/ Recepty /

Chutné mäso v lístkovom ceste a v domácej žemli? Dva výnimočné slané koláče, ktoré musíte vyskúšať!

Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste
Zdroj: istock.com

Patríte k milovníkom koláčov na slaný spôsob? Cesto nie je chutné len v kombinácii s ovocím, krémami či pudingami. Poznáme syrové, bryndzové, aj výborné zeleninové koláčiky. Dnes vám prinášame inšpiráciu na mäsové pochúťky zabalené v ceste, ktoré pochádzajú z viacerých končín sveta.

Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla (rozdelené)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 220 g šampiňónov, nasekaných nadrobno
  • ½ lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • ½ šálky kuracích pečienok, nakrájaných najemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 lyžička majoránky
  • 2 lyžice hovädzieho vývaru
  • 8 kúskov hovädzej sviečkovej (Filet Mignon)
  • 1 balenie mrazeného lístkového cesta
  • 1 vajce, rozšľahané
Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste
Zdroj: istock.com

Ako pripravíte sviečkovú Wellington v lístkovom ceste?

Rúru predhrejte na 220 °C. Na veľkej panvici zohrejte na miernom ohni 2 lyžice masla a olivový olej. Pridajte cibuľu a šampiňóny a dochuťte soľou a korením. Varte a miešajte na strednom ohni, kým zmes nezhnedne a neodparí sa vlhkosť, asi 8 až 12 minút.

Pridajte kuracie pečene, cesnak a majoránku. Varte za stáleho miešania ďalších 4 až 5 minút. Prilejte hovädzí vývar, priveďte k varu a povarte 3 až 4 minúty, kým sa tekutina neodparí. Odstavte.

Na nelepivej panvici roztopte zvyšné 2 lyžice masla. Postupne opekajte hovädzie filety zo všetkých strán, stred by mal byť na spôsob medium. Odložte bokom a prikryte.

Na mierne pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto a každý list nakrájajte na štyri štvorce. Na každý do stredu uložte hubovú zmes a na ňu opečený filet. Okraje cesta potrite rozšľahaným vajcom a  zahnite k sebe, aby ste plnku uzatvorili v cestovom obale.

Naplnené taštičky uložte spojom na plech vystlaný papierom a potrite ich vyšľahaným vajcom.

Pečte 15 až 25 minút, alebo kým nebude pečivo zlatohnedé. Nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke a podávajte. Chutia so zeleninou a zemiakovou kašou.

Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste
Jednoduchá Sviečková Wellington v lístkovom ceste | Zdroj: istock.com

Domáce žemle plnené mletým mäsom

Ingrediencie

Na plnku

  • 450 g hovädzieho mäsa (môžete vyskúšať aj iné druhy)
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 ČL tymianu
  • soľ
  • 1 lyžička vegety
  • čili vločky podľa chuti
  • 2 mrkvy
  • 2 zelené cibule
  • ½ šálky vody + 2 lyžice

Na žemle

  • 2½ šálky múky plus 1 až 2 lyžice na miesenie
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • ½ lyžice čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • ¾ šálky teplého mlieka
  • 3 polievkové lyžice cukru, plus 1 čajová lyžička do kvásku
  • ½ lyžičky soli

Ako pripravíte žemle plnené mletým mäsom?

Kvasnice a cukor rozpustite v teplom mlieku a nechajte kysnúť asi 15 minút.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ a cukor, urobte v strede jamku a pridajte do nej kvások, vajce a maslo a miešajte, kým nevznikne vláčne cesto.

Cesto premiestnite na ľahko pomúčenú dosku a mieste ho, kým nebude hladké a elastické, asi 7 minút ručne.

Potom ho vložte do veľkej naolejovanej misy (nezabudnite aj vrch cesta potrieť olejom). Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu alebo, kým sa objem cesta nezdvojnásobí.

Keď cesto odpočíva, na panvici rozohrejte olej, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte ju asi 5 minút. Pridajte mleté hovädzie a dôkladne ho porozdeľujte a opečte. Pridajte tymian, vločky čili, nastrúhanú mrkvu, zelenú cibuľku, vegetu, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby pridajte vodu a ešte pár minút duste. Stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.

Nakysnuté cesto poprepichujte, aby z neho vyšiel vzduch a položte ho na ľahko pomúčenú pracovnú dosku. Teraz ho rozdeľte na 6 rovnakých častí a každú z nich vytvarujte do gule a vyvaľkajte na kruhový disk. Doprostred neho naložte plnku, na vrchu cesto spojte a dôsledne uzatvorte, aby plnka nevytekala.

Položte na plech vystlaný papierom na pečenie švíkom dole. Prikryte a nechajte ešte na teplom mieste kysnúť, približne 30 minút.

Potom potrite vajcom a pečte pri teplote 180 °C približne 20 minút alebo dozlatista. Podávajte teplé.

Domáce žemle plnené mletým mäsom
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.