Rustikálny domáci chlieb s kúskami sladkastého karamelizovaného cesnaku
Domáci chlieb sa stáva čoraz obľúbenejšou potravinou a je jasné prečo. Vôňa a chrumkavosť čerstvého chleba z poctivých ingrediencií sa nedá porovnávať s pečivom zo supermarketov. Ak máte radi chuť cesnaku, tento chlebík si zamilujete. Rustikálny domáci chlieb s kúskami jemne sladkastého karamelizovaného pečeného cesnaku je jednoducho neodolateľný.
Prvá vec, ktorú budete na prípravu tohto receptu potrebovať, je čas. Hoci tento jednoduchý recept vyžaduje iba 5 základných ingrediencií, na trpezlivosť je náročnejší. Najlepšie je ho piecť vtedy, keď neplánujete nikam ísť a budete doma.
Ingrediencie
- 2 šálky teplej vody
- 2 a ½ ČL aktívneho droždia
- 2 a ½ soli
- 3 a ½ šálky univerzálnej múky
- 1 hlavička cesnaku
Postup prípravy chleba
Z hlavičky cesnaku odrežte vrch, aby sa odhalili strúčiky. Pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte do alobalu a pečte pri teplote 200 ° C 30 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť. Do teplej vody pridajte droždie a vytlačte struky pečeného cesnaku. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Do múky vmiešajte soľ a pridajte zmes s droždím. Cesto bude vlhšie ako zvyčajne, neskôr ešte budete pridávať múku. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť približne 2 hodiny.
Po prvom vykysnutí by malo zdvojnásobiť svoj objem. Na vrch cesta nasypte trochu múky a pomúčte si ruky. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Podľa potreby pridávajte múku a tvarujte okrúhly bochník. Môžete upiecť postupne oba, alebo si jeden odložiť do chladničky a upiecť na ďalší deň. Bochník necháme ešte na pomúčenej doske kysnúť 40 minút.
Predhrejte rúru na 220 °C a nechajte v nej zohriať aj plech či formu na pečenie. Poprášte ju kukuričnou múkou a preložte tam bochník chleba. Na dno rúry položte nádobu s vodou vhodnú do rúry. Pečte 30 minút, vonkajšia kôrka bude mať tmavú farbu, ale zvnútra bude chlieb vlhký a chutný. Pred krájaním nechajte chlieb odpočívať.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre