Kuchyňa – ako s minimom financií dosiahnuť čo najlepšie výsledky (I. časť)

kuchyna ako s minimom financii dosiahnut co najlepsie vysledky i. cast

V poslednom čase vidíme na stránkach časopisov dokonalé kuchyne z kuchynských štúdií. Ich súčasťou je veľká pracovná plocha, ako aj najmodernejšie technické riešenia a dokonalý dizajn. Nečudo, že po zhliadnutí podobných obrázkov väčšina ľudí zatúži po krásnej, obrovskej a vždy čistej kuchyni, ktorá pripomína skôr obývaciu izbu ako klasickú kuchyňu.

Móda v kuchyni
Trend týchto tzv. „trofejových“ kuchýň síce nie je zlý, ale je pomerne finančne náročný. Ceny kuchýň sa v klasických kuchynských štúdiách obyčajne počítajú v eurách za bežný meter, takže je jasné, že veľká moderná kuchyňa so všetkými technickými výdobytkami tam bude aj riadne drahá. Je na nás, či sme ochotní zarábať celé mesiace na to, aby sme mali výstavnú kuchyňu, ktorú budeme môcť hrdo ukazovať návštevám, alebo sa radšej uskromníme a rozhodneme sa pre menšiu a lacnejšiu kuchyňu, ktorá možno nebude taká obdivuhodná, ale svoj účel splní. Pre zaujímavosť – aj mnohí profesionálni kuchári preferujú skôr malé kuchyne, pretože sú prehľadnejšie, všetko je v nich ľahšie dostupné a celkovo sa jednoduchšie prevádzkujú.
Móda v zariaďovaní interiérov nie je to isté, ako móda v obliekaní. Vhodné je skôr neutrálne základné zariadenie s použitím módnych ľahko vymeniteľných doplnkov. Často je v kuchynskom štúdiu k dispozícii na predaj model kuchyne z minulého či predminulého roka, ktorý je aj o tretinu lacnejšie ako aktuálny model, pričom rozdiel je len v dizajne. Treba myslieť na to, že módne trendy sa menia každé 2 – 3 roky, ale kuchyňu zariaďujeme minimálne na 10 až 20 rokov. Preto by nám malo byť jasné, že dôležitejšie ako to, či je kuchyňa tento rok módna, je to, či sa nám naozaj páči a hlavne – či sa v nej dobre pracuje, či máme všetko pri varení poruke a či sa pri používaní rýchlo nepoškodí. Pri zariaďovaní, a hlavne pri dolaďovaní kuchyne sa netreba príliš ponáhľať, skôr nechať si čas, aby sme zistili, čo nám najviac vyhovuje. Ak chceme, aby bola kuchyňa naozajstným srdcom nášho domova, ktoré bude späté s našou osobnosťou, mala by, podobne ako dobré víno či syr, trochu „dozrieť“. Nemusíme byť nervózni, ak nebude dokonalá ihneď, časom ju k dokonalosti určite doladíme.

Kde sa oplatí šetriť a kde nie?
Kuchyňa nemusí byť drahá – môžeme sa rozhodnúť pre lacnejšie dvierka, vnútorné vybavenie, lacnejšie spotrebiče alebo všetko naraz. Ak máme dostatok vkusu a veľa trpezlivosti a času na sledovanie výpredajov, dá sa pekná kuchyňa postupne skomponovať z prvkov, ktoré sme si zadovážili až v tretinovej či štvrtinovej cene oproti bežnej ponuke. Pozor však na kvalitu ponúkaného tovaru, niekedy sa pre nepodstatnú vec poskytuje veľmi výrazná zľava, inokedy aj zdanlivá drobnosť môže úplne narušiť funkčnosť pri používaní. Vec, na ktorej sa nikdy neoplatí šetriť, je kuchynská doska, pretože tá „trpí“ pri častom používaní najviac. Zároveň nesmieme šetriť na správnom tesnení – ak sa dostane do škár voda, spôsobí skutočnú skazu. Ukončenia hrán dvierok by mali byť skôr kvalitnejšie, klasická tenká hranovacia páska by sa nemala vyskytovať na kuchynských dvierkach nikdy – ani v tej najlacnejšej kuchyni. Dobré kovania sú síce pre pohodový chod kuchyne dôležité, ale nemusíme si vybrať hneď tie najdrahšie typy. Horizontálne, hore vyklápacie skrinky sú moderné, ale neposkytnú veľa pohodlného úložného priestoru a ich kovania sú zbytočne drahé, takže ak chceme ušetriť, bez ľútosti sa ich vzdajme, aj tak čochvíľa príde do módy čosi iné. Veľa peňazí zhltnú rôzne karusely a drôtené programy, tiché dojazdy zásuviek, bezúchytkové riešenia a iné vymoženosti. Ak sme priestorovo veľmi obmedzení, určite sa oplatí zaobstarať si drahší drôtený program, ktorý dokáže ušetriť pri skladovaní až 55 % miesta oproti klasickému spôsobu. Ak máme, naopak, miesta v kuchyni dostatok, drahý drôtený program, ktorý dokonale využije každé miestečko, v podstate nebudeme potrebovať a veci môžeme pohodlne uskladňovať aj klasickým spôsobom. Ušetriť môžeme aj skladbou skriniek – voľné police sú nielen lacnejšie, ale robia priestor aj vzdušnejším.

Korpusy a dvierka skriniek
Korpusy dvierok sa často zhotovujú z lacnejších materiálov, štandard s ktorým sa stretneme vo väčšine kuchýň, predstavuje DTD s hrúbkou 18 mm (nadštandardom sú MDF dosky, dosky z preglejky, latovky, masívneho či vrstveného dreva, o ktorých v šetriacom režime uvažovať netreba, keďže ich funkčnosť nie je oveľa vyššia, iba pôsobia príjemnejšie). Keďže korpusy bývajú väčšinou štandardné, práve vzhľad dvierok vypovedá o kvalite celej kuchyne. Kvalitu obyčajne odzrkadľuje aj cena –najdrahšie bývajú novinky, masívne tvrdé drevo, kvalitná dyha alebo striekané dvierka s vysokým leskom, s perleťovými či metalickými efektmi. Najlacnejším riešením je použitie fóliovaných dvierok, ktoré majú okrem nízkej ceny aj niektoré ďalšie výhody, najmä dobrú odolnosť predných plôch proti vode (zadné plochy nie sú proti vode dobre odolné) a vysokú variabilitu tvarov, rozmerov aj farieb. Obľúbený je vzor dreva, ktorý sa pri striekaných dvierkach nedá docieliť. Na druhej strane však musíme rátať s tým, že fóliované dvierka sú po mechanickom poškodení neopraviteľné a sú aj málo odolné proti vysokým teplotám. Striekané dvierka sú podstatne drahšie, avšak na rozdiel od fóliovaných dvierok sú odolné proti vode celé dvierka. Aj striekané dvierka sú veľmi variabilné v rozmeroch, tvaroch aj farebných odtieňoch. Ich povrch je na rozdiel od fóliovaných dvierok ľahko opraviteľný, avšak sú pomerne náchylné na mechanické poškodenie. Luxusom sú dvierka z tvrdého masívneho dreva, na ktorých môžeme ušetriť hlavne v prípade, ak si ich dokážeme vyrobiť (hoci aj pri použití korpusov z obchodu) sami. Ak máme momentálne hlboko do vrecka, avšak očakávame zlepšenie, môžeme sa rozhodnúť zaobstarať si najlacnejšie možné dvierka s tým, že v priebehu pár rokov ich vymeníme za vzhľadnejšie a kvalitnejšie. V opačnom prípade sledujme pri výbere dvierok aspoň to, aby odolali nástrahám pravidelného používania – často napomôže sledovať stav vystavených kusov v predajni, kde sú vystavené obchytkávaniu stoviek rúk v rekordne krátkom čase. Ak chceme výrazne ušetriť, ale pritom chceme niečo originálne, kúpme vo veľkoobchode s nábytkom iba korpusy a zmontujme si z nich kuchyňu sami. Potom si nechajme vyrobiť v lacnejšom stolárstve dvierka z vybranej laminátovej DTD ohranovanej ABS hranou. Tento materiál ponúka obrovské množstvo vzorov, a preto sa nemusíme obávať, že by sme mali doma niečo celkom rovnaké ako milióny domácností na celom svete. Aj cena môže byť prekvapivo nízka – dokonca podstatne nižšia ako tie úplne najlacnejšie dvierka z veľkoobchodu s nábytkom. Tento postup je vhodné zvoliť aj pri čiastkovej rekonštrukcii kuchyne pri výmene pôvodných kuchynských dvierok za novšie.

Kde šetriť pri výbere spotrebičov?
Ak sa rozhodneme pre lacnejšie modely solídnych overených výrobcov, neurobíme chybu, nebezpečnejšie je vybrať si neoverený moderný model s mnohými funkciami od neznámeho výrobcu. Niektoré kuchynské prístroje ponúkajú také funkcie od výmyslu sveta, ktoré možno využijeme raz do roka, ale zaplatíme za ne o 300 či 500 € viac. Inokedy platíme veľa peňazí navyše za práve najmódnejšiu farbu či povrchovú štruktúru. Základných spotrebičov – plynového sporáka s rúrou, chladničky s malou mrazničkou a nerezového drezu či dvojdrezu sa v kuchyni nemôžeme vzdať. V jednoduchom vyhotovení sú však sú omnoho lacnejšie ako náročnejšie vybavenie kuchyne – indukčná varná doska, vstavaná elektrická rúra a veľká mraznička. Niektoré chladničky sú efektné, avšak pri ich kúpe treba zvážiť pomer ceny, hlučnosti, rozmerov (obyčajne vyčnievajú z línie kuchynskej linky, keďže ich hĺbka je 70 – 80 cm) a spotreby elektrickej energie – do šetriaceho režimu príliš vhodné nie sú. Chladnička je v rodine najčastejšie používaným predmetom, a preto by mal byť prístup k nej pohodlný a jednoduchý. Myslime na to už pri plánovaní kuchyne, aby sme sa neskôr nemuseli vyhýbať všetkým členom domácnosti, ktorí každú hodinu pozerajú, či do chladničky pre nich „ náhodou “ niečo chutné nepribudlo. Pre jedno- alebo dvojčlennú domácnosť, kde sa príliš často nevarí, môže byť zbytočná aj umývačka riadu, naopak v troj- a viacčlenných domácnostiach je neoceniteľným pomocníkom – tu sa neoplatí šetriť miestom, ale odporúča sa zaobstarať si rovno umývačku so šírkou 60 cm. V každej, aj tej najlacnejšej kuchyni by sme vždy mali dodržať isté zásady – či už ergonómie (optimalizácie záťaže človeka pri maximálnej efektivite jeho činnosti) alebo psychológie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Text: Ing. Arch. Jana Macinská
Foto a kresby: archív autorky a vydavateľstva JAGA, Blum , Cortrade, Fagor, Rossignol, Siemens, Schuller_Mobelwerk, Whirpool
Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.