Čo všetko obnáša zimné upratovanie pre záhradkára
Nejde len o to, aby ste mali všetko na svojom mieste. Dôležité je postarať sa ako o pivnicu, tak i o náradie, aby bolo pripravené na ďalšiu jar.
Zimné upratovanie má veľký význam nielen v domácnosti, ale tiež v záhradke a v priestore, kde skladujete úrodu.
Zoberte náradie „pod lupu“
Počas zimy by každý záhradkár mal urobiť revíziu náradia, zosumarizovať poškodené kusy, opraviť ich alebo nahradiť novými. K starostlivosti o náradie patrí jeho dezinfekcia aj obrúsenie. Okrem nečistôt je dôležité odstrániť aj hrdzu a použiť konzervačný olej. Nezabudnite poumývať postrekovače a rozprašovače, ak v nádobách nájdete pleseň alebo iné patogény, vyhoďte ich. Urobte si zoznam opráv, náhradných dielov a náradia, ktoré si potrebujete do jari zaobstarať.
Otestujte kvality skladovacích priestorov
Najčastejším miestom, kde si záhradkári uskladňujú úrodu je pivnica alebo chladnejšia šopa. Ideálne skladovacie priestory by mali mať teplotu približne 1 stupeň Celzia a relatívnu vlhkosť vzduchu 85 až 95 percent. Miestnosť by mala byť tmavá, suchá a dobre vetrateľná. V niektorých častiach pivníc, kde je zlé tesnenie zvykne mrznúť, takýmto priestorom by ste sa mali vyhýbať. Miesta, kde máme uloženú úrodu sa nesmú stretnúť s mrazom.
Potrebná je aj dezinfekcia
V čase, keď ste zužitkovali úrodu alebo ju zakonzervovali, treba pripraviť pivnicu na nové obdobie. Riadne vyčistenie priestoru neznamená len jeho upratanie a zbavenie pozostatkov plodín, neraz už napadnutých chorobami. Veľmi dôležitá je dezinfekcia priestoru. Dezinfekcia je potrebná nielen po vyprázdnení zásob, ale aj niekoľko dní pred uložením novej úrody. Odborníci odporúčajú dezinfikovanie sírnymi knôtmi – je to lacný a vysoko účinný spôsob, navyše manipuláciu s nimi zvládne aj amatér.
So stratami treba rátať
Samozrejme, každý záhradkár musí rátať aj so stratami počas obdobia skladovania úrody. Pri dôkladnom čistení a znalostiach ako úrodu ukladať, bude týchto strát však podstatne menej. V starostlivo pripravených pivniciach vydrží zelenina i ovocie dlho, čistotu udržiavajte aj naďalej a starostlivo odstraňujte všetky choré a poškodené kusy.
Aromatické plodiny nemiešajte
Viete o tom, že jednotlivé odrody sa ovplyvňujú aj pri skladovaní? Spolu nie je vhodné skladovať ani plodiny, ktoré sa môžu navzájom ovplyvniť pachom. Môže dôjsť k zhoršeniu chuti a celkovej akosti.
Priveľa úrody?
Veľa úrody každého hospodára poteší, ale predsa len, ak jej je priveľa, a nestíha ju spotrebovať, znamená to problém navyše. Ešte skôr, ako začne zelenina či ovocie prejavovať znaky vädnutia, vyberte si spôsob, akým môžete úrodu konzervovať a skladovať.
Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana
Komentáre