Jednoduchá jablková štrúdľa z lístkového cesta
Ak nemáte vlohy, čas alebo skrátka nervy na klasické štrúdľové cesto a nepozdávajú sa vám v nej píniové oriešky ako v pôvodnom recepte z južného Tirolska, pripravte si s nami túto "lenivejšiu" verziu. Tradičné ťahané cesto nahraďte lístkovým, píniové oriešky u nás obľúbenými vlašskými a za pár minút máte na stole teplú, voňavú a chutnú štrúdľu, ktorá je ako stvorená pre chladné jesenné dni.
Galéria
Ingrediencie
500g lístkové cesto (klasické mrazené)
4 stredné jablká (cca 500-600g)
1x škoricový cukor
1x vanilkový cukor
100g hrozienka
trošku rumu
70g vlašské orechy
Zlatý klas
trošku mlieka (cca 1 dcl)
šťava z citróna
Postup
1. Pripravíme si suroviny. Mrazené cesto necháme rozmraziť. Hrozienka premyjeme a na pár minút namočíme do teplej vody zmiešanej s rumom (približne 1 dcl). Vlašské oriešky posekáme alebo necháme celé kusy (počas pečenia krásne zmäknú).
2. Jablká umyjeme, vyberieme jadrovníky a prípadne ošúpeme. V tomto recepte sme jablká nešúpali, lebo sú domáce (bez postreku) a v šupke je mnoho prospešných látok. Nastrúhame ich na strúhadle určenom na uhorky (tak aby nám ostali väčšie kusy, resp. plátky) a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
3. Lístkové cesto rozvaľkáme a približne do 1/3 cesta uložíme pripravené jablká, hrozienka a oriešky.Konce necháme voľné aby sa dali zvinúť a uzavrieť.
4. V troške mlieka si rozmiešame 2 kopcovité čajové lyžičky Zlatého klasu.
5. Plnku posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom, a po celom povrchu pokvapkáme pripraveným Zlatým klasom.
6. Cesto opatrne preložíme, najprv z kratšej a potom z dlhšej strany a konce pritlačíme k sebe a uzavrieme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrne zvrchu popicháme vidličkou. Nám sa podarilo spraviť štrúdľu trošku dlhšiu ako je plech, preto je uložená uhlopriečne, pokojne si môžte radšej plech vopred premerať 🙂 Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C kým nebude štrúdľa zlatistá (približne 30 minút).
7. Podávame teplú alebo vychladenú, výborná je so šľahačkou, prípadne poliata čokoládovou polevou. Štrúdľa je veľmi šťavnatá, vláčna a vydrží čerstvá niekoľko dní.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
niekolko dni nevydrzi lebo sa hned zje 🙂
Vyborna strudla, všetkým chutila. Lepšiu som asi ani nejdela. 🙂
Výborne sa mi to podarilo spraviť podľa vášho chutného receptu