Recepty z melónu, ktoré ste ešte neskúšali a určite stoja za to
Melón patrí medzi najväčšie lákadlá leta, ktorých sa nevieme nabažiť. Vieme, že kvalitný zrelý melón by mal mať pevný neporušený povrch, žtlohnedú škvrnu, na ktorej pri pestovaní ležal a pri poklopkaní by mal vydávať dunivý zvuk. Hoci ho považujeme za ovocie, v skutočnosti je sladkou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na viacero zaujímavých spôsobov. I keď surový chutí vynikajúco, oplatí sa vyskúšať aj tieto recepty.
Gaspačo z červeného melóna
Osviežujúca originálna polievka, na ktorej prípravu stačí len 15 minút.
Na 4 až 6 porcií potrebujete:
- 700 g čerstvého melónu nakrájaného na kocky
- 3 veľké paradajky, rozpolené, ak majú veľké semiačka, vyberte ich
- 200 g uhoriek, očistených a nastrúhaných
- 1 stredne veľká červená paprika
- ½ malej červenej cibule, olúpanej
- 2 malé strúčiky cesnaku, olúpané
- 1/3 šálky listov čerstvej mäty
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice vínneho octu
- 1 lyžička jemnej morskej soli
- ½ lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky mletej rasce
- 1 hrubý plátok bieleho chleba s odrezanou kôrkou, nakrájaný na kocky (nepovinná ingrediencia)
- Na ozdobu: domáce krutóny, nasekaná čerstvá mäta, olivový olej a zvyšky nasekaných ingrediencií
Ako pripravíte melónové gaspačo
Všetky ingrediencie rozmixujte spolu v mixéri asi jednu minútu, aby vzniklo pyré, respektíve, kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ochutnajte a dochuťte podľa potreby soľou, korením, prípadne rascou.
Vložte v uzatvorenej nádobe na 4 hodiny do chladničky. Podávajte studené, ozdobené podľa vašich predstáv.
Melónový šalát inšpirovaný mexickým Esquites
Svieža melónová alternatíva obľúbeného mexického kukuričného šalátu Esquites, ktorou ozvláštnite každú garden party či rodinné stretnutie. Mimoriadne zaujímavá kombinácia sladkých, slaných a pikantných chutí. Opäť nepotrebujete viac ako 15 minút.
Na 6 porcií si pripravte:
- 1 malý melón bez semien (okolo 2 kg), dužinu nakrájajte na kocky približne 2 x 2 centimetre
- 1 polievková lyžica nadrobno nastrúhanej limetkovej kôry
- ¼ šálky čerstvo lisovanej limetkovej šťavy (z 2 limetiek)
- 1 lyžička vločkovitej morskej soli
- 1 lyžička čili prášku
- ½ šálky strúhaného syra cotija alebo iného kravského prírodného syra
- ½ šálky nadrobno nakrájaných čerstvých lístkov koriandra
- čerstvo mleté čierne korenie
Ako pripravíte netradičný melónový šalát
Melón, limetkovú kôru, limetkovú šťavu, soľ a čili prášok vložte do veľkej misy a premiešajte. Pridajte syr a koriander a ešte jemne premiešajte. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Melónovo-mätové frosé
Melón je osviežujúci aj v podobe nápojov, vyskúšajte, napríklad, lahodnú kombináciu s ružovým vínom, citrónom a mätou.
Na 5 porcií potrebujete:
- 750 ml ružového vína
- 450 g melónovej dužiny, nakrájanej na kocky
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky vody
- 8 až 10 čerstvých lístkov mäty a ďalšie na ozdobu
- ¼ šálky čerstvo lisovanej citrónovej šťavy
Ako pripravíte osviežujúce frosé z melónu
Ružové víno nalejte do podnosov na výrobu ľadu, ideálne väčších rozmerov. Víno zmrazte do tuhého stavu, najmenej 6 hodín, najlepšie cez noc. Kocky melónu položte na plech vystlaný pergamenovým papierom tak, aby sa navzájom nedotýkali. Mrazte ich najmenej 2 hodiny, potom melón preložte do nádoby alebo do vrecka na zips a nechajte v mrazničke.
Teraz si pripravte z mäty jednoduchý sirup:
Cukor a vodu dajte do malého hrnca na stredný oheň a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte mätu a priveďte zmes do varu. Po prejdení varom vypnite oheň a nechajte 15 minút odpočívať. Sirup preceďte do malej misky, vyhoďte lístky mäty a nechajte ho vychladnúť.
Kocky zmrazeného vína, melónu a sirup dajte do mixéra a rozmixujte na krémovú konzistenciu. Nalejte do pohárov a každý pohár ozdobte vetvičkou mäty.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre