Samozbery jahôd sú v plnom prúde a premýšľate, ako ich spracovať? Vyskúšajte náš jednoduchý jahodový koláč, zmrzlinu či výbornú marmeládu!
Sezóna jahôd je v plnom prúde. Samozbery a trhy ponúkajú nepreberné množstvo čerstvých a lahodných plodov. Ak ste si aj vy dopriali trochu tohto jahodového šťastia, nebojte sa nechať svojej kulinárskej fantázii voľný priebeh a využiť čerstvé jahody na prípravu jednoduchých a chutných pokrmov.
Galéria
Výborná jahodová marmeláda
Jednoduchá a chutná pochúťka, ktorá dokáže využiť sezónne jahody na maximum.
Čo budete potrebovať
- 1 kg jahôd
- 800 g cukru (prípadne menej podľa preferencií)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 balenie pektínu
- sterilizované poháre
Postup prípravy marmelády
- Pripravte si sterilizované poháre alebo sklenené nádoby, do ktorých budete marmeládu plniť. Dôležité je, aby boli čisté a hermeticky uzatvárateľné.
- Jahody očistite a dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Môžete ich aj nakrájať na kúsky podľa toho, aké kúsky ovocia v marmeláde preferujete.
- V hrnci zmiešajte jahody, cukor a citrónovú šťavu. Pomaly zohrejte zmes na miernom ohni, aby sa cukor rozpustil a jahody uvoľnili šťavu. Občas miešajte, aby sa zmes nelepila na dno hrnca.
- Keď sa zmes dobre premieša, pridajte pektín. Použite podľa pokynov na obale pektínu, pretože sa môže líšiť v závislosti od značky. Zvyčajne sa pektín zmieša s malým množstvom cukru a pridá sa do hrnca. Nezabudnite dôkladne premiešať, aby sa pektín rovnomerne rozpustil.
- Zvýšte teplotu a nechajte zmes vrieť. Pokračujte varením na strednom ohni, občas miešajte, aby sa zmes nepripálila. Varíme asi 10-15 minút, alebo kým zmes nezhustne a nedosiahne požadovanú konzistenciu marmelády.
- Marmeládu odstráňte z tepla a nechajte ju chvíľu odpočinúť.
- Hotovú jahodovú marmeládu nalejte do pripravených sterilizovaných pohárov. Zatvorte ich pevne a obráťte hore nohami na niekoľko minút, aby ste vytvorili vákuový efekt a zabezpečili dlhšiu trvanlivosť marmelády.
- Nechajte marmeládu úplne vychladnúť pri izbovej teplote a potom ju vložte do chladničky. Marmeláda postupne stuhne a dá sa skladovať až niekoľko mesiacov.
Domáca jahodová zmrzlina
Jahody sú skvelou surovinou pre domácu výrobu zmrzliny, ktorá krásne vonia a ešte lepšie chutí.
Čo budete potrebovať
- 500 g čerstvých jahôd
- 1 šálku cukru
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 1 šálku mlieka
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
Postup prípravy domácej zmrzliny
- Jahody umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte cukor a nechajte jahody odpočinúť asi 30 minút, kým nepustia šťavu.
- Smotanu vyšľahajte do tuha. Zmes jahôd a cukru rozmixujte v mixéri, pokiaľ nebude jemná a hladká. Pridajte mlieko, vanilkový extrakt a premiešajte.
- Zmes jahodovej šťavy a smotany premiešajte, kým nevznikne homogénna zmes. Zmes nalejte do nádoby na zmrzlinu a nechajte zamraziť.
- Počas mrazenia zmrzlinu každých 30 minút zamiešajte, aby sa zabránilo vzniku kryštálov. Po zmrznutí môžete jahodovú zmrzlinu podávať v misách s čerstvými jahodami, šľahačkou a mätou.
Jahodová limonáda
Vynikajúce osvieženie na horúce dni. Jemná chuť jahôd skvele dopĺňa kyslosť citrónu.
Čo budete potrebovať
- 1 šálku čerstvých jahôd
- 1 šálku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (cca 4 citróny)
- ¾ šálky cukru
- 4 šálky vody
- ľad a čerstvú mätu na ozdobu
Postup prípravy jahodovej limonády
- Jahody umyte, očistite a rozmixujte v mixéri na hladkú pastu.
- V hrnci zmiešajte cukor a vodu a priveďte do varu. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zmes cukru a vody odstavte a pridajte jahodovú pastu a citrónový džús. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Limonádu dajte do chladničky a nechajte vychladiť.
- Pred podávaním nalejte limonádu do pohárov naplnených ľadom a ozdobených čerstvou mätou.
Jednoduchý jahodový koláč
Ak máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť nič zložité, potom je tento ľahký jahodový koláč tým pravým riešením.
Čo budete potrebovať
- 250 g jahôd
- 150 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
Postup prípravy jahodového koláča
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie.
- Jahody umyjeme a zbavíme stopky. Ak sú veľké, môžeme ich nakrájať na menšie kúsky.
- V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
- V druhej mise rozmiešame maslo s cukrom, kým nevznikne krémová hmota. Postupne pridávame vajcia a dôkladne miešame. Následne pridáme zmes múky a premiešame, kým nevznikne cesto.
- Do cesta vmiešame jahody. Cesto nalejeme na plech a pečieme asi 30 minút, alebo pokiaľ nie je koláč zlatisto hnedý a prepečený.
- Hotový koláč necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť jahodami alebo posypať práškovým cukrom.
Jahodové knedlíky
Čo by to bolo za tipy na dobroty, keby v nich chýbali obľúbené jahodové knedlíky.
Čo budete potrebovať
- 300 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 2 lyžice tvarohu
- štipka soli
- 10–12 malých jahôd
- cukor na posypanie
- maslo na podávanie
Postup prípravy jahodových knedlíkov
- V miske zmiešame múku s trochou soli. Pridáme maslo a dôkladne premiešame.
- Pridáme vajcia, tvaroh a opäť premiešame, kým nevznikne hladké cesto. Cesto dáme na 30 minút do chladničky, aby stuhlo.
- Jahody umyjeme a zbavíme stopky. Následne ich nakrájame na menšie kúsky.
- Z cesta odoberáme menšie kusy a do každého vložíme niekoľko kúskov jahôd. Cesto starostlivo uzavrieme a formujeme knedlíky.
- Knedlíky varíme v osolenej vriacej vode asi 10 až 15 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Hotové knedlíky vyberieme z vody, necháme odkvapkať a môžeme podávať s maslom a posypané cukrom.
Jahodový koktail
Je chutný, rýchly, zdravý a navyše plný vitamínov. Jahodový koktail si môžete vylepšiť pridaním orechov, semienok či proteínového prášku pre väčšiu výživovú hodnotu.
Čo budete potrebovať
- 250 g čerstvých jahôd (alebo mrazených)
- 1 banán
- 250 ml studeného mlieka (môže byť aj mandľové, kokosové, sójové)
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 6–8 kociek ľadu
Postup prípravy jahodového koktailu
- Jahody umyte a zbavte stopiek. Ak používate mrazené jahody, nechajte ich asi 10 minút pred prípravou rozmraziť.
- Ošúpte banán a nakrájajte ho na menšie kúsky.
- Do mixéra pridajte jahody, nakrájaný banán, studené mlieko, med (sirup), vanilkový extrakt a kocky ľadu.
- Mixujte na vysokej rýchlosti asi 1 až 2 minúty, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu. Pokiaľ je nápoj príliš hustý, pridajte ďalšie mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Nalejte do pohára a podávajte.
Prajeme vám dobrú chuť!
Text: Claudie Kornelová
Foto: istock.com
Komentáre