Je naozaj dobré zalievať rastliny zriedenou kávou?
Pravdepodobne ste už počuli o hnojení rastlín kávovou usadeninou. Môžete však rastlinám ponúknuť kávu takú, ako pijete vy? Aké výhody prináša zalievanie riedenou kávou a ktoré rastliny majú kávu najradšej?
Galéria
Mnohí z nás začínajú deň kávou. Preberie nás, nabudí do ďalších aktivít, zrýchli metabolizmus. Ako však káva ovplyvňuje rastliny? Je vôbec dobré zalievať rastliny kávou?
Káva ako hnojivo
Káva používaná ako hnojivo nie je žiadny nový nápad. Mnoho záhradníkov pridáva do kompostu kávovú usadeninu. Tam sa rozkladá a premieša s inou organickou hmotou. Výsledkom je výživný doplnok do pôdy, ktorý podporí rast rastlín, ich zdravie a bohatú úrodu. Môžete dosiahnuť podobný efekt, keď zalejete rastliny zriedeným zvyškom vašej rannej kávy?
Kávová usadenina verzus riedená káva
Kávová usadenina obsahuje asi 2 percentá dusíka, pričom vieme, že dusík je dôležitou zložkou pre pestovanie rastlín. Kompostovisko obsahuje mikroorganizmy, ktoré rozkladajú a uvoľňujú dusík, tak vzniká teplota, ktorá pomáha pri zretí kompostu a zároveň aj pri ničení semien burín a patogénov. Takže je to veľmi užitočná vec. Dobrou správou je, že skutočne môžete podporiť zdravie rastlín aj uvarenou kávou, ale má to svoje pravidlá.
Cenný horčík a draslík
Uvarená káva obsahuje merateľné množstvo horčíka a draslíka, ktoré sú stavebnými kameňmi pre rast rastlín. Preto zalievanie rastlín vychladnutou rozriedenou uvarenou kávou môže byť skutočne veľmi prospešné. Rozhodne však nepoužívajte zvyšky vašej kávy, špeciálne, ak si do nej pridávate trochu smotany alebo mlieka, rôzne arómy, cukor alebo jeho náhrady. Hoci prírodný cukor by rastlinám nespôsobil problémy, mlieko alebo smotana rastlinám určite neurobia dobre. Nehovoriac o vplyve umelých sladidiel…
Ako pripraviť kávový roztok na zalievanie rastlín?
Nepoužívajte ani kapsulovú strojovú kávu, pretože často obsahuje rôzne prímesi. Najlepšie je použiť klasickú mletú kávu a zaliať ju. Kávu treba nechať vychladnúť a zriediť. Káva má pH od 5,2 do 6,9 v závislosti od odrody a prípravy. Čím je pH nižšie, tým je kyslejšia; inými slovami, káva je dosť kyslá. Väčšina rastlín najlepšie rastie pri mierne kyslom až neutrálnom pH pôdy (5,8 až 7). Na druhej strane, voda z vodovodu je mierne zásaditá a pH má vyššie ako 7. Zalievaním zriedenou kávou teda zvýšime kyslosť pôdy. Tradičné chemické hnojivá, pridávanie síry alebo rozklad listov na povrchu pôdy taktiež znižujú pH pôdy.
Ako zriediť kávu na hnojenie?
Klasickú zalievanú alebo filtrovanú kávu nechajte vychladnúť a potom ju zrieďte rovnakým množstvom studenej vody, teda v pomere 1 : 1. Týmto roztokom môžete bez obáv zalievať kyslomilné rastliny (Pozor! Nie veľmi často, len raz za dva-tri týždne.). Patria medzi ne: africké fialky, azalky, amaryllis, cyklámen, hortenzia, bromélia, gardénia, hyacint, netýkavka, aloe, gladioly, lišajovec, orchidea, ruže, begónie, paprade. Riedenú kávu nepoužívajte na zalievanie rastlín, ktoré nemajú rady kyslú pôdu. Ak sa pôda stane priveľmi kyslou, rastliny ochorejú alebo odumrú. Príznakom priveľkej kyslosti môže byť napríklad žltnutie listov, v tom prípade rastliny nepolievajte kávou a premiestnite ich do nádob s čerstvou pôdou s vyváženým pH.
V interiéri, aj vonku
Zriedená káva funguje skvelo na mnohých druhoch kvitnúcich izbových rastlín, ale dá sa použiť aj vonku. Do pôdy pridáva práve toľko organického hnojiva, aby podporila silnejšie, zdravšie rastliny a bohatšiu, chutnejšiu úrodu.
Sabína Zavarská
Zdroj: gardeningknowhow.com
Foto: istock.com
Veľmi sa mi páčia vaše rady ,dá sa z nich poučiť ,hlavne sú jednoduché ,dobre vysvetlene a zrozumiteľne.
Je to skvelé a veľmi poučné, je sa stále čo učiť, gratuľujem..
Som veľmi rada, že mám od Vás veľmi veľa nových informácií. Začala som ich používať v záhrade, ale i doma . Ďakujem
Kúpila som si rodinné štastie,ďakujem za dobré rady pri jeho pestovaní….