Fantastické tiramisu, osviežujúce nápoje aj omáčka na pečené mäso! Vyskúšajte tieto skvelé recepty s jahodami
Jahody sú úžasným ovocím. Nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantov a vlákniny, ale aj kvôli šťavnatosti a úžasnej chuti. Existuje množstvo receptov z jahôd, avšak nemusia to byť len známe koláče, bublaniny či džemy. Jahody sa dajú dokonca použiť aj do zeleninových šalátov a ďalších slaných jedál. Vyskúšajte niektorý z týchto zaujímavých receptov.
Tiramisu s jahodami a gréckym jogurtom
Tiramisu bez lepku s jahodami a tmavou čokoládou je vynikajúcou dobrotou na horúce letné dni.
INGREDIENCIE
Na cesto
- 6 lyžíc kokosovej múky
- 4 lyžice mandľovej múky
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- 6 vajec
- ¼ šálky kokosového oleja
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička vanilky
Na plnku
- 2 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu
- 250 g mascarpone
- 3 lyžice medu
- 1 a 1/2 lyžičky vanilky
- 65 g nasekanej 85 % horkej čokolády
- 2 lyžice mandľového mlieka
- 1 a 1/2 šálky jahôd (nakrájaných)
Na jahody v čokoláde
- 5 jahôd
- 35 gramov 85 % horkej čokolády
- 1 lyžica kokosového oleja
Postup
Cesto: Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia. Suché prísady vložte do misky a premiešajte.
Mokré ingrediencie spolu zmiešajte v malej miske a pridajte k suchým, miešajte, kým sa hrudky nerozbijú a cesto nebude hladké. Nechajte ho odležať 5 – 10 minút. Zhustnuté cesto vložte do plastového vrecka na zips (alebo vrecka na pečivo). Odrežte kúsok jedného rohu a na plech vystlaný papierom na pečenie formujte asi 6 cm dlhé pásy – piškóty. Nechajte medzi nimi medzeru; cesto sa roztečie. Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť.
Plnka: Rozmixujte grécky jogurt, mascarpone, med a vanilku dohladka. V malej miske zmiešajte 65 g nasekanej tmavej čokolády a 2 polievkové lyžice mandľového mlieka. Vložte do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd, premiešajte a potom ešte nechajte v mikrovlnke roztopiť ďalších 20 sekúnd.
V roztopenej čokoláde namáčajte upečené piškóty – vždy len jednu polovicu a poukladajte ich na dno zapekacej misy 20 x 20 cm. Zalejte ich 1 šálkou jogurtovej zmesi a pokvapkajte ⅓ rozpustenej čokolády. Pridajte vrstvu z ½ šálky nakrájaných jahôd. V rovnakom poradí opakujte ďalšie 2 vrstvy. Zvyšných 35 g tmavej čokolády rozpustite s 1 lyžicou kokosového oleja. Jahody prekrojte na polovicu a potom každú namočte do čokolády. Poukladajte ich na vrch tiramisu. Všetko nechajte stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
Pečené kuracie mäso s jahodami a balzamikom
Už ste jedli pečené kura poliate čerstvým a zdravým jahodovým topingom s balzamikom? Vyskúšajte!
INGREDIENCIE
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 šálka balzamikového octu, rozdelená
- soľ a korenie
- 450 g čerstvých jahôd, nahrubo nakrájaných
- 120 g čerstvá mozzarella, nahrubo nasekaná alebo strúhaná
- ¼ šálky čerstvej bazalky, nasekanej
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Do vrecúška na zips vložte kuracie prsia a ½ šálky balzamika. Dajte do chladničky aspoň na hodinu, ideálne na 5 hodín. Mäso preložte do pekáča a nalejte naň zvyšný ocot, veľkoryso dochuťte soľou a korením. Pečte 30 minút.
Medzitým priveďte ½ šálky octu do varu, znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 minút, kým sa obsah nezredukuje na polovicu. Odložte. V malej miske zmiešajte jahody, mozzarellu a bazalku. Keď je mäso hotové, poukladajte ho do servírovacích misiek, prípadne nakrájajte, polejte jahodovou polevou a potom pokvapkajte redukovaným balzamikovým octom.
Jahodovo-rebarborový koktail
Chystáte letnú párty, grilovačku či rodinnú slávnosť? S týmto nápojom očaríte všetkých.
INGREDIENCIE
Na 8 porcií
- 1 a ½ šálky na kocky nakrájanej rebarbory
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 a ½ šálky nakrájaných jahôd
- 1 fľaša prosecca alebo šampanského, chladené
Postup
Rebarboru, cukor a dve polievkové lyžice vody dajte do hrnca. Prikryte a na miernom ohni
zohrievajte 5 – 6 minút, kým rebarbora nezačne mäknúť. Pridajte nakrájané jahody a varte odokryté ďalších 5 – 6 minút (kým jahody nezmäknú). Vypnite oheň a opatrne rozmixujte tyčovým mixérom. Nechajte vychladnúť. Naberte 4 – 5 polievkových lyžíc dobre vychladnutého ovocného pyré do pohára na šampanské. Pohár naplňte do dvoch tretín proseccom alebo šampanským, premiešajte a dolejte bublinkový nápoj doplna. Pyré si môžete pripraviť aj deň dopredu. Poháre ozdobte jahodami alebo krátko povarenou rebarborou s cukrom.
Osviežujúci nealko nápoj s jahodami a uhorkou
Vynikajúci nápoj na letné dni – zameňte vodu za „infúziu“ ochutenú jahodami, uhorkou a mätou.
INGREDIENCIE
- 1 šálka nakrájaných jahôd
- 1 šálka nakrájaných šalátových uhoriek
- 2 limetky, nakrájané na plátky
- ¼ šálky čerstvých lístkov mäty
- kocky ľadu
- voda
Postup
Do 2-litrového džbánu navrstvite jahody, uhorky, plátky limetky a lístky mäty s kockami ľadu. Naplňte nádobu vodou. Nechajte aspoň 10 minút vychladnúť. Namiesto neperlivej vody pokojne použite perlivú. Čím dlhšie sa ovocie s vodou chladí, tým je nápoj chuťovo bohatší. Pre výraznejší efekt ho nechajte odstáť cez noc.
Sabína Zavarská
Zdroje: brit.co, gimmesomeoven.com, wholefully.com
Foto: istock.com
Komentáre