/ Recepty /

Mascarpone tortička

mascarpone torticka

Roman Chňapek šéfkuchár Hotela Mikado****  v Nitre pripravil tento recept na dezert po dobrom obede

Dezert

Mascarpone tortička
s čerstvými malinami a kompót z rebarbory

Čo budete potrebovať
krém
3 žĺtky
2 celé vajcia
100 g kryštálového cukru
500 g mascarpone
silnú kávu
amaretto likér
2 plátky želatíny (namočiť na 5 minút do studenej vody)
3 lyžice rumu

kompót
500 g rebarbory
70 g cukru
vanilkový cukor
celú škoricu
Solamyl (rozpustený vo vode)

Tip šéfkuchára
Rebarboru po uvarení schlaďte na ľade alebo v mrazničke – zostane chrumkavá. Pozor však, aby ste ju nerozvarili.

Pracovný postup
krém
1.  Žĺtky, vajcia, cukor a likér vyšľahajte v kuchynskom robote alebo pomocou ručného mixéra do penista.
2. Pridajte roztopenú želatínu a premiešajte.
3. Pridajte mascarpone a šľahajte ešte asi 5 minút. Krém dajte do chladničky.

piškóty
1. 3 žĺtky vyšľahajte s 20 g práškového cukru. 2 bielky vyšľahajte s 50 g kryštálového cukru na sneh.
2. Do žĺtkovej peny striedavo pridávajte 60  g hladkej múky a sneh. Natrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 minút pri teplote 190 °C. Po vychladnutí vykrojte okrúhle piškóty.

tortička

1. Pomocou alobalu si vytvorte prstenec, do ktorého vložíte okrúhlu piškótu. Polejte kávou s rumom.
2. Zdobiace vrecko naplňte krémom a striekajte do formy z alobalu na piškótu.
3. Vložte druhú piškótu, polejte kávou a nastriekajte krém.
4. Posypte kakaom a nechajte stuhnúť v chladničke asi 3 hodiny.

kompót
1. Rebarboru stiahnite z tenkej šupky. Nakrájajte na plátky hrubé 1 cm. Zasypte cukrom, vanilkovým cukrom a pridajte škoricu.
2. Povarte asi 5 až 7 minút. Zahustite Solamylom a nechajte vychladnúť.

servírovanie
Na okraj taniera rozložte čerstvé maliny s malinovou šťavou a rebarborový kompót. Na stred taniera položte tortičku, ktorú ste vybalili z alobalu. Dozdobte mätou a jedlou kvetinkou.

Pripravil: Roman Chňapek, www.hotelmikado.sk
Foto: Dano Veselský

–>

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.