/ Recepty /

Rustikálny domáci chlieb s kúskami sladkastého karamelizovaného cesnaku

Pečenie chleba
Zdroj: iStock

Domáci chlieb sa stáva čoraz obľúbenejšou potravinou a je jasné prečo. Vôňa a chrumkavosť čerstvého chleba z poctivých ingrediencií sa nedá porovnávať s pečivom zo supermarketov. Ak máte radi chuť cesnaku, tento chlebík si zamilujete. Rustikálny domáci chlieb s kúskami jemne sladkastého karamelizovaného pečeného cesnaku je jednoducho neodolateľný.

Prvá vec, ktorú budete na prípravu tohto receptu potrebovať, je čas. Hoci tento jednoduchý recept vyžaduje iba 5 základných ingrediencií, na trpezlivosť je náročnejší. Najlepšie je ho piecť vtedy, keď neplánujete nikam ísť a budete doma.

Ingrediencie

  • 2 šálky teplej vody
  • 2 a ½ ČL aktívneho droždia
  • 2 a ½ soli
  • 3 a ½ šálky univerzálnej múky
  • 1 hlavička cesnaku

Postup prípravy chleba

Z hlavičky cesnaku odrežte vrch, aby sa odhalili strúčiky. Pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte do alobalu a pečte pri teplote 200 ° C 30 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť. Do teplej vody pridajte droždie a vytlačte struky pečeného cesnaku. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Do múky vmiešajte soľ a pridajte zmes s droždím. Cesto bude vlhšie ako zvyčajne, neskôr ešte budete pridávať múku. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť približne 2 hodiny.

Pečenie chleba
Zdroj: iStock

Po prvom vykysnutí by malo zdvojnásobiť svoj objem. Na vrch cesta nasypte trochu múky a pomúčte si ruky. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Podľa potreby pridávajte múku a tvarujte okrúhly bochník. Môžete upiecť postupne oba, alebo si jeden odložiť do chladničky a upiecť na ďalší deň. Bochník necháme ešte na pomúčenej doske kysnúť 40 minút.

Predhrejte rúru na 220 °C a nechajte v nej zohriať aj plech či formu na pečenie. Poprášte ju kukuričnou múkou a preložte tam bochník chleba. Na dno rúry položte nádobu s vodou vhodnú do rúry. Pečte 30 minút, vonkajšia kôrka bude mať tmavú farbu, ale zvnútra bude chlieb vlhký a chutný. Pred krájaním nechajte chlieb odpočívať.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.