Ruža ako chutný dar zdravia: Zbierať šípky sa oplatí!
Citrón obsahuje 40 až 50 mg%* vitamínu C, plody viacerých druhov ruží obsahujú 500 až 3 000 mg% vitamínu C v jeho prirodzenej vysoko účinnej forme! Šípky teda môžeme bez nadsadenia nazvať „citrónmi severu“.
Galéria
Krásna aj liečivá
Ako liečivo je ruža známa už viac ako 5 000 rokov. Krajinou ruží bola oddávna nazývaná Perzia. Peržania z nich vyrábali vzácnu ružovú vodu, ale aj mnoho liekov na bolesti tela i duše. Obklady napustené ružovou vodou používali pri chorobách srdca, žalúdka i nervov. V Indii zasa objavili esenciálny ružový olej.
Na liečebné účely sa oficiálne využíva najmä ruža šípková (Rosa canina), ruža stolistá (Rosa centifolia), ruža galská (Rosa gallica) a ruža damascénska (Rosa damascena). Na bežnejšiu domácu podporu zdravia však môžeme využiť aj mnohé okrasné ruže bez chemického postreku:
Ruža jabĺčková (Rosa villosa) – jej šípky obsahujú až 1 200 mg% vitamínu C, rastie bujne, vytvára 2,5 m vysoké a 1,5 m široké kríky, odoláva mrazu. Plody mávajú priemer do 4 cm, dozrievajú v druhej polovici augusta.
Ruža vráskavá (Rosa rugosa) – jej šípky obsahujú 1 000 mg% vitamínu C, vytvára rozložité až poliehavé kríky, nádherne kvitne. Dobre rodí a plody sú vhodné na každé spracovanie. Veľmi dobre odoláva zimným mrazom a možno ju pestovať aj vo výškach nad 600 m n. m.
Ruža škoricová (Rosa cinnamomea) – jej šípky obsahujú až 1 600 mg% vitamínu C, je jedna z mála vlhkomilných ruží, ktorým sa dobre darí pri riekach a potokoch. Vytvára až 150 cm vysoké kríky s lesklými hnedočervenými výhonmi. Plody sú veľké v priemere 1,5 cm. Je vhodná na pestovanie v podhorských a horských oblastiach.
Ruža Moyesova (Rosa moyesii) – jej šípky obsahujú 1 700 mg% vitamínu C, je vhodná na pestovanie vo všetkých našich pestovateľských oblastiach.
Ruža Roopova (Rosa roopae) – jej šípky obsahujú až neuveriteľných 3 000 mg% vitamínu C, plody rýchlo prezrievajú a mäknú, preto sa musia rýchlo spracovať.
Na Slovensku boli vyšľachtené kvalitné plodové ruže ako ,Karpatia‘ z druhu Rosa villosa, ,Askorba‘ z druhov R. canina a R. cinnamomea, ,Karina‘ z druhov R. canina a R. rugosa, ,Joja‘ z druhov R. rugosa a R. villosa ,Karpatia‘.
Plody – šípky
Dužina šípok má najmä veľmi vysoký obsah vitamínu C (1 000 až 3 000 mg%), ale aj vitamínov skupiny B, K, E. Obsahuje aj lecitín, vanilín, cukry, organické kyseliny, pektín, triesloviny, minerálne látky. Semená šípok obsahujú hlavne vynikajúci olej bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Má výrazný hojivý vplyv na rany, na akné, vyhladzuje vrásky. Ak lyžicu očistených semien varíme asi 1,5 h v 0,5 l vody a užívame 3-krát denne šálku odvaru, tak si takouto preplachovacou detoxikáciou organizmu citeľne pomôžeme pri reumatických chorobách, dne aj pri chorobách močového mechúra a obličiek.
Šípky v rôznych čajových či konzumných formách pôsobia regeneračne, protizápalovo, imunostimulačne, posilňujú telo pri horúčkach (veľká spotreba vitamínu C), podporujú hojenie rán, regeneráciu chrupaviek, pôsobia diureticky a očistne.
Veľmi často sa sušené šípky používajú na denné čaje. Je však dôležité ich pripravovať tak, aby do čaju prešlo maximum účinných látok, najmä vitamínu C. Vitamín C ľahko oxiduje najmä za prítomnosti železa (otlčený smaltovaný hrnček), preto je najlepšie čaj pripravovať v sklených nádobách a snažiť sa o odstránenie kyslíka z vody ešte pred prípravou čaju.
Z vody preto najprv krátkym varom vyženieme rozpustený kyslík, vodu ochladíme a nasypeme do nej sušené šípky, ktoré sme tesne predtým rozdrvili. Hrnček zakryjeme a necháme niekoľko hodín, najlepšie z večera do rána, lúhovať. Ráno všetko pod pokrievkou krátko prevaríme a môžeme okysliť citrónom – jeho kyslosť tiež chráni prítomný vitamín C. Do mierne vychladeného čaju môžeme pridať lyžičku nesterilizovaného, trebárs aj ružovými lupienkami ochuteného medu a máme chutnú vitamínovú bombu na každý deň.
Menej známe je použitie aj so semenami rozomletých sušených šípok. Tento prášok pôsobí výrazne antioxidačne, veľmi účinne pomáha pri zápalových procesoch a zmierňuje aj bolesti pri kĺbovom reumatizme, ba aj bolesti chrbtice.
Zber šípok
Pravý čas zberu šípok je na začiatku ich zrenia – vtedy majú najviac vitamínu C. Šípky, ktoré prešli mrazom, sú síce sladšie, ale majú menej vitamínu C, sú však výborné na prípravu šípkového vína. Sušíme ich pri teplote 60 °C vcelku, len zbavené stopiek a zvyškov okvetia. Drvíme ich až tesne pred použitím.
Obraté šípky uchovávame buď sušené vcelku, alebo ich po odstránení semien, chĺpkov a iných nekonzumovateľných častí spracujeme na pretlak, marmeládu či víno.
Ruža stolistá (Rosa centifolia) Foto: isifa/Shutterstock
Okvetné lupienky
Majú široké liečebné použitie lebo pôsobia adstringentne (sťahujúco), protizápalovo, dezinfekčne a na nervový systém i upokojujúco, sedatívne. Využívajú sa pri gynekologických poruchách, pri tráviacich problémoch, napríklad na zastavenie rôznych hnačiek.
Kvety ruží obsahujú najmä silice, ktoré sa využívajú pri liečbe zápalov ústnej dutiny, hltana. Pôsobia antisepticky, teda podporujú hojenie rán, zvonka sa používajú pri zápale prsníkovej žľazy či pri opare na perách. Zápar z lupienkov sa používa aj pri bolestiach hrdla na kloktanie a výplachy nosa pri nádche a bronchitíde, na očné kúpele pri zápale spojiviek a očnej únave, pri zápaloch tráviaceho ústrojenstva. Okrem toho zápar pomáha aj pri narušení črevnej flóry antibiotikami, posilňuje pľúca i pečeň a pomáha pri ich detoxikácii. Využíva sa aj na upokojenie nervov, srdca a na lepší spánok.
Zber lupienkov
Zber ružových lupienkov sa robí za slnečného dňa hneď ráno po vyschnutí rosy (do 10 h). Sušíme ich na vzdušnom tienistom mieste a skladujeme v uzavretej nádobe a v tme.
Extrahované zrniečka z plodov ruže jabĺčkovej (Rosa villosa), odroda ,Karpatia ̒. Kvitne koncom mája, plody dozrievajú v druhej polovici augusta. ,Karpatia‘ vyniká veľkou úrodnosťou plodov. Kríky vysádzame na jeseň, po vysadení skrátime výhony na 3 očká. Rodiť začína v druhom roku. Foto: isifa/Shutterstock
Ako ruže liečia
Zápar z lupeňov nielen na oči
Lupienky sa používajú pri ochoreniach horných a dolných dýchacích ciest, zápar z lupienkov na kloktanie, výplachy úst i nosa, pri nádche, zachrípnutí, bronchitíde a pľúcnych chorobách. Zápar z lupienkov je tiež účinný pri zápale očných spojiviek alebo očných viečok a celkovo pri únave očí. Príprava: 1 lyžičku sušených lupeňov zalejeme šálkou vriacej vody a necháme asi 7 minút lúhovať. Po odfiltrovaní pijeme šálku tohto čaju 3-krát denne, kloktáme alebo prikladáme na dané miesta.
Vínový odvar
Pri hnačkách, žalúdočných a menštruačných kŕčoch je účinnejší vínový odvar ako zápar. Príprava: 60 g lupienkov krátko povaríme v 1 l červeného vína a necháme 10 minút lúhovať.
Ružový ocot na pleť
Na rozšírené cievky na tvári, na vyrážky v ústach, na ďasnách, na hnedé škvrny na rukách sa používa ružový ocot. Príprava: 50 g bielych alebo červených okvetných lupienkov ruží zalejeme 400 ml bieleho vínneho octu a necháme 9 dní lúhovať, scedíme a lístky vylisujeme.
Ružová masť
Používa sa na kozmetické obklady. Príprava: rozvaríme (v rovnakom váhovom pomere) čerstvé ružové lupienky s nesolenou masťou a necháme týždeň lúhovať. Potom zmes rozohrejeme, precedíme, nalejeme do téglikov, uzavrieme, necháme stuhnúť a uložíme do chladničky.
Ružový kúpeľ na tvár
Príprava: v 1 l horúcej vody zaparíme 2 hrste ružových lupeňov a tvár nad vystupujúcou parou podržíme asi 10 minút. Tento parný kúpeľ očistí, upokojí a vyhladí pokožku. Zároveň inhalujeme aj vonné pary dezinfikujúce naše dýchacie cesty.
Vodný protireumatický zápar
Do protireumatického kúpeľa môžeme pridať buď zápar z lupienkov, alebo vínny odvar (návod na prípravu je uvedený vyššie).
Ružový čaj
Slúži na upokojenie srdca a nervov, odbúranie stresu a získanie celkovej pohody. Pomáha pri hnačkách, poruchách spánku, žalúdočných a menštruačných kŕčoch. Príprava: 2 g lupienkov (asi 1 lyžička) zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 7 minút lúhovať, scedíme a osladíme medom. Pijeme 3-krát denne po jedle.
Voňavý vankúšik
Ozdobný vankúšik s kvetinovými motívmi naplníme zmesou sušených ružových lupienkov, levanduľou a medovkou – podporujú pokojný spánok, psychické uvoľnenie, „rozpúšťajú“ stres aj smútok. Foto: isifa/Shutterstock
Tipy na ružové pochúťky
Rýchly šípkový pretlak
Klasicky sa robí tak, že sa šípky prácne zbavia stopiek a okvetia, rozpolia sa a vyškriabu sa z nich semienka aj s chĺpkami. Rýchlejšie je, ak opláchnuté šípky len popučíme, tak sa rýchlejšie rozvaria, ak ich chceme aj osladiť, pridáme, trochu ovocnej šťavy alebo zahusteného sirupu a prevaríme na kašu, ktorú za tepla prelisujeme cez husté plátno. Pretlak zohrejeme pod bod varu, nalejeme do vydezinfikovaných pohárov, uzavrieme viečkom a dáme do perín dosterilizovať. Šípky obsahujú aj samokonzervačné látky, takže ak pretlak skladujeme v chlade a tme, dlho nám vydrží i takýto nepresladený. Varom chĺpky, ktoré prešli plátnom, tak zmäknú, že ich necítime. Z odpadu na plátne môžeme vyrobiť víno alebo ho zamraziť a používať na prípravu čaju.
Šípkovo-jablčný lekvár
Zrelé umyté šípky (môžu byť aj premrznuté a zmäknuté) zmiešame v pomere 1 : 1 s očistenými a nakrájanými jablkami, pridáme aj zopár voňavých klinčekov. Všetko rozvaríme na kašu, prelisujeme v pasírovacom mlynčeku a sterilizujeme v pohároch. Rôznym pomerom sladkých šípok a kyslastých jabĺk získame sladkosť aj bez prídavku cukru.
„Rozvar“ z ružových lupeňov
Lupene z voňavých červených ruží zalejeme trochou zahusteného hroznového sirupu, všetko rozvaríme do hustejšej konzistencie a rozmixujeme. V pohároch sterilizujeme.
Uvedené šípkové nátierky používame na zlepovanie koláčikov z maslového cesta, ako plnky do piškótových a iných zákuskov, na natieranie palaciniek, ako polotovar do omáčok, tvarohu či jogurtu.
Šípkový kompót
Šípky zbavíme semien a chĺpkov, rozpolíme a v pohári zalejeme šťavou z hrozna alebo jabĺk, prípadne ich zmesou. Sterilizujeme pri 90 °C približne 30 minút.
Ružový med
Hrsť čerstvých tmavočervených ružových lupeňov zamiešame do 500 g polotekutého medu a necháme 4 dni odstáť. Používame na natieranie chlebíka s maslom (aj s ružovými lupeňmi) alebo na sladenie čaju.
Šípkové cukríky
Šípkovú dreň zmiešame s jablčnou (alebo s inou) ovocnou dreňou v pomere 4 : 1, primiešame 1/3 z daného množstva mletých orechov a 1 lyžičku mletých voňavých klinčekov. Zmes natrieme na papier na pečenie rozložený na plechu na pečenie a sušíme v pootvorenej rúre pri teplote asi 80 °C. Usušený výrobok rozkrájame na štvorčeky uložíme v uzavretom pohári alebo ich zabalíme ako salónky na stromček.
Vianočný punč pre deti i dospelých
Zmiešame 20 g očistených šípok, 15 g nakrájaného jablka, 35 g medovky, 10 g kusovej škorice, 4 g pokrájanej pomarančovej kôry, 3 g pokrájanej citrónovej kôry, 3 g klinčekov a po 2 g anízu a badiánu. Zmes povaríme v 1 l vody (alebo vína), ochutíme ríbezľovým alebo malinovým sirupom a ešte chvíľu zohrievame pod bodom varu. Podávame horúce.
Šípková polievka
400 ml mlieka prehrejeme a prilejeme za miešania 200 ml smotany, v ktorej sme rozmiešali 20 g vanilkového pudingu, 30 g cukru, 1/2 vrecúška vanilkového cukru, všetko povaríme a necháme vychladnúť. Vmiešame 2 žĺtky, 4 lyžice šípkového pretlaku a hrsť sekaných opražených mandlí. Podávame studené alebo ako puding k dukátovým buchtám.
Šípková omáčka k zverine
1/8 l bieleho kyslejšieho vína (napríklad rizlingu) uvaríme spolu s 2 voňavými klinčekmi, 1 lyžičkou cukru, pridáme 2 lyžice šípkového pretlaku a 2 lyžice rajčinového pretlaku, ochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, zalejeme 1/8 l smotany a povaríme. Podávame k pečenej zverine.
Šípková omáčka
Z 2,5 lyžice masla a 2 lyžíc múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme 5 dl vody, miešame, pridáme 3 lyžice šípkového pretlaku, 1 lyžičku cukru, 0,5 lyžičky strúhanej citrónovej kôry, 2 klinčeky, soľ a 20 minút povaríme. Pridáme 1,5 dl červeného vína, necháme vyredukovať alkohol a nakoniec pridáme 1 lyžičku citrónovej šťavy.
Tvarohová šípková nátierka
Jemný tvaroh zmiešame so šípkovým pretlakom, ochutíme trochou citrónovej šťavy a strúhanou citrónovou kôrou, pridáme namočené hrozienka a na kocky nakrájané jabĺčka. Je to výborná plnka do palaciniek, ktoré po zvinutí ešte môžeme posypať mletými orechmi.
Ružové bowle
Hrsť voňavých ružových lupeňov podrvíme spolu s 5 lyžicami cukru a dáme na 20 minút do chladu. Potom prilejeme 0,5 l bieleho vína a necháme 2 hodiny stáť. Odstránime kvetné lupene a prelejeme do nádoby na bowle, zalejeme 1 l vychladeného ružového vína, tesne pred podávaním dolejeme 1 fľašou vychladeného sektu alebo sódovky. Nakoniec na vínnu hladinu dáme plávať 3 – 4 umyté čerstvé ružové kvety.
* Koncentrácia vitamínu C sa udáva väčšinou v mg%, čo znamená množstvo (mg) vitamínu v 100 g suroviny.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám
Komentáre