Rekonštrukcia bytu s množstvom demolačných prác dopadla na výbornú

24.10.2017
Rekonštrukcia bytu s množstvom demolačných prác dopadla na výbornú

Byt plný svetla, vzdušný, svetlý, priestranný, prakticky a vtipne zariadený, bez veľkého množstva nábytku – predstavy Radky a Petra o vlastnom bývaní, ktoré dokázali doviesť do reality.

Sny postupne získavali reálne obrysy, a keď sa za pomoci rodičov podarilo objaviť byt v staršom tehlovom dome na okraji Prahy, bolo rozhodnuté. Aj napriek tomu, že Radka s Petrom mysleli vopred na veľa vecí, oslovili aj architekta a vďaka malému „výberovému konaniu“ vybrali správnu stavebnú firmu, pri rekonštrukcii ich postretlo mnoho nečakaných problémov, ktoré museli riešiť priamo na stavbe. Kým sa presťahovali, ubehol takmer rok...

Nevyhovujúci pôvodný stav

"Neprekáža nám, že sme byt kúpili v zlom stave. S kompletnou rekonštrukciou sme rátali,"spomína Radka. Byt s rozlohou 87 m2 a dispozíciou 3,5 + 1 nezodpovedal ich potrebám bývania. Podlaha síce bola z bukových parkiet, ktoré boli pred necelými 10 rokmi prebrúsené a nalakované, ale ich záchrana už aj tak nemala zmysel. Elektrické vedenie bolo príležitostne umiestnené len v lištách a kvalita štuky zodpovedala veku domu. Liatinové radiátory rozhodne nekrášlili byt a takmer 50 rokov staré kúpeľňové dvere sa doslova lúpali. Pôvodné vybavenie zahŕňalo staručký plynový prietokový ohrievač, vaňu, dlaždice a umývadlo. Pôvodná kuchyňa bola úplne nevyhovujúca ako svojou dispozíciou, tak aj zariadením, ktoré zodpovedalo veku bytového domu.

Rekonštrukcia bytu

Rekonštrukcia bytu

Rekonštrukcia bytu

Rekonštrukcia bytu

Všetko sa začalo u architekta

Rekonštrukcia bola založená na usporiadaní bytu. Tá pôvodná totiž ponúkala byt 3,5 + 1 s obývacou izbou s plochou 25 m2, spálňou na 17 m2 a detskou izbou na 13 m2. Najviac nevyhovovala dispozícia kuchyne a akéhosi jedálenského kúta. „Pôvodná kuchyňa mala iba 6 m2 a susediaca jedáleň 10 m2, ale s rozmermi 2 × 5 m v podstate neumožňovala umiestniť ani väčší jedálenský stôl. Takže jediným logickým riešením bolo spojiť 2 miestnosti. Tento krok však znamenal premiestnenie niekoľkých priečok," spomína si Radka.

Po odbornú konzultáciu a neskôr aj kompletný návrh interiéru si majitelia zašli k Ing. arch. Miroslavovi Stachovi, ktorý ich zaujal svojimi realizáciami plnými dôvtipných nápadov do interiéru, a to pri úplnom akceptovaní ich finančných možností, čo mladému páru vyhovovalo.

Architekt upravil dispozíciu 3,5 + 1 na klasické riešenie 3 + 1. Bolo rozhodnuté o celkovej rekonštrukcii s možnosťou radikálnych demolačných prác, v ktorých bola do hĺbky riešená nielen podlaha, ale búranie priečok a ich postavenie na nových miestach. Nosné steny však zostali nedotknuté.

Rekonštrukcia bytu

Hlavnou zmenou bolo vytvorenie veľkej kuchyne s jedálenským stolom pre 6 ľudí. Tento priestor vznikol z pôvodnej kuchyne, jedálne, dokonca aj časti kúpeľne. „Pôvodne som chcela, aby sa kuchyňa dala úplne uzavrieť a izolovať od obývačky, ale nakoniec som ustúpila, pretože sa mi páčila možnosť optického prepojenia 2 hlavných miestností. Umožňujú to atypické posuvné dvere z bieleho matného termopalu, ktoré sa zasúvajú za drevený panel televíznej zostavy. Vyrobili ich stolári na mieru a vďaka tomu sú cenovo prijateľné," dodáva Radka. Vo väčšine prípadov zostávajú otvorené a vzhľadom na ich veľkosť neexistuje žiadny problém v komunikácii medzi týmito 2 miestnosťami.

Bez zmeny zostala iba obývačka a spálňa rodičov. Detskú izbu však rozšírili o časť bývalej kuchyne a zároveň niekoľko metrov z nej (pôvodnej detskej izby) ponechali novej kúpeľni.

Aby sa naplnili požiadavky majiteľov na vzdušnosť bytu, zmizli z pôvodnej haly 2 malé komory a nahradili ich užšie vstavané skrine.

Búraním sa to začalo

Rekonštrukcia bytu v starých domoch vždy prináša veľké problémy, ani táto nebola výnimkou. Pri podlahách sa objavil neočakávaný problém. Po rozdelení priečok a odstránení starých parkiet sa ukázalo, že podlahy nie sú v tolerancii 8 až 9 mm, ale rozdiel vo výškach podláh medzi miestnosťami je až 4 cm. Takže namiesto plánovaného jednoduchého zarovnania stierkou museli prísť na rad najprv dosky OSB a až potom hladidlá. Ukladanie finálnej podlahovej krytiny z naolejovaných dubových dosiek sa preto muselo posunúť o celý mesiac.

Veľká komplikácia vznikla podľa stavebníkov pri odťahu digestora. Musel sa vojsť do nízkeho sadrokartónového podhľadu tak, aby nemal pravé uhly a zároveň si zachoval požadovaný priemer odťahového potrubia kvôli nízkej hlučnosti.

Najväčší stavebný zásah predstavovalo „bytové jadro", t. j. kúpeľňa a toaleta. „Rekonštrukciu komplikovalo aj to, že vodné potrubia viedli aj tam, kde vôbec nemali byť, a niektoré priečky boli postavené nie z tehál, ale len z ich zvyškov", hovorí Ing. Stach a dodáva, „keďže rozdiel vo výške stropu bol až 4 cm, po posunutí priečok sa musel použiť sadrokartónový stropný podhľad.“ 

Vchádzame do nového

Vstupná hala bola pri rekonštrukcii výrazne zväčšená a osvetlená. Vstupné vchodové dvere boli nahradené bezpečnostným variantom a zvnútra vizuálne zjednotené s interiérom - bielym. Aj nábytok je ladený dobiela - skrinka na topánky pri vchode a vstavané skrine, ktoré šikovne nahradili pôvodné drobné komory. Skrine sú pripravené na sušičku, a preto majú skriňové dvere zabudovanú ventilačnú mriežku.

Rekonštrukcia bytu

Celú plochu bytu spája podlaha z masívnych drevených dosiek, ktoré nechýbajú ani tu. Keďže chodba nemá okno na prirodzené svetlo, architekt využil susednú obývaciu izbu a do dverového otvoru vsadil priehľadné dvere z Grafoskla s bambusovým grafickým motívom. Sú úplne bezpečné vďaka tvrdenému sklu, nerozbitné v ploche a dodávajú denné svetlo do skrytej vstupnej chodby. Bambusový motív sa zopakoval aj v kuchyni na sklenom obklade, aby sa vytvoril ďalší zaujímavý spájací prvok. Vo večerných hodinách sa o osvetlenie vo vstupnej hale starajú svietidlá s „ledkami“ zabudované v sadrokartónovom podhľade.

Úzka chodba neprekáža

Vstupný priestor nadväzuje na obslužnú časť bytu – prepájaciu úzku chodbu, z ktorej sú vchody do všetkých zostávajúcich miestností. Na optické odľahčenie celého priestoru boli použité dvere s výškou 220 cm s odolným laminátovým povrchom, ktorý vydrží hocijaké štuchnutie, a len tak ľahko sa nepoškodí. Farebnosť opäť smeruje k bielej vrátane rámov dverí, ktoré sú v modernom vyhotovení s takzvaným spojom na tupo.

Kuchyňa a nábytok

Premiestnenie priečok umožnilo mladému páru získať priestrannú kuchyňu. Číra vysokoodolná tvrdená sklená doska oddeľuje samostatné varné centrum s indukčnou varnou doskou od susedného jedálenského stola a chráni stravníkov. Sklo v kuchyni nahradilo klasické keramické dlaždice. „Tiež sa veľmi dobre udržuje čisté," hovorí Radka. „Ale aj tu sme riešili veľký problém. Pri objednávaní skleného obkladu sme si nevšimli, že priestor medzi spodnými a vrchnými skrinkami musí zostať prístupný. Ale vtedy sme už mali nainštalovanú batériu kuchynského drezu, a to montážnikom veľmi skomplikovalo prácu. Sklo sa muselo najskôr ,vysunúť‛ z okna a potom (už vložené za batériu) ,vrátiť‛ na stenu. Máme byt na štvrtom poschodí a vidieť obkladačov balansovať na parapete bez istenia bolo doslova o nervy. Našťastie sa všetko dobre skončilo," Dodáva majiteľka.

Rekonštrukcia bytu

Kuchynská zostava bola vyrobená na mieru. Každá skrinka má starostlivo špecifikované funkcie. Neobvykle nízky okenný parapet si vyžiadal zmenšenie rohového dielca. Na oboch stranách varného ostrovčeka sa nachádzajú výklopné elektrické dvojité zásuvky (Legrand). Systém „push“, t. j. otvorenie skriniek ľahkým dotykom, umožňuje jednoduché ovládanie. Len dvere spotrebičov potrebujú malé rukoväti. Do zostavy sa podarilo zakomponovať umývačku aj práčku.

Pri veľkom jedálenskom stole, ktorý je pripojený k varnému ostrovčeku a ktorý sa dá rozložiť, sa pohodlne naje až 6 ľudí. V sivej doplnkovej farbe stola sú ladené aj sedacie plochy jedálenských stoličiek Merano od známeho výrobcu TON.

Sprchovací kút aj vaňa

Dostatok miesta - to bol veľký problém v kúpeľni aj na toalete. Ale i ten sa posunutím priečok podarilo vyriešiť. Hľadal sa dostatok miesta na technické zázemie kúpeľne, resp. celého bytu, a na sociálnu časť. Pôvodný starý plynový ohrievač dodával teplú vodu do kuchyne a kúpeľne s toaletou. Na veľký bojler však nebolo dosť miesta. Náhradou sa stal nový úsporný kotol Immergas s núteným odťahom spalín do komína. Tento typ je nezávislý od dodávky spaľovacieho vzduchu z vnútorného priestoru, a preto ho s hĺbkou iba 25 cm nebolo ťažké umiestniť do malej toalety, kde je zakrytý malými dvierkami. Avšak bolo potrebné vybudovať nové spalinové cesty.

Rekonštrukcia bytu

Pôvodný dizajn kúpeľne zahŕňal vaňu, umývadlo so skriňou, práčku a sušičku. „Veľmi sme si želali mať sprchovací kút, keďže veľa športujeme. Ale do budúcnosti rátame aj s deťmi a pre ne sme zase chceli ponechať vaňu," vysvetľuje majiteľka, prečo sa nakoniec rozhodli rozšíriť kúpeľňu v prospech sprchovacieho kúta. Preto architekt upravil projekt tak, že vstavaná práčka sa stala súčasťou kuchyne, sušička sa presunula do vstavaných skríň na chodbe a vďaka tomu bola splnená požiadavka majiteľov - mať sprchovací kút aj vaňu.

Sprchovací kút s rozmermi 80 × 120 cm je vsunutý v nike so šírkou 120 cm a uzatvárajú ho bezrámové dvere Brilliant z kaleného skla od firmy Ravak. Je úplne nenápadný. Vzhľadom na plánovanie rodiny si mladí majitelia vybrali bezpečnú termostatickú batériu Hansgrohe so „skrytým dizajnom“. Vyčnieva do priestoru o niečo menej ako 8 cm (na rozdiel od bežnej sprchovej batérie, ktorá má asi 13 až 15 cm). Na zvýšenie komfortu sa používajú ručné aj hlavové sprchy. Namiesto sprchovej vaničky sa použil odtokový žliabok. Aj vo vani sa použila podomietková batéria.

Nábytok do kúpeľne si vybrali od českého výrobcu Dřevojas. V skrinke Q Mono so šírkou 80 cm je dostatok úložného priestoru. Kúpeľňová skrinka je zavesená, a preto nielen opticky zväčšuje priestor, ale umožňuje aj jednoduchú údržbu podlahy.

„Pokiaľ ide o bezpečnosť, vybrali sme si okrúhle bočné okraje zásuvky, ktorá je neuveriteľne objemná. Navyše, povrch s bielym leskom bol doplnený antistatickou výbavou, ktorá pomáha eliminovať usadzovanie prachu," hovorí Radka.

Opticky zväčšiť priestor pomohla aj správna voľba obkladov a dlažby. Lesklé biele obklady vo formáte 20 × 60 cm z radu Unicolor doplnila antracitová dlažba Rock 60 × 60 cm a mozaika 2,5 × 2,5 cm, všetko od českej firmy RAKO. Podobné dlaždice vybrali na toaletu. Okrem optického zväčšenia predstavujú biele obklady tiež nadčasové riešenie, atraktívne alebo trendové „farbičky" totiž do kúpeľne poľahky vnesú uteráky a ďalšie doplnky.

O teplo v kúpeľni sa rovnako ako v celom byte stará podlahové vykurovanie, ktoré majiteľka obľubuje.

Kúpeľňové dvere boli vybavené tzv. klíma úpravou, ktorá zabezpečí ich pevnosť, presnejšie neskrútenie v prípade vyššej vlhkosti. Okrem toho, hliníkové okraje na krídle dverí zvyšujú ich odolnosť proti poškodeniu a sú pekným estetickým detailom.

Spálňa a detská izba

Medzi najtriezvejšie zariadené izby patria spálňa a plánovaná detská izba. Spálňa je vybavená vstavanými skriňami, ktoré vyrobili zlínski stolári. Mladí manželia kládli dôraz na veľkosť lôžka, preto si čalúnené čelo postele nechali vyrobiť na zákazku. Farby harmonizujú s dubovou podlahou.

V obývacej izbe s posuvnými dverami

Hlavný a najväčší priestor v byte Radky a Petra pozostáva z obývacej izby. Šikovne spája malú domácu kanceláriu a návštevnú zónu. Do obývacej izby vedú 2 vchody – prvý zo vstupnej chodby s veľkými dverami z Grafoskla posuvnými po stene a druhý z kuchyne s veľkými dverami zasúvacnými do atypického puzdra umiestneného za zostavou políc a nízkych skriniek pod televízorom.

Sklenené posuvné dvere od českého výrobcu J. A. P. majú zámerne grafickú bambusovú tému. Kontrastuje s bielou stenou, po ktorej sa dvere pohybujú. Pri zatváraní dverí pôsobí ako bezpečnostný prvok, pretože na priehľadnom skle je vždy výzdoba viditeľná a nikto doň nenarazí.

Rekonštrukcia bytu

"Celosklenené dvere majú rozmer 130 × 220 cm a montážnici sa pri nich u nás niekoľkokrát zapotili," hovorí s ľahkým úsmevom Radka. Dominantou obývacej izby je komfortná sedacia rohová pohovka od výrobcu Cotta, na ktorej môžu pohodlne prespať príbuzní či priatelia. Sedadlo aj operadlo majú elektronické polohovanie vrátane výsuvného dielu na nohy.

Obaja majitelia často pracujú doma, a preto sa hľadalo miesto na „home office“ v dvojitom vydaní. A keďže sa nevošiel do spálne ani do obývačky, jediné miesto sa naskytlo v obývacej izbe.

„Pracovný priestor som ukryl do nábytkovej zostavy so zásuvkami a do samostatného boxu na kolieskach," opisuje situáciu architekt Stach. Hladké posúvanie čelných dvierok zabezpečuje kovanie Vertico Mono od výrobcu Hettich, ktoré pracuje s protizávažím. Pracovné dosky majú tvar „L“, a aby bol dostatok miesta na nohy, vysúvajú sa smerom dopredu. Osvetlenie pracovného priestoru zisťujú vstavané LED pásy.

Čo ešte nie je hotové?

Dekorácie, ktoré dávajú bytu odlišného ducha. "Čakáme ešte na fotografie z osobného cestovateľského archívu, ktoré sme si nechali zväčšiť a ktoré chceme použiť namiesto obrazov," dopĺňa na záver Radka.

Dnes je z pôvodného mladého páru trojčlenná rodina a už premýšľajú o tom, ako dokončiť detskú izbu pre malú dcérku. Možno nás opäť pozvú na inšpiráciu...

Vizitka bytu

rekonštrukcia    2013 - 2014

úžitková plocha  87 m2

podlahy  dubový masív

okná eurookná, plastové biele

dvere    otočné - biely CPL laminát s hliníkovou hranou, posuvné po stene - celosklenené z Grafoskla

posuvné do puzdra - plné, biely termopal

Obklady a dlažba veľkoformátové, biely lesk a antracit s mozaikou

Vykurovanie a ohrev vody  kondenzačný kotol s energeticky úsporným čerpadlom

Text: Mgr. Martina Rychetská :: Foto: archív majiteľa bytu, J.A.P., Dřevojas :: Projekt a kresby: Ing. Miroslav Stach :: Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur

Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama