Zimné a jarné mrazy v záhrade

Zimné a jarné mrazy v záhrade

Každý záhradkár – ovocinár chce každoročne dosiahnuť dobrú úrodu, aby mohol zásobiť svoju rodinu kvalitným ovocím nielen v čase vegetácie, ale aj počas zimných mesiacov. V priebehu roka sa objavujú rôzne faktory, ktoré znižujú a ohrozujú úrodu, ale aj negatívne pôsobia na kondíciu stromov a rastlín. Sú to najmä sucho, choroby a škodce, zlá agrotechnika, ale aj zimné a jarné mrazy.

Klimatické zmeny

Zima umožňuje, aby si záhrada aj záhradkár vydýchli po uplynulom roku, ktorý sa vyznačoval nepriaznivým počasím pre ovocinárov. Od teploty sú závislé všetky pochody, premeny a obeh látok v rastlinách. Jednotlivé ovocné druhy a ich odrody majú rôzne nároky na tepelné optimum. Najnáročnejšie na teplo sú mandľa a broskyňa, potom je to marhuľa, dula, čerešňa a orech. Menej náročné sú lieska, hruška, slivka, višňa, jabloň a z drobného ovocia ríbezle červené a biele, egreš a malina. Mrazy v čase vegetačného pokoja nie sú také nebezpečné ako neskoré jarné mrazy, keď sa život v strome a v rastlinách začína prebúdzať; šťava v pletivách už prúdi, prípadne sú v plnom kvete. Jarné mrazy sú nepredvídateľné a môžu nenapraviteľne poškodiť kvetné púčiky a mladé výhonky.
 

Poškodenie plodov jabloní po namrznutí v čase kvitnutia

Ak niektoré mená, Pankrác (Pongrác, Pankrátius), Servác (Gerwazego, Szervác, Servatius), Bonifác (Bonifacego), prípadne Medard (Medárd, Medarda), spomeniete záhradkárom, spoja si ich s určitými poveternostnými podmienkami. Prečo je to tak? Prvá trojica mien je v kalendári v období, keď sa hovorí o príchode ľadových mužov. Aj keď to v ostatnom čase už nie je celkom pravda, tradícia ľadových mužov je u záhradkárov taká zakorenená, že ak sa začína koncom apríla ochladzovať, hovoria: Pozor, idú zamrznutí.  Ako je to ale v súčasnosti, keď sme svedkami globálneho otepľovania? O tomto období, teda od 12. apríla do 20. mája, môžeme hovoriť skôr ako o období mokrých mužov. Skutočnosť, že v polovici mája už výskyt mrazov nehrozí, však neznamená, že neskoré jarné mrazy už nebudú. Zmenou klimatických podmienok sa jarné fenofázy posunú, a preto jarné mrazy môžeme očakávať už koncom apríla.

Menej náročné na teplo sú lieska, hruška, slivka, višňa, jabloň a z drobného ovocia červené a biele ríbezle, egreš a malina.

Namŕzanie

Namrznutie nastáva počas jasných nocí. Teplo zo zeme vyžaruje smerom nahor a postupne dochádza k čoraz väčšiemu ochladzovaniu. Keď sa dosiahne bod mrazu, vrstva vodnej pary v kontakte s povrchom zmrzne na ľad a v dôsledku toho sa potom ochadzuje aj ďalšia a ďalšia vrstva nad ním. Z menšieho množstva vodnej pary teplota klesá až na úroveň, ktorá môže poškodiť veľa rastlín. Pri týchto nízkych teplotách bez viditeľného mrazu na mieste hovoríme o takzvanom čiernom mraze (spálenie korunných lupienkov, blizien a peľníc).

Mráz môže vzniknúť:
Dynamicky, t. j. prílivom veľkého množstva studeného vzduchu. Mrazy dynamického pôvodu sa vyznačujú v našej republike hlbokými poklesmi teplôt. Na ovocné stromy majú ničivý účinok, lebo ak poklesnú teploty na dlhší čas pod hranicu kritických teplôt, poškodia všetky časti – drevo, púčiky aj korene. Týmto ochladzovaním trpia najviac nechránené otvorené svahy a vyvýšené polohy.
▶ Staticky, t. j. nočným vyžarovaním, a tým aj stratou tepla z povrchu pôdy a rastliny. Majú lokálny pôvod a závisia od reliéfu terénu, výsadby a  pôdy. 
▶ Kombináciou obidvoch druhov mrazov, t. j. prílivom studeného vzduchu, zosilňovaným v ďalšom poklese teplôt a ešte miestnym vyžarovaním. V ovocinárstve je tento druh mrazov najobávanejší, či už ide o zimné, alebo o jarné, respektíve neskoré jarné obdobie.
Mráz niekedy poškodí iba jednotlivé záhrady, ba dokonca len niektoré rastliny. Stáva sa to v súvislosti s niektorými vlastnosťami stanovišťa alebo poškodenej rastliny. –>

Nebezpečné sú najmä neskoré jarné mrazy, ktoré prídu v čase, keď sa život v strome prebúdza, šťava v pletivách už prúdi, prípadne sú v plnom kvete.

Faktory podmieňujúce citlivosť stromov

Citlivosť kvetov na jarné mrazíky je geneticky podmienená. Jednotlivé ovocné druhy sú proti nim viac alebo menej odolné. Rozdiely sú však nielen v rámci ovocného druhu, ale aj medzi odrodami. Dôležitý je aj termín kvitnutia. Odolnosť kvetov proti namŕzaniu zvyšuje aj plnohodnotná výživa stromu, najmä dostatok draslíka.

Ak už rastliny rastú naplno, musíme kvety chrániť pred poslednými mrazmi. Pri poškodení kvetných pukov čerešní a višní mrazmi ide o určitý stupeň prechodu medzi zimnými a jarnými mrazmi. Nízke teploty na konci zimy môžu spôsobiť, že kvetné puky týchto kôstkovín sa premenia na listové, vznikajú zväčšené útvary podobajúce sa na kvetné kalichy červenkastej farby. Dôsledkom je strata úrody.

Výpestky broskýň silne poškodené zimnými mrazmiNajnáročnejšie na teplo sú mandle, broskyne, marhuľa, dula, čerešňa a orech.

Medzi záhradkármi je rozšírené, že najcitlivejšie orgány na jarné mrazíky pri ovocných druhoch sú kvety. Platí to takmer pre všetky ovocné druhy, ale pri marhuliach sú práve mladé plôdiky po odkvitnutí citlivejšie ako kvety.

Príznakom mrazového poškodenia kvetov je zhnednutie a odumretie čnelky a korunných lupienkov. Pri namrznutí alebo nachladnutí listov niektorých odrôd (Jonathan a mutácie) sa poškodenie listov prejavuje mrazovými pľuzgiermi a pretrváva až do jesene. Ešte väčšie poškodenie, najmä vzhľadové pri jabloniach a hruškách, nastáva v čase dokvitania na poškodených plôdikoch, pretože na nich vznikajú skorkovatené prstence alebo iné tvary. Na marhuliach zase pozorujeme zo spodnej strany listov pozdĺž žilnatiny svetlé škvrnky. Namrznuté puky kvetov broskýň sú ohniskom infekcie dreva hubou, ktorá preniká do konárov a celého stromu. Kvety, prípadne mladé bobule ríbezlí sú takisto citlivé na mrazíky alebo nízke teploty. Citeľné straty môžu nastať aj pri pestovaní jahôd, keď môžu namrznúť puky, čo pozorujeme pri otváraní kvetov – vtedy je lôžko hnedé. Ak sa vyvinie plod, má špičku skorkovatenú. Pred zimnými mrazmi obyčajne porast jahôd nie je nevyhnutné chrániť a pred jarnými mrazmi ho môžeme prikryť bielou netkanou textíliou.

Pokračovanie v druhej časti o týždeň

Text: Ing. Eva Šidová, PhD.
Foto: archív autorky a vydavateľstva JAGA,  Marián Komžík
Zodpovedný redaktor: Vladimír Chudý
Zdroj: časopis Urob si sám 2011, JAGA GROUP, s.r.o.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

  1. Dr.Vnuk Ladislav says:

    Zamrzli mi výhonky skorých zemiakov/zčerneli/,treba spraviť novú výsadbu,alebo si zemiak v pôde vypustí nové klíčky

    1. Zemiaky sa zregenerujuu, nam takto omrzli pekne vyrastene zemiaky v maji a pekne sa zregenerovali, vyhnali novu vňať. Uroda vsak bola nižšia

      1. aj ste ich nejako hnojili pre regeneraciu?

  2. Na ochranu zakvitnutých stromov pred jarnými mrazmi sa mi osvedčili plachty z netkanej textílie v kombinácii s výhrevnými sviečkami.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.