Tradičný zemiakový šalát: S týmto receptom a detailným postupom ho zvládnete aj bez skúseností
Opäť prichádza čas, kedy tradičný zemiakový šalát obsadí čestné miesto v chladničke. Hoci ho väčšina z nás veľmi dobre pozná, v každej rodine je tak trochu jedinečný. A keďže je stálicou na sviatočnom stole, poďme si pripomenúť základný recept a jeho prípravu. Pridáme k tomu zopár dobrých tipov pre ešte lepší výsledok, aby ho s pôžitkom zjedli dokonca aj tí, ktorým vadí chuť cibule.
Zemiakový šalát – základné ingrediencie
Na zemiakový šalát existuje veľa rôznych receptov, ktoré sa v niektorých ingredienciách a pomeroch líšia. Všetko závisí od toho, či máte radi kyslejšie chute alebo dávate prednosť ľahšiemu zloženiu. Presné pomery uhoriek, mrkvy či hrášku si môžete upraviť podľa toho, ako máte radi.
Na prípravu zemiakového šalátu budeme potrebovať:
- 10 väčších zemiakov varného typu A
- 2 stredne veľké cibule
- 4 – 6 sterilizovaných kyslých uhoriek
- 200 g uvarenej (alebo sterilizovanej) mrkvy
- 200 g sterilizovaného hrášku
- 250 ml majonézy
- 250 ml tatárskej omáčky/kyslej smotany
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- horčicu
- nálev z kyslých uhoriek
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
Postup, ako pripraviť zemiakový šalát
- Na zemiakový šalát sú najlepšie zemiaky varného typu A, ktoré pevne držia svoj tvar aj po uvarení a nerozvárajú sa. Pretlačenie cez sitko potom zvládnu bez veľkých strát. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Všetky zemiaky musia byť ponorené pod hladinou vody, aby sa rovnomerne uvarili. Priebežne ich kontrolujeme ostrým nožom. Vodu z uvarených zemiakov zlejeme a necháme ich prirodzene vychladnúť.
- Za ten čas si môžeme pripraviť ďalšie ingrediencie. V niektorých domácnostiach je dobrým zvykom uvariť 2 – 3 očistené veľké mrkvy v osolenej vode a po vychladnutí ich nakrájať na drobné kúsky. Keďže vo vianočnom období často nestíhame, riešením môže byť aj kupovaný pohár so zaváraným hráškom a mrkvou.
- Cibuľu a sterilizované uhorky nakrájame nadrobno.
- Vychladnuté zemiaky dôkladne očistíme od šupiek a pretlačíme ich do misy cez krájač na zemiaky.
- Do misy k zemiakom pridáme nakrájané uhorky, cibuľu, hrášok a mrkvu. Nasleduje majonéza, tatárska omáčka (alebo kyslá smotana) a 2 polievkové lyžice horčice. Všetko v mise zľahka a opatrne premiešame, aby sa jemnejšie zložky neroztlačili o seba.
- Po ochutnaní osolíme, okoreníme, prilejeme malé množstvo nálevu z kyslých uhoriek a trochu kryštálového cukru. Opäť premiešame a doladíme chute podľa toho, ako máme zemiakový šalát radi.
- Nakoniec pridáme pretlačené, natvrdo uvarené vajíčka.
- Zemiakový šalát je najlepší po niekoľkohodinovom odpočinku v chlade, ideálne ak v chladničke alebo studenej komore pobudne aspoň cez noc. Niekedy do seba zemiaky stiahnu „tekutiny“ a šalát zostane suchší. Vtedy treba ešte pod podávaním pridať malé množstvo majonézy alebo pár lyžičiek uhorkového nálevu.
Niekoľko dobrých tipov, ako vylepšiť zemiakový šalát
Nemáte radi chuť čerstvej cibule v zemiakovom šaláte? Cibuľu nakrájame na malé kúsky. V hrnci necháme zovrieť vodu a nakrájanú cibuľu vsypeme do vriacej vody na 2 minúty. Následne cibuľu zlejeme do sitka a prepláchneme ju studenou vodou.
Jedinečnú chuť odovzdá zemiakovému šalátu nadrobno nakrájaná sterilizovaná červená kápia.
Deti majú v zemiakovom šaláte popri hrášku veľmi rady aj sterilizovanú kukuricu.
Do zemiakového šalátu, ktorý sa bude servírovať na obložené misy, je dobrým zvykom pridávať nakrájanú mäkkú salámu alebo kúsky kvalitnejšej šunky.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Komentáre