Fľaše oleja v kuchyni
Zdroj: iStock

Viete, ako správne skladovať olivový, kokosový, sezamový olej? A čo bežné rastlinné oleje?

Bez ohľadu na to, aké jedlo je vaše obľúbené, bez oleja sa v kuchyni nezaobídete. Nie je dôležité vedieť rôzne druhy olejov len používať, ale tiež správne skladovať. Použitie zle uskladneného oleja môže jedlo úplne zničiť. Niektoré oleje pri nesprávnom skladovaní zožltnú, iné menia konzistenciu, dokonca i chuť. Od čoho závisí správne skladovanie? Od toho, aké kuchynské oleje používate, a tiež aj od toho, ako často tieto oleje používate.

Pokiaľ ide o skladovanie oleja, neexistuje žiadny univerzálny predpis. Určite by ste však nikdy nemali skladovať oleje nad sporákom či pri umývačke, kde sú pravidelne vystavené teplu. Extra panenský olivový olej, rastlinné oleje, arašidové oleje a kokosové oleje je vhodné skladovať na chladnom a tmavom mieste, ktoré je tiež suché – najlepšie v špajze mimo spotrebičov a slnečného žiarenia. Keď ich vystavíte teplu, rozkladajú sa a následne zožltnú.

Nielen nevzhľadný, ale aj nezdravý

Zatuchnutý kuchynský olej nielenže chutí zle, ale tiež má negatívny vplyv na zdravie. Proces oxidácie produkuje voľné radikály, ktoré v ľudskom tele spôsobujú dlhodobé poškodenie. Ak chceme predísť oxidácii oleja, musíme obmedziť množstvo vlhkosti a vzduchu, ktoré prichádza do kontaktu s olejom. Najlepšie na tento účel fungujú sklenené alebo kovové nádoby, pretože sú vzduchotesné a môžete ich opätovne použiť.

Olej v kuchyni
Zdroj: iStock

Ako skladovať olivový olej

S extra panenským olivovým olejom by ste mali zaobchádzať ako s čerstvou ovocnou šťavou. Olej, získaný lisovaním olív, podlieha skaze. Existujú štyria hlavní nepriatelia olivového oleja – čas, teplo, kyslík a svetlo. Kyslík spôsobí spomínané zhoršenie kvality oleja, žltnutie, takže je dôležité vždy nádobu s olejom pevne zatvárať. Nikdy neprelievajte olej do novej nádoby, pretože pri prelievaní príde veľké množstvo z neho do kontaktu s kyslíkom.

Ideálna teplota na skladovanie olivového oleja je 18 stupňov Celzia. Vhodným priestorom je skriňa na chladnom a tmavom mieste. Určite ste si všimli, že väčšina fliaš s olivovým olejom je vyrobená z tmavozeleného alebo hnedastého skla. Je to preto, že tmavé odtiene pomáhajú filtrovať škodlivé UV lúče. Napriek tomu nie je vhodné nechať fľašu olivového oleja na pulte. Lepšie je ho uložiť do skrinky. Dôležitá je aj veľkosť fľaše. Nekupujte oleje len podľa ceny, ale aj podľa toho, koľko oleja zvyknete spotrebovať v priebehu mesiaca-dvoch. Keď otvoríte fľašu extra panenského olivového oleja, spotrebujte ho do 30 až 60 dní. Ak teda nemíňate veľa oleja, kúpte si radšej menšie 500 ml balenie.

Skladovanie potravín v skrinke
Zdroj: iStock

Ako skladovať kokosový olej

Kokosový olej skladujte v nádobe so vzduchotesným uzáverom v najchladnejšej kuchynskej skrinke mimo dosahu svetla. Tento olej má extrémne vysoký obsah nasýtených tukov, vďaka čomu je pomerne stabilný, teda dobre odoláva oxidácii a žltnutiu. Je pravdou, že môžete kokosový olej schladiť, aby zostal čerstvý po dlhšiu dobu, ale zmení sa tým jeho štruktúra. Vzduch a vysoké teploty urýchľujú degradačný proces aj tohto oleja. Pokazený kokosový olej vyhoďte – ak má žltkastý odtieň, hrubú textúra, kyslú alebo horkú vôňu, nepoužívajte ho.

Ako skladovať sezamový olej

Skladovaním sezamového oleja v chladničky predĺžite jeho trvanlivosť. Sezamový olej je citlivý na teplo, svetlo a kyslík, ale na rozdiel od olivového oleja pri skladovaní v chladničke úplne nestuhne. Pri nesprávnom skladovaní hrozí riziko, že zatuchne a bude chutiť horko.

Dievčatko leje olej do šalátu
Zdroj: iStock

Ako skladovať ostatné rastlinné oleje

Všetky oleje majú podobné potreby skladovania. Oxidácia môže ovplyvniť akýkoľvek typ oleja – mandľový olej, avokádový olej, repkový olej a iné rastlinné oleje. Na rafinované oleje má svetlo zvyčajne menší vplyv, ale čas, teplota a vystavenie kyslíku ich dokážu stále znehodnotiť. To je dôvod, prečo bežné rastlinné oleje nájdeme v priehľadných plastových fľašiach. Rovnako ako olivový olej, ani tieto oleje by sme nemali mať v blízkosti sporáka. Najlepšie sa skladujú vo vzduchotesných nádobách na chladnom a tmavom mieste.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje