Chutné mäso v lístkovom ceste a v domácej žemli? Dva výnimočné slané koláče, ktoré musíte vyskúšať!
Patríte k milovníkom koláčov na slaný spôsob? Cesto nie je chutné len v kombinácii s ovocím, krémami či pudingami. Poznáme syrové, bryndzové, aj výborné zeleninové koláčiky. Dnes vám prinášame inšpiráciu na mäsové pochúťky zabalené v ceste, ktoré pochádzajú z viacerých končín sveta.
Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste
Ingrediencie
- 4 lyžice masla (rozdelené)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 220 g šampiňónov, nasekaných nadrobno
- ½ lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- ½ šálky kuracích pečienok, nakrájaných najemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 lyžička majoránky
- 2 lyžice hovädzieho vývaru
- 8 kúskov hovädzej sviečkovej (Filet Mignon)
- 1 balenie mrazeného lístkového cesta
- 1 vajce, rozšľahané
Ako pripravíte sviečkovú Wellington v lístkovom ceste?
Rúru predhrejte na 220 °C. Na veľkej panvici zohrejte na miernom ohni 2 lyžice masla a olivový olej. Pridajte cibuľu a šampiňóny a dochuťte soľou a korením. Varte a miešajte na strednom ohni, kým zmes nezhnedne a neodparí sa vlhkosť, asi 8 až 12 minút.
Pridajte kuracie pečene, cesnak a majoránku. Varte za stáleho miešania ďalších 4 až 5 minút. Prilejte hovädzí vývar, priveďte k varu a povarte 3 až 4 minúty, kým sa tekutina neodparí. Odstavte.
Na nelepivej panvici roztopte zvyšné 2 lyžice masla. Postupne opekajte hovädzie filety zo všetkých strán, stred by mal byť na spôsob medium. Odložte bokom a prikryte.
Na mierne pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto a každý list nakrájajte na štyri štvorce. Na každý do stredu uložte hubovú zmes a na ňu opečený filet. Okraje cesta potrite rozšľahaným vajcom a zahnite k sebe, aby ste plnku uzatvorili v cestovom obale.
Naplnené taštičky uložte spojom na plech vystlaný papierom a potrite ich vyšľahaným vajcom.
Pečte 15 až 25 minút, alebo kým nebude pečivo zlatohnedé. Nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke a podávajte. Chutia so zeleninou a zemiakovou kašou.
Domáce žemle plnené mletým mäsom
Ingrediencie
Na plnku
- 450 g hovädzieho mäsa (môžete vyskúšať aj iné druhy)
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 ČL tymianu
- soľ
- 1 lyžička vegety
- čili vločky podľa chuti
- 2 mrkvy
- 2 zelené cibule
- ½ šálky vody + 2 lyžice
Na žemle
- 2½ šálky múky plus 1 až 2 lyžice na miesenie
- 2 lyžice rozpusteného masla
- ½ lyžice čerstvého droždia
- 1 vajce
- ¾ šálky teplého mlieka
- 3 polievkové lyžice cukru, plus 1 čajová lyžička do kvásku
- ½ lyžičky soli
Ako pripravíte žemle plnené mletým mäsom?
Kvasnice a cukor rozpustite v teplom mlieku a nechajte kysnúť asi 15 minút.
Vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ a cukor, urobte v strede jamku a pridajte do nej kvások, vajce a maslo a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto.
Cesto premiestnite na ľahko pomúčenú dosku a mieste ho, kým nebude hladké a elastické, asi 7 minút ručne.
Potom ho vložte do veľkej naolejovanej misy (nezabudnite aj vrch cesta potrieť olejom). Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu alebo, kým sa objem cesta nezdvojnásobí.
Keď cesto odpočíva, na panvici rozohrejte olej, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte ju asi 5 minút. Pridajte mleté hovädzie a dôkladne ho porozdeľujte a opečte. Pridajte tymian, vločky čili, nastrúhanú mrkvu, zelenú cibuľku, vegetu, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby pridajte vodu a ešte pár minút duste. Stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
Nakysnuté cesto poprepichujte, aby z neho vyšiel vzduch a položte ho na ľahko pomúčenú pracovnú dosku. Teraz ho rozdeľte na 6 rovnakých častí a každú z nich vytvarujte do gule a vyvaľkajte na kruhový disk. Doprostred neho naložte plnku, na vrchu cesto spojte a dôsledne uzatvorte, aby plnka nevytekala.
Položte na plech vystlaný papierom na pečenie švíkom dole. Prikryte a nechajte ešte na teplom mieste kysnúť, približne 30 minút.
Potom potrite vajcom a pečte pri teplote 180 °C približne 20 minút alebo dozlatista. Podávajte teplé.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre