Mascarpone tortička
Roman Chňapek šéfkuchár Hotela Mikado**** v Nitre pripravil tento recept na dezert po dobrom obede
Galéria
DezertMascarpone tortička
s čerstvými malinami a kompót z rebarbory
Čo budete potrebovať
krém
3 žĺtky
2 celé vajcia
100 g kryštálového cukru
500 g mascarpone
silnú kávu
amaretto likér
2 plátky želatíny (namočiť na 5 minút do studenej vody)
3 lyžice rumu
kompót
500 g rebarbory
70 g cukru
vanilkový cukor
celú škoricu
Solamyl (rozpustený vo vode)
Tip šéfkuchára
Rebarboru po uvarení schlaďte na ľade alebo v mrazničke – zostane chrumkavá. Pozor však, aby ste ju nerozvarili.
Pracovný postup
krém
1. Žĺtky, vajcia, cukor a likér vyšľahajte v kuchynskom robote alebo pomocou ručného mixéra do penista.
2. Pridajte roztopenú želatínu a premiešajte.
3. Pridajte mascarpone a šľahajte ešte asi 5 minút. Krém dajte do chladničky.
piškóty
1. 3 žĺtky vyšľahajte s 20 g práškového cukru. 2 bielky vyšľahajte s 50 g kryštálového cukru na sneh.
2. Do žĺtkovej peny striedavo pridávajte 60 g hladkej múky a sneh. Natrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 minút pri teplote 190 °C. Po vychladnutí vykrojte okrúhle piškóty.
tortička
1. Pomocou alobalu si vytvorte prstenec, do ktorého vložíte okrúhlu piškótu. Polejte kávou s rumom.
2. Zdobiace vrecko naplňte krémom a striekajte do formy z alobalu na piškótu.
3. Vložte druhú piškótu, polejte kávou a nastriekajte krém.
4. Posypte kakaom a nechajte stuhnúť v chladničke asi 3 hodiny.
kompót
1. Rebarboru stiahnite z tenkej šupky. Nakrájajte na plátky hrubé 1 cm. Zasypte cukrom, vanilkovým cukrom a pridajte škoricu.
2. Povarte asi 5 až 7 minút. Zahustite Solamylom a nechajte vychladnúť.
servírovanie
Na okraj taniera rozložte čerstvé maliny s malinovou šťavou a rebarborový kompót. Na stred taniera položte tortičku, ktorú ste vybalili z alobalu. Dozdobte mätou a jedlou kvetinkou.
Pripravil: Roman Chňapek, www.hotelmikado.sk
Foto: Dano Veselský
–>
Komentáre