Budete ich robiť celé leto! Tri svieže dezerty z jahôd, ktoré sa oplatí vyskúšať
Napriek tomu, že jahody sú prakticky dostupné počas celého roka, nikdy nie sú také chutné a zdravé ako počas sezóny – z domácej záhrady, poľa či od farmárov. Ak ich nestihnete zjesť čerstvé, spravte si z nich osviežujúce dobroty. Tieto tri dezerty si vás svojou chuťou získajú.
Čokoládovo-jahodová torta (inšpirovaná filmom Servírka, r. 2007)
Na 10 porcií potrebujete:
Základ
6 polievkových lyžíc nesoleného masla
30 g kvalitnej čokolády, nakrájanej na kúsky
200 g čokoládových sušienok
470 g umytých rozpolených jahôd
Plnka
2/3 šálky cukru
¼ šálky kukuričného škrobu
2 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku
¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
1/8 čajovej lyžičky muškátového orecha
štipka soli
6 veľkých vaječných žĺtkov
2 a ½ šálky plnotučného mlieka
170 g horkej alebo polosladkej čokolády, nakrájanej na kúsky
½ lyžice bourbonu
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy torty
Základ: Vymastite tortovú formu. Maslo a nasekanú čokoládu dajte do nádoby vhodnej do mikrovlnky a zahrejte pri vysokej teplote 30 sekúnd – kým sa čokoláda neroztopí. Zmes rozmiešajte dohladka. Rozdrvte sušienky, pridajte čokoládovú zmes a spracujte. Omrvinky by mali byť rovnomerne zvlhčené. Vzniknuté cesto rovnomerne uložte do pripravenej formy, aj po bokoch. Dajte na 30 minút zmraziť, aby stuhlo. Na tento základ naukladajte vrstvu prekrojených jahôd.
Plnka: Zmiešajte cukor, kukuričný škrob, kakaový prášok, korenia a soľ. Do zmesi všľahajte vaječné žĺtky, aby sa vytvorila hustá pasta. Postupne pridajte mlieko a varte na stredne vysokej teplote, kým zmes nezhustne. Nechajte prevrieť asi 1 minútu. Potom zmes odstavte a pridajte čokoládu. Vyšľahajte dohladka. Pridajte bourbon a vanilku. Nechajte chladnúť 5 minút, chvíľami premiešajte. Zmes potom nalejte na jahody tak, aby bola zarovno s horným okrajom cesta po bokoch. Najmenej na dve hodiny vložte do chladničky, aby torta stuhla. Podávajte s čerstvou šľahačkou a jahodami.
Jahodový pohár s mascarpone
Na 6 až 8 porcií potrebujete:
500 g mascarpone
450 g umytých a odstopkovaných jahôd
3-4 lyžice sladidla Erytritol alebo podobného, prípadne podľa použite cukor
čerstvá mäta na ozdobenie
Ako pripraviť jahodový pohár
Mascarpone a polovicu nakrájaných jahôd rozmixuje v mixéri, stačí pri strednom stupni. Postupne pridávajte sladidlo alebo cukor a miešajte. Priebežne chutnajte, či už zmes nie je dostatočne sladká.
Do pohára dajte vrstvu krému, naň naukladajte niekoľko nakrájaných jahôd. Potom nasledujte ďalšia vrstva krému a opäť jahody. Opakujte, kým nie sú poháre plné. Vrch ozdobte nakrájanými jahodami a čerstvou mätou.
Jahodovo-rebarborový mrazený jogurt
Na 8 porcií potrebujete:
3 šálky gréckeho jogurtu so zníženým obsahom tuku
2 šálky smotany na varenie s obsahom tuku 10 – 12 %
1 šálka cukru
1/3 šálky kukuričného sirupu
1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
¼ lyžičky soli
2 šálky čerstvých jahôd
1 šálka najemno nasekanej rebarbory
Ako pripraviť mrazený jogurt
Zmiešajte jogurt, smotanu, 2/3 šálky cukru, kukuričný sirup, vanilkový extrakt a soľ. Nechajte odstáť 5 minút. Šľahajte, až kým sa cukor nerozpustí. Dajte na dve hodiny do chladničky.
Medzitým uvarte čerstvé jahody, rebarboru a 1/3 šálky cukru na miernom ohni. Varte 6 až 8 minút alebo dovtedy, kým ovocie nezmäkne a nezačne sa rozpadať. Jahodovú zmes premiešajte do pripraveného jogurtu.
Zmes nalejte do pripravených misiek alebo formičiek na zmrzlinu. Pred podávaním mrazte aspoň hodinu a spotrebujte do 1 týždňa.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre