Údený domáci syr
Zdroj: istock.com

Ako údiť syry? S týmto receptom to zvládnete aj vy!

Údenie syra je veľmi jednoduché. V niekoľkých základných krokoch vám ukážeme, ako dodať vášmu obľúbenému syru intenzívnejšiu a údenejšiu chuť.

Údenie dáva každému syru silnú, údenú arómu, vďaka ktorej je kyslý a má intenzívnejšiu chuť. Údený syr je obzvlášť vhodný ako občerstvenie na syrovom tanieri, o ktorý sa môžete podeliť večer s priateľmi. Chutí najmä k vínu, hroznu a napríklad k domácemu orechovému chlebu.

Keďže syr je veľmi citlivý a pri vyšších teplotách rýchlo mäkne, najlepšie je, ak ho údite za studena. To znamená, že teplota údenia sa zvyčajne drží okolo 20 stupňov.

Viete však, čo všetko k údeniu syra potrebujete a ako ho správne údiť?

Údenie syrov
Zdroj: shutterstock.com

Čo k údeniu potrebujete

Drevná múka

Na údenie potrebujete takzvanú údenársku múku. Ide o veľmi jemné drevné štiepky, ktoré majú syru dodať arómu. Klasickú údenú arómu syr získava z údenej múky vyrobenej z bukového dreva, ale pre špeciálnu chuť sú vhodné aj jablká, sladká čerešňa, mandle a mnohé ďalšie.

Správny druh syra

Väčšina začiatočníkov začína svoje údenárske dobrodružstvo s tvrdými syrmi, ako gouda či ementál. Na údenie sú však vhodné aj mäkké syry. Napríklad mozzarella, feta, kozí syr alebo hermelín. Najlepšie je vybrať si druh syra, ktorý už aj tak patrí medzi vaše obľúbené.

Korenie

Aby mal syr pri údení ešte intenzívnejšiu chuť, môžete ho aj okoreniť. Kreativite sa tu medze nekladú. Či už paprikou, čiernym korením, tymianom, cesnakom, bazalkou, rozmarínom, údený syr funguje s akýmkoľvek korením. Tymian a rozmarín sa hodia najmä ku koziemu syru. Mletá paprika a cesnak zasa k tvrdému syru.

Vcelku alebo krájať?

Pred údením syra by ste sa mali najskôr rozhodnúť, či ho chcete nakrájať na menšie kúsky alebo nie, pretože pri krájaní na malé kúsky syr absorbuje viac dymovej arómy. Samozrejme, môžete údiť aj väčší kus syra. Bude mať potom celkovo trochu jemnejšiu chuť.

Údený domáci syr
Zdroj: Lukáš Urblík

Samotné údenie syrov a skladovanie

Syry úďte asi 2 až 4 hodiny, podľa toho, akú intenzívnu chuť chcete mať. Pre ešte intenzívnejšiu údenú arómu môžete syr údiť ešte ďalšie dve až štyri hodiny. Treba ho však medzi dvoma údeniami nechať asi štyri hodiny odpočívať. Pred krájaním a podávaním nechajte syr odpočívať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste 10 až 12 hodín, aby sa aróma dymu v syre úplne rozvinula. Nezabudnite tiež vzduchotesne uzavrieť syr na ďalšie skladovanie.

Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje