Ako si vyrobiť lahodné víno z bobuľovín, ktoré nazbierate vo voľnej prírode či v záhrade
Majitelia chalúp či väčších záhrad si radi vyrábajú vlastné domáce víno najmä z hrozna. Rozhodne však za ním nezaostávajú ani drobné bobuľoviny zo záhrady či z voľnej prírody, ak sa správne spracujú a pripravia. Tu je niekoľko lahodných receptov, ktoré vás o tom presvedčia.
Galéria
Šípkové dezertné víno
Budete potrebovať
- 3 kg šípok (zrelé, nie však veľmi mäkké)
- 5,7 l vody
- 2,4 kg cukru
- 0,5 l zákvasu z hlboko prekvásajúcich kvasiniek
- živiny pre kvasinky
Príprava teplým nakvášaním
Šípky podrvte, vložte do kvasnej nádoby, zalejte 3 l vriacej vody s cukrom a nechajte vychladnúť na 25 °C. Potom pridajte zákvas so živinami a za občasného premiešania nechajte 8 dní kvasiť pod kvasným uzáverom. Víno stočte a na šípky nalejte 2,7 l vody a nechajte 12 hodín lúhovať a sceďte. Oba diely spojte, doplňte vodou na 10 l a nechajte dokvasiť. Po úplnom vykvasení víno stočte a nechajte dozrieť v plnej nádobe pod kvasným uzáverom asi 6 mesiacov. Víno môžete dosladiť prídavkom 0,5 až 1 kg cukru/10 l vína.
Trnkové stolové víno
Budete potrebovať
- 4 kg dobre zrelých trniek
- 1,8 kg cukru
- 5,5 l vody
- 0,4 l zákvasu z čistej kultúry kvasiniek
- živiny pre kvasinky
Príprava teplým nakvášaním
Plody zalejte polovicou vriacej vody s celou dávkou cukru. Po vychladnutí na 25 °C plody roztlačte, pridajte zákvas, živiny a nechajte nakvášať v nádobe pod kvasnou zátkou za občasného premiešania 7 dní. Potom víno stočte, ovocie vylisujte a na výlisky nalejte druhú polovicu vody a nechajte 12 hodín lúhovať. Vylisujte, oba diely spojte a po doplnení vodou na 10 l nechajte pod kvasným uzáverom dokvasiť. Po stočení nechajte víno dozrieť v plnej nádobe pod kvasným uzáverom niekoľko mesiacov.
Čučoriedkové stolové víno
Budete potrebovať
- 6,7 l muštu
- 1,8 kg cukru
- 2 l vody
- 0,5 l zákvasu z čistej kultúry kvasiniek, živiny pre kvasinky
Príprava nakvášaním
Čučoriedky obsahujú málo živín pre svoje kvasinky, preto zákvas nepripravujte z čučoriedkového muštu, ale z hroznového alebo jablčného.
8,5 kg plodov roztlačte, pridajte 0,5 l zákvasu, živiny a cukor, premiešavajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte 5 dní nakvášať, občas premiešajte. Mušt stočte, vylisujte a na výlisky nalejte 2 l vody, nechajte 12 hodín lúhovať. Výlisky vylisujte a oba diely spojte a nechajte dokvasiť. Do čistého vína môžete pridať 0,2 až 0,5 kg cukru/10 l.
Dezertné víno z čiernych a červených ríbezlí
Budete potrebovať
- 2,3 l muštu (z 3,5 kg čiernych ríbezlí)
- 2,6 kg cukru
- 5,8 l vody
- 0,4 l zákvasu z hlboko prekvášajúcich kvasiniek, živiny pre kvasinky
Príprava teplým nakvášaním
Bobule otrhajte zo strapcov, zalejte 2/3 dávky vriacej vody s cukrom, nechajte vychladnúť na 20 °C. Pridajte zákvas a živiny. Nakvášajte za občasného premiešania 6 až 8 dní. Mušt vylisujte a na výlisky nalejte 1/3 dávky vody, premiešajte a nechajte 12 hodín vylúhovať. Vylisujte, oba mušty spojte a dolejte vodu. Následne nechajte vykvasiť. Víno dokváša dlhšie. Dezertné víno po stočení môžete prisladiť 0,8 až 1 kg cukrom/10 l vína.
Budete potrebovať
- 3,4 l muštu z červených ríbezlí
- 4,9 l vody
- 2,5 kg cukru
- 0,2 l zákvasu hlboko prekvášajúcich kvasiniek, živiny
Príprava
Teplým nakvášaním ako pri víne z čiernych ríbezlí.
Jarabinové víno
Budete potrebovať
- 4,5 kg sladkoplodých moravských jarabín
- 5 l vody
- 2 kg cukru
- 0,5 l zákvasu z čistej kultúry kvasiniek, živiny pre kvasinky
Príprava
Jarabiny roztlačte alebo rozomeľte, zalejte vodou a priveďte do varu. Po vychladnutí sceďte a vylisujte. Do muštu pridajte zákvas, živiny, cukor, doplňte vodou do 10 l a nechajte kvasiť pod kvasným uzáverom. Po dokvasení stočte a nechajte dozrieť. Toto víno možno spojiť aj s hruškovým či jablčným vínom, keďže urýchľuje ich vyčírenie.
Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre