/ Recepty /

Jednoduchá jablková štrúdľa z lístkového cesta

image 30263 25 v1

Ak nemáte vlohy, čas alebo skrátka nervy na klasické štrúdľové cesto a nepozdávajú sa vám v nej píniové oriešky ako v pôvodnom recepte z južného Tirolska, pripravte si s nami túto "lenivejšiu" verziu. Tradičné ťahané cesto nahraďte lístkovým, píniové oriešky u nás obľúbenými vlašskými a za pár minút máte na stole teplú, voňavú a chutnú štrúdľu, ktorá je ako stvorená pre chladné jesenné dni.

Ingrediencie

500g lístkové cesto (klasické mrazené)
4 stredné jablká (cca 500-600g)
1x škoricový cukor
1x vanilkový cukor
100g hrozienka
trošku rumu
70g vlašské orechy
Zlatý klas
trošku mlieka (cca 1 dcl)
šťava z citróna

Postup

1. Pripravíme si suroviny. Mrazené cesto necháme rozmraziť. Hrozienka premyjeme a na pár minút namočíme do teplej vody zmiešanej s rumom (približne 1 dcl). Vlašské oriešky posekáme alebo necháme celé kusy (počas pečenia krásne zmäknú).

2. Jablká umyjeme, vyberieme jadrovníky a prípadne ošúpeme. V tomto recepte sme jablká nešúpali, lebo sú domáce (bez postreku) a v šupke je mnoho prospešných látok. Nastrúhame ich na strúhadle určenom na uhorky (tak aby nám ostali väčšie kusy, resp. plátky) a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

3. Lístkové cesto rozvaľkáme a približne do 1/3 cesta uložíme pripravené jablká, hrozienka a oriešky.Konce necháme voľné aby sa dali zvinúť a uzavrieť.

4. V troške mlieka si rozmiešame 2 kopcovité čajové lyžičky Zlatého klasu.

5. Plnku posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom, a po celom povrchu pokvapkáme pripraveným Zlatým klasom.


6. Cesto opatrne preložíme, najprv z kratšej a potom z dlhšej strany a konce pritlačíme k sebe a uzavrieme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrne zvrchu popicháme vidličkou. Nám sa podarilo spraviť štrúdľu trošku dlhšiu ako je plech, preto je uložená uhlopriečne, pokojne si môžte radšej plech vopred premerať 🙂 Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C kým nebude štrúdľa zlatistá (približne 30 minút).

7. Podávame teplú alebo vychladenú, výborná je so šľahačkou, prípadne poliata čokoládovou polevou. Štrúdľa je veľmi šťavnatá, vláčna a vydrží čerstvá niekoľko dní.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová 

Komentáre

  1. niekolko dni nevydrzi lebo sa hned zje 🙂

  2. Vyborna strudla, všetkým chutila. Lepšiu som asi ani nejdela. 🙂

  3. Vanesa Tekelová says:

    Výborne sa mi to podarilo spraviť podľa vášho chutného receptu

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.