Zelené paradajky: Ako urýchliť dozrievanie paradajok v interiéri

Zelené paradajky
Zdroj: istock

Ešte teraz v záhradkách dozrievajú paradajky, a nielen to – ešte stále aj kvitnú. Sezóna sa blíži ku koncu, teploty klesajú, paradajky už nebudú mať čas dozrieť. Vieme, že najlepšiu chuť majú tie, ktoré dozrejú priamo na rastline. Ako im pomôcť pri dozrievaní v interiéri?

Hlavný faktor: Teplo

Ak patríte medzi tých, ktorí veria, že najlepšie miesto pre dozrievanie paradajok je okenný parapet, sklameme vás. Paradajky začínajú zvyčajne dozrievať na strane, ktorá nie je otočená k slnku. Na dozrievanie nie je potrebné množstvo svetla, vtedy zvyknú tvrdnúť. Veľmi dôležitým faktorom je však teplota: čím je paradajka v teplejšom prostredí, tým rýchlejšie dozrie. Logicky – chladné miesto zrenie paradajok spomaľuje, takže tie, ktorým hrozí prezretie skladuje v chlade, naopak: tie, ktoré potrebujú dozrieť, v teple.

Etylén urýchľuje dozrievanie

Ďalším faktorom, ktorý urýchľuje zrenie paradajok je plyn – etylén. Často sa používa na urýchlenie zrenia komerčne predávaných paradajok. To sú tie známe paradajky z obchodov, ktoré sú síce červené, ale nemajú takmer žiadnu chuť. Etylén sa prirodzene uvoľňuje zo zrejúceho ovocia: banánov, jabĺk a samotných paradajok. Ak do uzatvoreného priestoru so zelenými paradajkami vložíte jablko alebo banán, proces dozrievania sa zrýchli.

Zelené paradajky
iStock 1167710550 | Zdroj: istock

Metódy dozrievania zelených paradajok

Dozrievanie paradajok v kartónovej škatuli

Škatuľu vysteľte novinami a poukladajte do nej zelené paradajky tak, aby bol medzi nimi malý priestor. Prikryte ďalšou vrstvou novín a umiestnite na teplé miesto. Pravidelne kontrolujte ich stav, poškodené zrelé vyberte. Namiesto škatule môžete použiť voľnú drevenú zásuvku.

Dozrievanie paradajok v papierovom vrecku

Do papierového vrecka vložte 5 až 10 paradajok so zrejúcim jablkom alebo banánom. Umiestnite ich na teplé miesto. Pravidelne ho kontrolujte, aby ste mali pod kontrolou výskyt plesní alebo hniloby.

Dozrievanie paradajok vo veľkých sklených pohároch alebo v plastových vreckách

Dve až štyri veľké paradajky vložte do skleného pohára alebo plastového vrecka spolu so zrejúcim banánom či jablkom a zapečaťte. Kombinácia vlhkosti a tepla však môže spôsobiť pleseň, a tak treba paradajky pravidelne otvárať a kontrolovať.

Zavesenie hore nohami

V čase, keď prichádzajú prvé mrazy, je overeným trikom vybrať celú rastlinu zo zeme a zavesiť ju hore nohami v garáži alebo v pivnici, kde je teplota nad bodom mrazu. Týmto spôsobom dozreté zelené rajčiny bývajú najchutnejšie.

červené paradajky
iStock 1163542157 | Zdroj: istock

Na toto si dajte pozor

Najväčším problémom pri dozrievaní zelených paradajok v interiéri je choroba alebo poškodenie. Ak takéto kusy prehliadneme a vložíme do nádoby na dozrievanie, môžeme si zničiť celú zvyšnú úrodu. Rovnako: paradajky treba chrániť pred pomliaždením a zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu.

Sabína Zavarská
Foto: istock
Zdroj: www.growveg.co.uk

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.