3 recepty na najchutnejšie vajíčkové šaláty
Vajíčkové šaláty si mnohí pamätáme ešte z lahôdok v období socializmu. Neraz tvorili typické študentské jedlo – spolu s vlašským, parížskym, rybacím či feferónovým šalátom. Prečo si nepripraviť chutný šalát z vajíčok aj dnes, vo vlastnej kuchyni?
Vajíčkový šalát s majonézou, horčicou a bylinkami
Lahodný krémový šalát z jednoduchých ingrediencií.
Na štyri porcie potrebujete:
- 8 veľkých vajec
- ¼ šálky majonézy
- ¼ šálky drveného kôpru
- 2 lyžice nasekanej alebo sušenej pažítky
- 2 lyžice dijonskej horčice
- ½ ČL soli
- ¼ ČL korenia
Uvarte vajíčka, olúpte ich a nakrájajte do stredne veľkej misy. Pridajte majonézu, kôpor, pažítku, horčicu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a podávajte na chlebe, hrianke, opečenom sendviči alebo so slanými krekrami.
Pri slávnostných príležitostiach môžete vajíčkovú dobrotu servírovať do listov ľadového šalátu a ozdobiť červenou paprikou alebo paradajkami.
Vaječný šalát so slaninou a čedarom
Sýty šalát s chuťou osmaženej slaninky.
Na štyri porcie potrebujete:
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 2 lyžice majonézy
- 1 ČL žltej horčice
- 4 prúžky slaniny
- ¼ šálka strúhaného čedaru
- Podľa chuti pridajte kukuricu a nastrúhanú mrkvu.
V miske vidličkou rozdrobte uvarené vajcia. Pridajte majonézu a horčicu a miešajte, kým sa nespoja.
Na panvici do chrumkava osmažte slaninu (bez pridania oleja alebo masla). Nechajte ju vychladnúť na tanieri vystlanom papierovými utierkami. Potom ju nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Pridajte spolu s čedarom do vajíčkovej zmesi a premiešajte. Ak chcete, doplňte aj kukuricu a strúhanú mrkvu. Šalát môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až 5 dní.
Zdravý mediteránsky vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát nemusí byť len kombináciou vajec, majonézy, horčice a rôznych pridaných surovín. Urobte si ho na zdravší spôsob s viacerými druhmi zeleniny.
Na štyri porcie potrebujete:
- 8 veľkých vajec, varených natvrdo
- ½ šálky sušených paradajok (ak používate nakladané v oleji, tak ich chvíľu nechajte na papierovej utierke, aby prebytočný olej odtiekol a potom ich nakrájajte)
- ½ šálky červenej cibule nakrájanej nadrobno
- ½ nakrájanej šalátovej uhorky
- ¼ šálky nakrájaných olív
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 1 a ½ ČL oregana
- ¼ lyžičky mletej rasce
- ½ ČL morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Uvarené vajcia nakrájajte a vložte ich do veľkej misy. Pridajte sušené paradajky, červenú cibuľu, uhorku a olivy. Primiešajte grécky jogurt, citrónovú šťavu a korenie. Ak chcete, môžete do šalátu pridať aj nakrájané avokádo alebo stonkový zeler. V uzatvorenej nádobe v chladničke vydrží týždeň.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Tie rady recepty nemajú chybu len sa nedajú prefotit
Dobrý večer. Recepty sú zaujímavé, ale nehnevajte sa, čo je to za objemovú mieru – šálka, či štvrťšálka ?
Mimochodom, vajcia sa nelúpu.