Sezóna výsadby jahôd je tu! Pre aké odrody sa rozhodnúť?

Sadenie jahôd
Zdroj: isifa/shutterstock

Pulty predajní sa prehýbajú pod širokou ponukou a my často nevieme, ktorú odrodu si vybrať. Nech sa páči, tu je prehľad najobľúbenejších súčasných odrôd. Nezabudnite, že na výsadbu môžete použiť aj nové rastlinky z poplazov svojich vlastných starších avšak len zdravých sadeníc.

Ak sa jahodám v hriadke darí, vytvoria čoskoro poplazy, ktoré sa priebežne odstraňujú. Jahody sú síce trvalky, ale časom postupne menej rodia, plody aj listová plocha sú menšie a môžu byť náchylné na choroby a škodce. Ak sa nám odroda osvedčila, v treťom roku pestovania jahôd ponechajte na rastlinách spomínané poplazy. Z nich sa vyvíjajú mladé rastliny, ktoré viete použiť na založenie nového jahodoviska. Podmienkou je zdravý porast jahôd.

Sadenie jahôd
SLNKO a TEPLO: Také podmienky by ste mali poskytnúť jahodám v novom záhone. Pozor však na príliš exponované miesta s vysychavou pôdou. | Zdroj: isifa/shutterstock

Založenie jahodového záhona nie je zložité a dá sa hravo zvládnuť v rámci niektorého z letných víkendov. Dôležité však je dodržať odporúčané časové obdobie. Pri neskoršej výsadbe hrozí, že jahody sa nestihnú dobre zakoreniť ani vytvoriť kvalitnú listovú hmotu, čo môže mať vplyv na ich zlé prezimovanie. Vedzte tiež, že nový jahodový záhon nikdy nezakladajte na mieste toho pôvodného, ale nájdite novú plôšku. Starý porast následne zlikvidujte.

Aké odrody vybrať do nového jahodoviska?

Skoré odrody

Rumba: Veľmi skorá odroda s veľkými lesklými a sladkými plodmi, ktoré sú odolné proti hubovým chorobám. Prináša dostatočne vysokú a každoročnú úrodu.

Elsanta: Dozrieva začiatkom júna a pestuje sa takmer všade. Plody sú veľké, červenej farby s bledou špičkou a všestranne využiteľné. Sú tiež dobre odolné proti plesniam, a to i v daždivých obdobiach.

Korona: Poloskorá a veľmi chutná odroda so stredne veľkými šťavnatými a aromatickými plodmi. Je odolná proti hubovým chorobám a prináša vysoké úrody.

Honeoye: Vyznačuje sa stredne veľkými tmavočervenými plodmi osviežujúcej aromatickej chuti. Patrí medzi obľúbené aj pre univerzálnosť spracovania plodov.

Skorá odroda jahôd Honeoye
Skorá odroda jahôd Honeoye | Zdroj: isifa/shutterstock
Skorá odroda jahôd Korona
Skorá odroda jahôd Korona | Zdroj: isifa/shutterstock

Stredne skoré odrody

Alioth: Ide o veľmi úrodnú odrodu. Plody sú veľké, široké, lesklé a chutné. Je stredne odolná proti mrazom a vysokoodolná proti hubovým chorobám.

Ambrozja: Prináša stredne vysokú úrodu priemerne veľkých plodov predĺženého tvaru a mimoriadne dobrej aromatickej chuti pripomínajúcej lesné jahody. Je výborne odolná proti mrazom a proti hubovým chorobám.

Karmen: Veľmi chutné sladké plody majú vôňu po lesných jahodách. V krvavočervenej dužine je malá dutinka. Prináša bohatú úrodu. Hodí sa predovšetkým na priamu spotrebu.

Senga Sengana: Rokmi overená aromatická odroda s vysokou úrodnosťou. Plody sú chutné, veľké, no pri nesprávnom pestovaní iba stredne veľké. Je stredne odolná proti hubovým chorobám a veľmi odolná proti mrazom.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Stredne skorá odroda jahôd Karmen
Stredne skorá odroda jahôd Karmen | Zdroj: isifa/shutterstock

Neskoré odrody

Malwina: Táto veľkoplodá, chuťovo vynikajúca odroda patrí v súčasnosti medzi najperspektívnejšie. Je neskôr dozrievajúca, s pevnými plodmi určenými na priamy konzum, mrazenie a do kompótov.

Amarant Niwa: Je to veľkoplodá, mimoriadne chutná odroda prinášajúca vysoké úrody. Lesklé plody sú veľké až veľmi veľké. Je odolná proti mrazom a hubovým chorobám.

Florence: Vyznačuje sa veľmi chutnými, veľkými a ťažkými plodmi tmavočervenej farby, ktoré spestrujú sortiment jahôd na záver zberovej sezóny. Plody sú mimoriadne vhodné najmä do kompótov.

Symphony: Vyznačuje sa stredne veľkými aromatickými a šťavnatými plodmi. Chuť ostáva intenzívna aj po vare, preto sa odporúča predovšetkým na spracovanie džemov a marmelád.

Stavte na odolnejšie odrody

Vyvážené hnojenie s obsahom draslíka a preventívne postrekovanie posilňujúcim vývarom z prasličky roľnej tiež zvyšuje odolnosť jahôd proti týmto škvrnitostiam. Úlohu zohráva aj výber odrody: napríklad Bogota, Elwira a Tenira sú považované za veľmi odolné proti fialovej i bielej škvrnitosti. Prax zároveň dokazuje, že náchylnosť sa stupňuje s vekom rastlín, preto by ste jahodovisko mali najneskôr po troch rokoch zberu úrody vytvoriť na inom mieste v záhrade s novými sadenicami.

Zber jahôd
Zdroj: isifa/shutterstock

Čo sú to za škvrny na listoch?

Ak sa na listoch jahôd v sezóne náhle objavia škvrny, ide o hubovú chorobu fialovej alebo bielej škvrnitosti. Pri správnej výsadbe a starostlivosti však môžete tieto huby udržať na uzde. Fialová škvrnitosť je jednou z chorôb jahôd, ktorá sa často začína počas zberu. Fialové škvrny dosahujú veľkosť od jedného do štyroch milimetrov a zvyčajne majú mierne tmavší stred. Pre bielu škvrnitosť sú typické svetlé škvrny s červeným okrajom, ktoré sa objavujú o niečo neskôr. Obe choroby znižujú asimilačný povrch listov a môžu výrazne oslabiť jahody. Okrem listov sú niekedy napadnuté plody a listové stopky. Spóry húb oboch chorôb prezimujú na infikovaných listoch, odkiaľ sa prostredníctvom dažďových kvapiek, priamym kontaktom listov alebo pohybmi vetra prenášajú ďalej.

Fialová škvrnitosť jahodových listov
Zdroj: isifa/shutterstock

Vznik týchto hubových chorôb podporuje vlhké prostredie, preto je veľmi dôležité, aby listy jahôd po daždi mohli rýchlo vyschnúť. Sadenice jahôd vysádzajte teda v dostatočnom spone, ideálne 30 cm od seba v jednom riadku a 60 cm medzi jednotlivými riadkami. Jahody zalievajte iba ráno a dbajte na to, aby ste nezmáčali listy.

Boj proti fialovej a bielej škvrnitosti

Odstránenie napadnutých starých listov je v mnohých prípadoch postačujúce na zníženie tejto hubovej infekcie. Mali by sa však odstrániť čo najskôr, aby sa huba nerozširovala. Na priamy boj proti škvrnitosti sú vhodné fungicídne prípravky obsahujúce meď. Sú tiež schválené pre ekologické poľnohospodárstvo a používajú sa niekoľkokrát za sezónu.

Biele škvrny na jahodových listoch
Biele škvrny na jahodových listoch sú pomerne častá a ľahko prenosná choroba. | Zdroj: isifa/shutterstock

Text: Redakcia, Anna Szábóová, Marián Komžík
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.