Ako na záhradný gril a ohnisko

ako na zahradny gril a ohnisko

Jednou z motivácií pre rodinu z paneláku presťahovať sa do rodinného domu je aj túžba po stretnutiach širokej rodiny a priateľov pri záhradných opekačkách a grilovačkách. Keď sa – obyčajne po niekoľkých rokoch strávených „na malte“– rozhodneme pre kúpu či stavbu záhradného grilu, mali by sme si najprv všetko dobre premyslieť, aby sme neskôr pri grilovaní mali čo najmenej problémov.

Miesto na opekanie a grilovanie
Má byť vždy na záveternej strane. Vo svahu či v blízkosti vodných plôch si overíme, či tadiaľ večer neprúdi studený vzduch. Ak bezveterné miesto nenájdeme, môžeme vybudovať v menej exponovanej časti záhrady múr, ktorý silu vetra stlmí. Gril umiestňujeme tak, aby sme neobťažovali susedov dymom, pachmi alebo prílišnou hlučnosťou, dáme pozor aj na to, aby sa v blízkosti nenachádzali horľavé materiály, a nikdy ho nestaviame priamo pod stromom. Je vhodné miesto na stolovanie neďaleko grilu prekryť, či už pergolou alebo vysúvacou markízou proti ostrým slnečným lúčom, alebo pevnou strieškou, aby náhly dážď neprerušil príjemné chvíle strávené s priateľmi.

Gril treba umiestniť na rovnú, mierne vyspádovanú spevnenú plochu z nehorľavého materiálu, aby sa pri zvýšenej vlhkosti nerozmočil terén okolo a aby sme sa pri grilovaní nemuseli brodiť v blate. Ak je miesto na grilovanie ďalej od domu, vydláždime aj celý prístupový chodník od domu.

Pri terase
Sú dve základné možnosti, kam umiestniť relaxačno-varné centrum so záhradným grilom. Ak je záhrada malá, obyčajne býva najvhodnejšie ponechať záhradu záhradou a spojiť priestor na gril s terasou, na ktorej môže byť ohnisko grilu vstavané do oporného múrika, ozdobnej steny či do rohu terasy. Praktickým riešením je aj použiť mobilný gril na kolieskach, ktorý v čase, keď ho nepoužívame, môže byť schovaný vovnútri.

V záhrade
Ak je záhrada väčšia alebo to priestorové pomery v záhrade umožňujú, umiestnime relaxačný priestor vo väčšej vzdialenosti od domu. Toto miesto by malo poskytovať pekný výhľad na okolie alebo príjemný pohľad na kvety, kry alebo vodnú plochu. Záhradný gril môžeme prípadne spojiť so záhradným domčekom či skleníkom tak, aby bol výsledný efekt čo najlepší. Obľúbené sú rohové riešenia, ktoré šetria miesto v záhrade, vždy by sme však mali brať ohľad na susedov a neumiestniť ohnisko tak, aby dym išiel susedom priamo do okien.

Kozmický keramický gril
Hitom posledných rokov je keramický gril „veľké zelené vajce“ (BGE). Pri nižších teplotách funguje ako udiareň a na pečenie mäsa, pri vysokých teplotách ako gril, ale dá sa využívať aj ako pec na pečenie pizze či chleba, možno v ňom pripravovať aj ryby, celé kurčatá, zemiaky a zeleninu. Princíp ohrevu pochádza z Indočíny a je známy už dlhé tisícročia, avšak pôvodný materiál – hlina – bol príliš krehký, a preto ho pri vývoji nahradili odolnou keramikou pôvodne vyvinutou pre kozmický program. Teplota sa dá regulovať otvormi v komíniku a popolníku a sledovať na teplomere. Vrstva uhlia vydrží až 8 hodín a nevyhorené uhlie sa dá použiť aj druhýkrát. Keď sa gril zakryje poklopom, vzduch vo „vajci“ cirkuluje a skracuje sa doba prípravy pokrmov, tie však ostávajú šťavnaté a aromatické. Podložením keramickej misky pod grilované mäso sa vyhneme odkvapkávaniu tuku do pahreby. Pri BGE nehrozí ani popálenie, lebo keramický povrch sa nerozhorúči tak, ako kovový či liatinový.
–>
Prefabrikovaný betónový gril

Jeho základom sú obyčajne dosky z vymývaného betónu a má klasické ohnisko zo šamotových dosiek. Grilovací rošt býva obyčajne nastaviteľný do troch úrovní. Pri montáži prefabrikovaného betónového grilu postupujeme podľa montážnej schémy, ktorá musí byť vždy priložená. Jednotlivé diely pokladáme na základ a spájame cementovým lepidlom, nanášaným zubovou stierkou na jednu plochu. Po vytvrdnutí (približne 24 hodín) môžeme neupravené diely upraviť valčekovou omietkou alebo fasádnou farbou, pripadne obložiť materiálom, ktorý sme použili už na sokli alebo plote. Podklad treba najprv dobre napenetrovať a rozrobiť hustejšie flexibilné lepidlo, aby obklad na podklade dobre držal. Použiť môžeme aj originálne lepidlo na kozuby, ktoré je však drahé. Nepracujeme v prílišných horúčavách na priamom slnku, ani pri teplotách pod 5 °C, lebo lepidlo nebude držať.

Gril – originál
Nie každému však vyhovuje kúpený gril, ak chceme gril osobitý a originálny, neostáva nám nič iné iba si ho navrhnúť a postaviť vlastnoručne. Tvarová a materiálová variabilita je široká – základnou požiadavkou na materiál je jeho nehorľavosť a odolnosť proti vplyvom počasia, hlavne vode a mrazu. Keďže murovaný záhradný gril býva spravidla ťažký, je nutné začať vhodnými základmi.

Základy
Najistejšie je základovú škáru umiestniť v nezamŕzajúcej hĺbke (70 – 80 cm), môže to byť však aj menej (20 – 40 cm) podľa typu pôdy, podložia a hmotnosti. Základ môže byť z armovaného betónu alebo prefabrikátu. Armovaný betón by mal mať hrúbku minimálne 20 cm a treba ho nechať pred ďalšou prácou poriadne vyzrieť. Pod prefabrikát je potrebné vysypať, zhutniť a zrovnať dostatočne hrubú štrkopieskovú vrstvu. Jeho výhodou je to, že nemusíme čakať na vytvrdnutie betónu. Ak bude konštrukcia naozaj ľahká, postačí vybudovať pod konštrukciu železobetónový veniec zvnútra vyplnený štrkom alebo pieskom.

Teleso grilu
Na samotnú stavbu grilu môžeme voliť tehlu, kameň alebo rôzne typy tvárnic. Nemôžeme murovať z ľubovoľných tehál, lebo gril bude namáhaný ako teplom, tak aj vlhkom, vetrom a mrazom. Je preto vhodné voliť pevné a nenasiakavé komínové tehly, kyselinovzdorné tehly alebo kvalitné lícové tehly, ktoré netreba omietať. Ak chceme použiť priamo na murovanie šamotové tehly, pred kúpou si overme, či nie sú príliš pórovité a či sú vôbec vhodné do vonkajšieho prostredia. Škáry musíme zhotoviť mimoriadne dôkladne. Ak gril nebudeme omietať, musíme pracovať veľmi presne nielen pre dobrý estetický účinok, ale hlavne preto, aby sa do tehál nedostávala voda a následne nepoškodila celý gril. Ak ho chceme omietnuť, použijeme špeciálnu teplovzdornú omietku.

Murovanie z kameňa vyzerá jednoduché a lacné, ale vyžaduje si skúsenosť. Je pri ňom veľmi ťažké dodržať správny tvar a navyše sa pri práci spotrebuje enormné množstvo nielen kameňov, ale aj cementovej malty. Preto si môžeme pomôcť postavením tehlového múrika na betónový základ, ktorý potom kamennou stenou obstaviame. Spotreba materiálu bude menšia a bude jednoduchšie dodržať
 základné roviny a uhly.

Rozmery
Dôležitá je výška, veľkosť a poloha ohniska. Ak je ohnisko príliš nízko, bude nutné sa k nemu neustále zohýnať, preto ho postavíme tak, aby mohol byť rošt vo výške 70 – 100 cm. Najobvyklejším riešením je vystavanie steny v tvare U tak, aby bol vnútorný priestor ohniska aspoň 60 × 60 cm, tam sa neskôr inštaluje rošt na prípravu jedál. Samotné ohnisko môže byť buď na pevnej ploche s prívodom vzduchu cez kanálik či otvor, alebo na liatinovom rošte, ktorý umožní prívod vzduchu zdola. Okolo grilu by mal byť dostatok miesta, aby bol dobrý prístup k otočnému ražňu a aby sa dal polohovateľný rošt dobre nastaviť. Ohniská sa obyčajne zvnútra obmurujú šamotovými tehlami, ktoré dobre držia teplo, alebo ich tvorí samostatná liatinová či oceľová vložka.

Príslušenstvo
na uskladnenie dreva či uhlia. Kuchári, ale aj stolovníci s rukami umastenými od dobrej pečienky určite ocenia umývadlo s tečúcou vodou v dosahu, a preto je najlepšie o umiestnení relaxačného centra rozmýšľať ešte pred stavbou domu pri zhotovovaní inžinierskych sietí (najzložitejšie býva dodatočne napojiť kanalizáciu) a nezabudnúť ani na vhodné umelé osvetlenie, aby sa spoločnosť nemusela po zotmení premiestňovať.

Text: Ing. Arch. Jana Macinská
Foto a kresby: autorka
ZDROJ. Časopis Urob si sám

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.