Galéria (7)
Zdroj: Lena Fuchs/Gmundner Keramik
Máte radi kokos? Inšpirujte sa vianočnými receptami, ktoré musíte tento rok vyskúšať!
Kokosové lupienky alebo čipsy nie sú ideálne iba pre zdravé maškrtenie, ale nájdu svoje uplatnenie aj pri vianočnom pečení. Vyskúšajte tieto dva zdravšie recepty, po ktorých si bude oblizovať prsty celá rodina.
Galéria
Kokosové guľky s bielou čokoládou
Zdravšia verzia guliek s bielou čokoládou nie je náročným receptom. Prekvapia vás svojou lahodnou chuťou.
Budeme potrebovať
- 120 g špaldovej múky
- 2 vajcia
- 70 g trstinového cukru
- 200 g vanilkového jogurtu
- 150 g smotanového syra typu Philadelphia
- 40 g kokosových lupienkov
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
Na ozdobu:
- 200 g bielej čokolády
- kokosové lupienky
Postup prípravy kokosových guliek s bielou čokoládou
- Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie s rozmermi približne 20 x 20 cm si vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia vymiešame s cukrom do peny. Pridáme prášok do pečiva, vanilku, múku a kokosové lupienky. Nakoniec pridáme vanilkový jogurt.
- Cesto nalejeme do formy a pečieme asi 25 až 30 minút.
- Hotové upečené cesto necháme vychladnúť a rozdrobíme ho do misy. Pridáme smotanový krém a premiešame.
- Z cesta si vytvarujeme guľky.
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme bielu čokoládu. Do nej máčame guľky, ktoré následne posypeme kokosovými lupienkami.
- Hotové guľky necháme stuhnúť a podávame.
Vianočné makovo-slivkové cupcakes s kokosovými lupienkami
Muffiny a cupcakes si mnohí mýlia. Zjednodušene môžeme povedať, že cupcake je vlastne muffin s polevou alebo krémom navrchu.
Budeme potrebovať
Cesto:
- 4 vajcia izbovej teploty
- 50 g trstinového cukru
- 50 g práškového cukru
- 100 g mäkkého masla
- 125 g nemletého maku
- 75 g mletých lieskových orechov
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 12 čajových lyžičiek slivkového lekváru
- kôra z polky bio citrónu
- štipka soli
Poleva:
- 120 g šľahačkovej smotany
- 150 g mascarpone
- ¼ čajovej lyžičky mletej vanilky
- 2 až 3 čajové lyžičky práškového cukru
Na ozdobu:
- kokosové lupienky
- vetvičky rozmarínu
- mini medovníčky (voliteľné)
Postup prípravy vianočných cupcakes
- Plech na muffiny vytrieme maslom a vysypeme makom. Rúru si predhrejeme na 170 °C.
- Oddelíme si žĺtky od bielkov a tie vyšľaháme s trstinovým cukrom a soľou dotuha. Vyšľahané bielky si zatiaľ odložíme.
- Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom a žĺtkami do krémova. Pridáme rum a citrónovú kôru.
- Zmiešame si mak s lieskovými orieškami a škoricou a postupne zapracujeme do maslovej zmesi striedavo aj s vyšľahanými bielkami.
- Zmesou naplníme formu na muffiny, nie však až po okraj, ale len do troch štvrtín. Pečieme v rúre 20 minút. Ešte teplé ich vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- V strede každej vychladnutej muffinky narežeme akoby „vrchnák“, ktorý odstránime, naplníme stred slivkovým lekvárom a naspäť uzatvoríme. Alternatívou je plnenie cukrárskou zdobiacou špičkou.
- Na krém si vyšľaháme šľahačku do tuha. Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom a primiešame hotovú šľahačku.
- Krém nanesieme na muffinky a posypeme ho kokosovými lupienkami. Dozdobiť ho môžeme rozmarínom, ktorý pripomína vianočný stromček, alebo maličkým medovníkom.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Gmundner Keramik Manufaktur, Lena Fuchs/Gmundner Keramik
Komentáre