušenie byliniek
Sušenie. Bylinky s tvrdšími listami, ako má napríklad rozmarín alebo tymian, sa najlepšie uskladňujú v sušenom stave. Konáriky zrežte tesne na drevnatou časťou, zviažte ich do malých zväzkov a zavesené ich nechajte schnúť na suchom, polotienistom a vetranom mieste. | Zdroj: shutterstock
bylinky
Mrazenie. Pažítku, petržlenovú vňať alebo kôpor môžete očistiť a nasekať nadrobno a nechať v ľubovoľnej nádobe zamraziť. Taktiež ich môžete voľnejšie natlačiť do formičiek na ľadové kocky, zaliať vodou a nechať zmrznúť. Koreninové kocky potom preložíte do mikroténových vrecúšok a uložíte do mrazničky. | Zdroj: shutterstock
sušenie byliniek
Bylinkové oleje. Nakladanie do oleja sa používa najmä pri aromatických bylinkách, ako je napríklad levanduľa, šalvia, oregano či rozmarín. Umyté bylinky stačí vložiť do fľašky z tmavého skla, zaliať ich kvalitným olivovým olejom, uzavrieť a nechať lúhovať asi tri týždne na chladnom a tmavom mieste. Občasne zmes premiešavajte a nakoniec preceďte. | Zdroj: shutterstock 

Chráňte ovocné stromy pred škodcami

Najmä osy a sršne svojimi hryzadlami (včely ich nemajú) napádajú zrejúce ovocie, a preto ich najlepšie ulovíte do fliaš s úzkym hrdlom naplnených kvasiacou tekutinou (napr. zriedeným pivom, ovocnou šťavou) a zavesených na konároch stromov. Neskoršie odrody jadrovín a sliviek chráňte zasa postrekmi pred obaľovačmi druhej generácie, najmä v teplejších oblastiach. Sústavne odstraňujte zo stromov i spod nich poškodené, plesnivé a hnijúce plody a posypané vápnom ich zakopávajte do jám. Podľa potreby chránime najmä neskoršie odrody pred múčnatkou alebo chrastavitosťou.

lapace na hmyz
Zdroj: iStock

Na čo ešte nezabudnúť

Vlastný destilát

Zbierajte popadané zrelé až prezreté ovocie, slivky, ringloty, broskyne, jablká, hrušky a ukladajte ich do sudov na skvasenie na výrobu domáceho destilátu, samozrejme, v osvedčenej pálenici. Do kvasu nedávajte hnilé, plesnivé plody ani tie znečistené pôdou. Sudy musia byť dobre uzatvárateľné, najlepšie kvasnou zátkou, ktorá zabraňuje kontaktu kvasu s okolitým vzduchom a výskytu drozofíl, ovocných mušiek. Správny kvas má príjemnú ovocnú vôňu.

Stále môžete sadiť zeleninu

Aj v auguste ešte môžete vysádzať zeleninu. Vyberajte však len krátkovegetačné odrody, aby do zimy dozreli. Hneď na začiatku augusta vysaďte karfiol. Do polovice augusta môžete sadiť priesady kalerábu, hlávkového šalátu, endívie, brokolice, kučeravého kelu.

hrozno
Zdroj: shutterstock

Podporte dozrievanie hrozna

Odstraňujte výhonky zakrývajúce strapce, aby sa k nim dostali slnečné lúče. Slnko podporí tvorbu cukru a celkovú kvalitu bobúľ. Pred náletmi vtákov chráňte úrodu sieťami. Vo vinohrade postupne zberajte aj hrozno skorších odrôd.

Augustová reďkovka

Od polovice augusta môžete vysievať reďkev i reďkovku. Výsev reďkovky a reďkvi však môže byť ohrozovaný skočkami. Treba ich pred nimi chrániť prekrytím netkanou textíliou. Podobne môžete chrániť aj výsadbu póru pred mínerkou pórovou.

Text: redakcia, Monika Králová
Foto: shutterstock, Miro Pochyba
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje