Čerstvé uhorky nakrájané na kolieska
Zdroj: shutterstock.com

Tzatziki, raita a uhorkové rolky – 3 osviežujúce recepty s čerstvými uhorkami, ktoré oživia leto

Nestíhate oberať uhorky? Máte už dosť sterilizovaných pohárov a neviete, čo s nimi? Ak si chcete ešte pochutnať na tohtoročných čerstvých uhorkách, no uhorkový šalát vás už neláka, inšpiráciou vám môžu byť nasledujúce svieže a chuťovo zaujímavé recepty.

Tzatziki – skvelá omáčka ku grilovačke

Tzatziki sú neodmysliteľnou súčasťou gréckej a tureckej kuchyne. Ide o osviežujúcu krémovú omáčku/dip, ktorá sa výborne hodí ku grilovanému mäsu, rybám, k pečeným zemiakom aj do letných zeleninových šalátov.

Budeme potrebovať:

  • 450 –  500 g gréckeho jogurtu (hustý a krémový)
  • 1 šalátovú uhorku alebo 4 stredne veľké uhorky nakladačky
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • zväzok čerstvého kôpru
  • šťavu z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
Domáce tatziky
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Uhorky očistíme, zbavíme šupky a nastrúhame na väčšom strúhadle. Ak sú jadierka v uhorkách väčšie, odstránime ich pred strúhaním. Nastrúhané uhorky mierne posolíme a necháme postáť v miske, aby pustili vodu.
  2. V ďalšej miske zmiešame grécky jogurt, olivový olej a prelisované strúčiky cesnaku.
  3. K jogurtovej zmesi pridáme nadrobno nasekaný kôpor (približne 1 kopcovitú lyžicu) a uhorky vytlačené z vody.
  4. Premiešame a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
  5. Hotové tzatziki necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Raita – pre milovníkov indickej kuchyne

Ľudia, ktorí majú radi indickú kuchyňu, isto vedia, ako niekedy dostávajú chuťové bunky „zabrať“ typickými pálivými a korenistými jedlami. Na ich okamžité ochladenie je skvelým riešením osviežujúci jogurtový dip známy ako raita. Spôsobom prevedenia sa ponáša na tzatziki, no láka na zase o niečo odlišný chuťový profil.

Budeme potrebovať:

  • 250 g kvalitného bieleho jogurtu
  • 1 šalátovú uhorku alebo 4 stredne veľké uhorky nakladačky
  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • lyžicu nasekanej čerstvej mäty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • ¼ lyžičky mletej rasce
  • voliteľné prísady – červená cibuľa, mrkva, na malé kúsky nakrájaný ananás alebo granátové jablko
Indická raita s uhorkami
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Uhorky na indickú raitu najskôr umyjeme a zbavíme šupiek. Každú uhorku prerežeme po dĺžke na polovicu a potom ešte aj každú polovicu na dve dlhé časti. Jadierka odstránime. Z očistených uhoriek budeme krájať malé kúsky – nie veľmi hrubé, ani tenké. Necháme ich chvíľu postáť, aby pustili vodu.
  2. V miske zmiešame jogurt s prelisovaným cesnakom, koriandrom, mätou a mletou rascou.
  3. Pridáme odkvapkané uhorky a všetko spolu zmiešame.
  4. Raita môže mať rôzne podoby. V indickej kuchyni sa k tejto základnej verzii pridáva aj nastrúhaná mrkva a nadrobno nasekaná červená cibuľa. Orientálne chute výborne podporia i kúsky ananásu alebo zrnká granátového jablka.

Uhorkové rolky

Rolky v tomto prevedení potešia každého, kto hľadá niečo osviežujúce a oku lahodivé. Takéto uhorkové „sushi jednohubky“ nie sú ničím iným, ako zatočenými a plnenými plátkami zo šalátových uhoriek.

Budeme potrebovať:

  • dlhé šalátové uhorky
  • roztierateľný krémový syr (poprípade obľúbenú domácu nátierku)
  • plátky tvrdého syra
  • plátky šunky alebo údeného lososa
  • soľ, mleté čierne korenie, čerstvé bylinky
  • podľa chuti kúsky avokáda, plátky mrkvy, červenej papriky alebo rukolu
Plnené uhorkové rolky
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Uhorky dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky na zeleninu krájame po celej dĺžke z uhoriek tenké, no široké pásy. Pred plnením a zatáčaním ich osušíme papierovou utierkou.
  2. Pripravíme si ostatné ingrediencie na plnenie – plátky syra, lososa/šunky a podľa chuti aj mrkvu a červenú papriku nakrájanú na tenké pásiky. Výborné chutia i s avokádom alebo rukolou.
  3. Každý uhorkový plátok potrieme roztierateľným syrom a rozložíme na ňu primerané množstvo plniacich ingrediencií.
  4. Osolíme, okoreníme a začneme s rolovaním. Pracujeme opatrne, aby každá rolka držala tvar. Pomôžu paličky na jednohubky alebo špáradlá.
  5. Uhorkové rolky výborne chutia napríklad s pikantnými omáčkami ázijskej kuchyne.
Tip – Ak chcete mať takéto jednohubky objemnejšie a so zaujímavou textúrou, primiešajte do syra malé množstvo nastrúhaného karfiolu.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.