/ Recepty /

Fantastické tiramisu, osviežujúce nápoje aj omáčka na pečené mäso! Vyskúšajte tieto skvelé recepty s jahodami

Jahodový koláč
Zdroj: iStock

Jahody sú úžasným ovocím. Nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantov a vlákniny, ale aj kvôli šťavnatosti a úžasnej chuti. Existuje množstvo receptov z jahôd, avšak nemusia to byť len známe koláče, bublaniny či džemy. Jahody sa dajú dokonca použiť aj do zeleninových šalátov a ďalších slaných jedál. Vyskúšajte niektorý z týchto zaujímavých receptov.

Tiramisu s jahodami a gréckym jogurtom

Tiramisu bez lepku s jahodami a tmavou čokoládou je vynikajúcou dobrotou na horúce letné dni.

Jahodový koláč
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 6 lyžíc kokosovej múky
  • 4 lyžice mandľovej múky
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • 6 vajec
  • ¼ šálky kokosového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilky

Na plnku

  • 2 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 250 g mascarpone
  • 3 lyžice medu
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilky
  • 65 g nasekanej 85 % horkej čokolády
  • 2 lyžice mandľového mlieka
  • 1 a 1/2 šálky jahôd (nakrájaných)

Na jahody v čokoláde

  • 5 jahôd
  • 35 gramov 85 % horkej čokolády
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup

Cesto: Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia. Suché prísady vložte do misky a premiešajte.
Mokré ingrediencie spolu zmiešajte v malej miske a pridajte k suchým, miešajte, kým sa hrudky nerozbijú a cesto nebude hladké. Nechajte ho odležať 5 – 10 minút. Zhustnuté cesto vložte do plastového vrecka na zips (alebo vrecka na pečivo). Odrežte kúsok jedného rohu a na plech vystlaný papierom na pečenie formujte asi 6 cm dlhé pásy – piškóty. Nechajte medzi nimi medzeru; cesto sa roztečie. Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť.

Plnka: Rozmixujte grécky jogurt, mascarpone, med a vanilku dohladka. V malej miske zmiešajte 65 g nasekanej tmavej čokolády a 2 polievkové lyžice mandľového mlieka. Vložte do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd, premiešajte a potom ešte nechajte v mikrovlnke roztopiť ďalších 20 sekúnd.

V roztopenej čokoláde namáčajte upečené piškóty – vždy len jednu polovicu a poukladajte ich na dno zapekacej misy 20 x 20 cm. Zalejte ich 1 šálkou jogurtovej zmesi a pokvapkajte ⅓ rozpustenej čokolády. Pridajte vrstvu z ½ šálky nakrájaných jahôd. V rovnakom poradí opakujte ďalšie 2 vrstvy. Zvyšných 35 g tmavej čokolády rozpustite s 1 lyžicou kokosového oleja. Jahody prekrojte na polovicu a potom každú namočte do čokolády. Poukladajte ich na vrch tiramisu. Všetko nechajte stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.

Pečené kuracie mäso s jahodami a balzamikom

Už ste jedli pečené kura poliate čerstvým a zdravým jahodovým topingom s balzamikom? Vyskúšajte!

Šalát s jahodami a kuracím mäsom
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • 4 vykostené kuracie prsia bez kože
  • 1 šálka balzamikového octu, rozdelená
  • soľ a korenie
  • 450 g čerstvých jahôd, nahrubo nakrájaných
  • 120 g čerstvá mozzarella, nahrubo nasekaná alebo strúhaná
  • ¼ šálky čerstvej bazalky, nasekanej

Postup

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Do vrecúška na zips vložte kuracie prsia a ½ šálky balzamika. Dajte do chladničky aspoň na hodinu, ideálne na 5 hodín. Mäso preložte do pekáča a nalejte naň zvyšný ocot, veľkoryso dochuťte soľou a korením. Pečte 30 minút.

Medzitým priveďte ½ šálky octu do varu, znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 minút, kým sa obsah nezredukuje na polovicu. Odložte. V malej miske zmiešajte jahody, mozzarellu a bazalku. Keď je mäso hotové, poukladajte ho do servírovacích misiek, prípadne nakrájajte, polejte jahodovou polevou a potom pokvapkajte redukovaným balzamikovým octom.

Jahodovo-rebarborový koktail

Chystáte letnú párty, grilovačku či rodinnú slávnosť? S týmto nápojom očaríte všetkých.

Rossini
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

Na 8 porcií

  • 1 a ½ šálky na kocky nakrájanej rebarbory
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 a ½ šálky nakrájaných jahôd
  • 1 fľaša prosecca alebo šampanského, chladené

Postup

Rebarboru, cukor a dve polievkové lyžice vody dajte do hrnca. Prikryte a na miernom ohni
zohrievajte 5 – 6 minút, kým rebarbora nezačne mäknúť. Pridajte nakrájané jahody a varte odokryté ďalších 5 – 6 minút (kým jahody nezmäknú). Vypnite oheň a opatrne rozmixujte tyčovým mixérom. Nechajte vychladnúť. Naberte 4 – 5 polievkových lyžíc dobre vychladnutého ovocného pyré do pohára na šampanské. Pohár naplňte do dvoch tretín proseccom alebo šampanským, premiešajte a dolejte bublinkový nápoj doplna. Pyré si môžete pripraviť aj deň dopredu. Poháre ozdobte jahodami alebo krátko povarenou rebarborou s cukrom.

Osviežujúci nealko nápoj s jahodami a uhorkou

Vynikajúci nápoj na letné dni – zameňte vodu za „infúziu“ ochutenú jahodami, uhorkou a mätou.

INGREDIENCIE

  • 1 šálka nakrájaných jahôd
  • 1 šálka nakrájaných šalátových uhoriek
  • 2 limetky, nakrájané na plátky
  • ¼ šálky čerstvých lístkov mäty
  • kocky ľadu
  • voda

Postup

Do 2-litrového džbánu navrstvite jahody, uhorky, plátky limetky a lístky mäty s kockami ľadu. Naplňte nádobu vodou. Nechajte aspoň 10 minút vychladnúť. Namiesto neperlivej vody pokojne použite perlivú. Čím dlhšie sa ovocie s vodou chladí, tým je nápoj chuťovo bohatší. Pre výraznejší efekt ho nechajte odstáť cez noc.

Sabína Zavarská
Zdroje: brit.co, gimmesomeoven.com, wholefully.com
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.