
Tzatziki, raita a uhorkové rolky – 3 osviežujúce recepty s čerstvými uhorkami, ktoré oživia leto
Nestíhate oberať uhorky? Máte už dosť sterilizovaných pohárov a neviete, čo s nimi? Ak si chcete ešte pochutnať na tohtoročných čerstvých uhorkách, no uhorkový šalát vás už neláka, inšpiráciou vám môžu byť nasledujúce svieže a chuťovo zaujímavé recepty.
Tzatziki – skvelá omáčka ku grilovačke
Tzatziki sú neodmysliteľnou súčasťou gréckej a tureckej kuchyne. Ide o osviežujúcu krémovú omáčku/dip, ktorá sa výborne hodí ku grilovanému mäsu, rybám, k pečeným zemiakom aj do letných zeleninových šalátov.
Budeme potrebovať:
- 450 – 500 g gréckeho jogurtu (hustý a krémový)
- 1 šalátovú uhorku alebo 4 stredne veľké uhorky nakladačky
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja
- zväzok čerstvého kôpru
- šťavu z citróna
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
- Uhorky očistíme, zbavíme šupky a nastrúhame na väčšom strúhadle. Ak sú jadierka v uhorkách väčšie, odstránime ich pred strúhaním. Nastrúhané uhorky mierne posolíme a necháme postáť v miske, aby pustili vodu.
- V ďalšej miske zmiešame grécky jogurt, olivový olej a prelisované strúčiky cesnaku.
- K jogurtovej zmesi pridáme nadrobno nasekaný kôpor (približne 1 kopcovitú lyžicu) a uhorky vytlačené z vody.
- Premiešame a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Hotové tzatziki necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.
Raita – pre milovníkov indickej kuchyne
Ľudia, ktorí majú radi indickú kuchyňu, isto vedia, ako niekedy dostávajú chuťové bunky „zabrať“ typickými pálivými a korenistými jedlami. Na ich okamžité ochladenie je skvelým riešením osviežujúci jogurtový dip známy ako raita. Spôsobom prevedenia sa ponáša na tzatziki, no láka na zase o niečo odlišný chuťový profil.
Budeme potrebovať:
- 250 g kvalitného bieleho jogurtu
- 1 šalátovú uhorku alebo 4 stredne veľké uhorky nakladačky
- hrsť čerstvého nasekaného koriandru
- lyžicu nasekanej čerstvej mäty
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- ¼ lyžičky mletej rasce
- voliteľné prísady – červená cibuľa, mrkva, na malé kúsky nakrájaný ananás alebo granátové jablko
Postup:
- Uhorky na indickú raitu najskôr umyjeme a zbavíme šupiek. Každú uhorku prerežeme po dĺžke na polovicu a potom ešte aj každú polovicu na dve dlhé časti. Jadierka odstránime. Z očistených uhoriek budeme krájať malé kúsky – nie veľmi hrubé, ani tenké. Necháme ich chvíľu postáť, aby pustili vodu.
- V miske zmiešame jogurt s prelisovaným cesnakom, koriandrom, mätou a mletou rascou.
- Pridáme odkvapkané uhorky a všetko spolu zmiešame.
- Raita môže mať rôzne podoby. V indickej kuchyni sa k tejto základnej verzii pridáva aj nastrúhaná mrkva a nadrobno nasekaná červená cibuľa. Orientálne chute výborne podporia i kúsky ananásu alebo zrnká granátového jablka.
Uhorkové rolky
Rolky v tomto prevedení potešia každého, kto hľadá niečo osviežujúce a oku lahodivé. Takéto uhorkové „sushi jednohubky“ nie sú ničím iným, ako zatočenými a plnenými plátkami zo šalátových uhoriek.
Budeme potrebovať:
- dlhé šalátové uhorky
- roztierateľný krémový syr (poprípade obľúbenú domácu nátierku)
- plátky tvrdého syra
- plátky šunky alebo údeného lososa
- soľ, mleté čierne korenie, čerstvé bylinky
- podľa chuti kúsky avokáda, plátky mrkvy, červenej papriky alebo rukolu
Postup:
- Uhorky dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky na zeleninu krájame po celej dĺžke z uhoriek tenké, no široké pásy. Pred plnením a zatáčaním ich osušíme papierovou utierkou.
- Pripravíme si ostatné ingrediencie na plnenie – plátky syra, lososa/šunky a podľa chuti aj mrkvu a červenú papriku nakrájanú na tenké pásiky. Výborné chutia i s avokádom alebo rukolou.
- Každý uhorkový plátok potrieme roztierateľným syrom a rozložíme na ňu primerané množstvo plniacich ingrediencií.
- Osolíme, okoreníme a začneme s rolovaním. Pracujeme opatrne, aby každá rolka držala tvar. Pomôžu paličky na jednohubky alebo špáradlá.
- Uhorkové rolky výborne chutia napríklad s pikantnými omáčkami ázijskej kuchyne.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre