Originálna pec na pizzu priamo v záhrade
Zdá sa vám, že do leta je ešte kopec času? To áno, ale práve teraz je ten najvhodnejší čas na plánovanie väčších inovácií do záhrady či na terasu. Gril nie je všetko, čo tak postaviť si vlastnú vonkajšiu pec na pizzu? Ak idete do toho, začnite plánovať už teraz, trošku vám pomôžeme.
Prečo je lepšia ako bežná rúra?
Poctivá pec na pizzu, ktorá funguje na drevo je neoceniteľná, rovnako aj dobroty pripravené na nej. Malý murovaný priestor pece vytvára úplne inú teplotu a atmosféru ako rúra v kuchyni. Dosahuje extrémne teploty (400 až neuveriteľných 650 stupňov Celzia), aké nikdy v kuchyni nedosiahneme, a teda pizza je upečená už za minútu či dve. Ďalšou jedinečnosťou je bohatá chuť, ktorú jedlu odovzdá len drevo, respektíve dym z dreva.
Pec na pizzu svojpomocne
Najideálnejšie je zohnať si odborníkov na stavbu takejto pece. Ak sa chcete zabaviť a skutočne si trúfnete na jej stavbu sami, môžete dosiahnuť originálnu podobu, ku ktorej budete mať ešte bližšie. Samozrejme, dôležité sú vaše zručnosti a poznatky. Na internete nájdete mnoho návodov na to, ako si postaviť pec podľa svojich predstáv. V každom prípade, na výstavbu kvalitnej vonkajšej pece na pizzu budete potrebovať množstvo materiálu.
Na základňu pece
- rýchlo tuhnúci betón
- zhruba 100 až 120 centimetrový kus drevovláknitej dosky z melamínového vlákna so strednou hustotou a hrúbkou 2 centimetre
- oceľovú výstuž (roxor)
- skrutky
- silikónové tesnenie, čiernej alebo inej tmavej farby
- uvoľňovacie činidlo: minerálny olej alebo pastový vosk
Na samotnú pec
- dekoratívne tehly
- maltu
- odpadový kartón
- 2 kusy MDF alebo OSB dosiek, prípadne preglejky, každý zhruba 45 x 45 cm
- 34 kg piesku
- plastové fólie
- kovovú rúru s priemerom 15-16 centimetrov, dlhú aspoň 60 centimetrov
Pec nie je len na pizzu
Veľmi pozitívne je, že kvalitne postavená pec neslúži len na pizzu, ale môžete si vďaka nej dopriať jedinečné pečené ryby, iné druhy mäsa či domáci chlieb.
Pozrite, aké nádherné pece na pizzu sa dajú vytvoriť:
Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com
Komentáre