domáci vajíčkový šalát
Zdroj: istock.com

3 recepty na najchutnejšie vajíčkové šaláty

Vajíčkové šaláty si mnohí pamätáme ešte z lahôdok v období socializmu. Neraz tvorili typické študentské jedlo – spolu s vlašským, parížskym, rybacím či feferónovým šalátom. Prečo si nepripraviť chutný šalát z vajíčok aj dnes, vo vlastnej kuchyni?

Vajíčkový šalát s majonézou, horčicou a bylinkami

Lahodný krémový šalát z jednoduchých ingrediencií.

Na štyri porcie potrebujete:

  • 8 veľkých vajec
  • ¼ šálky majonézy
  • ¼ šálky drveného kôpru
  • 2 lyžice nasekanej alebo sušenej pažítky
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL korenia

Uvarte vajíčka, olúpte ich a nakrájajte do stredne veľkej misy. Pridajte majonézu, kôpor, pažítku, horčicu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a podávajte na chlebe, hrianke, opečenom sendviči alebo so slanými krekrami.

Pri slávnostných príležitostiach môžete vajíčkovú dobrotu servírovať do listov ľadového šalátu a ozdobiť červenou paprikou alebo paradajkami.

Vajíčkový šalát s majonézou, horčicou a bylinkami
Zdroj: istock.com

Vaječný šalát so slaninou a čedarom

Sýty šalát s chuťou osmaženej slaninky.

Na štyri porcie potrebujete:

  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 ČL žltej horčice
  • 4 prúžky slaniny
  • ¼ šálka strúhaného čedaru
  • Podľa chuti pridajte kukuricu a nastrúhanú mrkvu.

V miske vidličkou rozdrobte uvarené vajcia. Pridajte majonézu a horčicu a miešajte, kým sa nespoja.

Na panvici do chrumkava osmažte slaninu (bez pridania oleja alebo masla). Nechajte ju vychladnúť na tanieri vystlanom papierovými utierkami. Potom ju nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte spolu s čedarom do vajíčkovej zmesi a premiešajte. Ak chcete, doplňte aj kukuricu a strúhanú mrkvu. Šalát môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až 5 dní.

Vaječný šalát so slaninou a čedarom
Zdroj: istock.com

Zdravý mediteránsky vajíčkový šalát

Vajíčkový šalát nemusí byť len kombináciou vajec, majonézy, horčice a rôznych pridaných surovín. Urobte si ho na zdravší spôsob s viacerými druhmi zeleniny.

Na štyri porcie potrebujete:

  • 8 veľkých vajec, varených natvrdo
  • ½ šálky sušených paradajok (ak používate nakladané v oleji, tak ich chvíľu nechajte na papierovej utierke, aby prebytočný olej odtiekol a potom ich nakrájajte)
  • ½ šálky červenej cibule nakrájanej nadrobno
  • ½ nakrájanej šalátovej uhorky
  • ¼ šálky nakrájaných olív
  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 1 a ½ ČL oregana
  • ¼ lyžičky mletej rasce
  • ½ ČL morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti

Uvarené vajcia nakrájajte a vložte ich do veľkej misy. Pridajte sušené paradajky, červenú cibuľu, uhorku a olivy. Primiešajte grécky jogurt, citrónovú šťavu a korenie. Ak chcete, môžete do šalátu pridať aj nakrájané avokádo alebo stonkový zeler. V uzatvorenej nádobe v chladničke vydrží týždeň.

Zdravý mediteránsky vajíčkový šalát
Zdroj: istock.com
Náš tip: Vajíčkami môžete obohatiť akýkoľvek zeleninový šalát. Ešte zaujímavejšie, ako klasické varené vajcia, sú v šaláte chrumkavé upražené vajíčka. Ako ich pripravíte? Panvicu zahrejte na najvyššiu teplotu. Keď je horúca pridajte toľko oleja, aby ste dosiahli hĺbku približne 7-8 milimetrov. Do horúceho oleja opatrne vhoďte rozbité vajíčka (nemiešajte žĺtky s bielkami) a znížte teplotu na stredne vysokú. Prskania sa nezľaknite, bielky sa nafúknu a vytvoria sa z nich priesvitné bubliny. Za 45 sekúnd až minútu bude spodok zlatohnedý – vtedy ich preklopte na druhú stranu. Opekajte ešte ďalšiu minútu. Chrumkavé vajíčka preneste na papierové utierky a keď sa zbavia prebytočného oleja, môžete podávať. Chutia nielen v šaláte, ale aj v rôznych omáčkach a prívarkoch, napríklad v špenátovom či v strukovinovom.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Margita Hudecova says:

    Tie rady recepty nemajú chybu len sa nedajú prefotit

  2. ján says:

    Dobrý večer. Recepty sú zaujímavé, ale nehnevajte sa, čo je to za objemovú mieru – šálka, či štvrťšálka ?

  3. Peter says:

    Mimochodom, vajcia sa nelúpu.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.