Zvýšilo vám víno? Vyskúšajte tieto výborné tipy, ako ho využiť v kuchyni
Máte v chladničke zvyšky vína? Využite ich skôr, ako by sa mohli pokaziť. Červené víno dodá jedlám sviežu ovocnú príchuť, biele ich zjemní. Či vám zostalo biele alebo červené, obe môžete použiť do chutných receptov.
Kurča „Sangria“ s červeným vínom
Exotické jedlo, ktoré vás privedie vďaka fantastickej kombinácii chutí priamo k moru.
Potrebujete
- 1 malý pomaranč
- polovica citrónu
- 125 ml červeného vína
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice octu z červeného vína
- 24 zelených olív
- 2 lyžice kapary v octe
- 1 polievková lyžica octu z kapary
- 4 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- 2 kg kuracích stehien (asi 8 celých stehien)
- 2 lyžice medu alebo svetlohnedého cukru
Postup prípravy
Pomaranč nakrájajte na štvrtiny a následne na tenké plátky. Odstráňte všetky jadierka. To isté urobte s polovicou citrónu.
Vo veľkej mise zmiešajte plátky pomaranča a citrónu s vínom, olivovým olejom, octom, olivami, pridajte kapary, tekutinu z kapary, bobkové listy, cesnak, tymian, soľ, korenie a med. Všetko dôkladne premiešajte.
Pridajte kuracie stehná a ponorte ich do zmesi z každej strany. Zakryte fóliou a nechajte v chladničke odležať aspoň 8 hodín, ešte lepšie – celú noc.
Rúru predhrejte na 180 ° Celzia. Kuracie stehná rozložte do veľkej zapekacej misy (kožou hore). Mäso zalejte marinádou.
Pečte 50 až 60 minút, kým nie je mäso mäkké a zlatisté. Každých 15 minút podlievajte.
Krevety s cesnakom, čili a bielym vínom
Jednoduchý recept založený na klasickom španielskom pokrme – tapas. Podáva sa s chrumkavým opečeným chlebom alebo bagetou.
Potrebujete
- 500 g surových olúpaných kreviet
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušených čili vločiek
- 60 ml bieleho vína
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Na stredne veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte cesnak a čili korenie.
Dajte do panvice krevety a premiešajte, aby sa obalili voňavým olejom. Keď zmenia farbu dolejte víno. Nechajte prebublať a varte ďalšiu minútu. V tomto štádiu sú už krevety pripravené na servírovanie, mierne dochuťte soľou a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečené kačacie stehná s omáčkou z červeného vína
Chuťovo bohaté a výživné jedlo, ktoré sa hodí aj na slávnostné príležitosti. Ak máte radi kačacie mäso, určite ho vyskúšajte!
Potrebujete
- 4 kačacie stehná
- ½ lyžičky čínskej zmesi: „päť korení“
- zväzok rozmarínu
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- ½ fľaše červeného vína
- 2 lyžice želé z červených ríbezlí
Postup prípravy
Rúru predhrejte na 190 °C. Kačacie stehná vložte do pekáča na vetvičky rozmarínu a strúčiky cesnaku. Posypte soľou a zmesou korenia. Pečte asi 1 hodinu.
Víno a želé priveďte do mierneho varu za stáleho miešania, aby sa želé rozpustilo, potom duste ešte 5 minút. Kačacie stehná po hodine pečenia vyberte, odoberte takmer všetok tuk a okolo stehien nalejte vínnu zmes. Mäso vráťte späť do rúry na 10-15 minút, aby sa dopieklo a zredukovala sa omáčka.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre