Domáce jahodové nanuky
Zdroj: shutterstock.com

Pripravte si sviežu domácu maškrtu! Domáce jahodové nanuky s prehľadom tromfnú aj tie kupované

Najskôr sa im iba hanblivo červenajú líčka, no o pár dní odchádzate zo záhrady s plným košíkom utešených červených jahôd! Jahodová sezóna je v plnom prúde a ak máte jahôd nazvyš alebo ste si domov doniesli niekoľko kíl z trhu či samozberu, okrem džemu a bublaniny z jahôd veľmi rýchlo pripravíte aj výborné domáce jahodové nanuky.

Chladivé sladké osvieženie pripravené behom pár minút. Tak by sa dali opísať nasledujúce recepty na jahodové nanuky. Treba síce počítať, že niekoľko hodín musia pobudnúť v mrazničke kým vytuhnú, no to čakanie za to stojí!

Postup prípravy jahodových nanukov (bez ohľadu na presný zoznam ingrediencií) je v princípe rovnaký. Budete potrebovať dozreté a sladké jahody bez viditeľných poškodení. Kusy, ktoré javia znaky hniloby alebo napadnutia hmyzom, okamžite odložte bokom. O vznik jemnej jahodovej zmesi sa postará mixér. Použiť možno ponorný mixér, stolový mixér, no aj smoothie mixér, ak je množstvo jahôd menšie. Ak máte doma vyberavých maškrtníkov, nepodceňte prepasírovanie jahôd, vďaka ktorému zostanú pomixované jahody výnimočne jemné, bez drobných zrniečok.

Viete o tom, že „to červené“ na jahode v skutočnosti zväčšené, dužinaté kvetné lôžko a pravými plodmi sú malé drobné zrniečka, ktoré vidíte na červenom povrchu?
Domáce jahodové nanuky
Zdroj: shutterstock.com

„Najjahodovejšie“ jahodové nanuky

Budete potrebovať:

  • 400 – 500 g jahôd
  • 5 lyžíc cukru (alebo med, agáve sirup)
  • 4 lyžice vody
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

Tento recept je zo všetkých najjednoduchší a pomery si ľahko prispôsobíte i podľa seba a chuťových preferencií. Jahody, cukor, vodu a citrónovú šťavu spolu dohladka vymixujte tak, aby vznikla hustá, no rovnomerne jemná zmes. Ak nechcete zrniečka, nezabudnite na pasírovanie. Chuť môžete ešte zvýrazniť pridaním niekoľkých čerstvých lístkov mäty.

Jahody pred mixovaním vždy dôkladne odstopkujte a vyumývajte.
Domáce jahodovo-smotanové nanuky
Zdroj: shutterstock.com

Lahodné jahodové nanuky so smotanou

Budete potrebovať:

  • 400 – 500 g jahôd
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 5 lyžíc cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Máte radi smotanové nanuky, ktoré sa jemne rozplývajú na jazyku? Pridajte k pomixovaným jahodám smotanu na šľahanie. Sviežou alternatívou za šľahačkovú smotanu môže byť jemný tvaroh, menej kalorickou možnosťou zase biely jogurt. Aj tu treba všetko spolu iba dostatočne dlho vymixovať do jemnej konzistencie. Vanilkový cukor dodá nanukom ešte krajšiu vôňu a nový rozmer chuti. Milovníci vanilky môžu smelo siahnuť aj po intenzívnejšom vanilkovom struku.

Domáce jahodové nanuky
Zdroj: shutterstock.com

Jahodové nanuky s banánom a kokosovým mliekom

Budete potrebovať:

  • 400 g jahôd
  • 1 – 2 zrelé banány
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

Dajú sa pripraviť jahodové nanuky bez laktózy a bieleho cukru? Samozrejme, a vo veľmi chutnom a osviežujúcom prevedení. Pridaním banánov, kokosového mlieka a medu získate zase celkom novú pochúťku, ktorú si obľúbia malí aj veľkí. Dajte si záležať na precíznom vymixovaní, aby sa nanuky na jazyku krásne rozplývali.

Domáce jahodové nanuky
Zdroj: shutterstock.com

Do čoho plniť hotovú sladkú jahodovú zmes?

Je dobré mať po ruke formičky na nanuky – ideálne také, ktoré sa dajú jednoducho odložiť do mrazničky a pri ktorých budete mať istotu, že z nich aj zamrznuté nanuky pôjdu ľahko vybrať. Ak však takéto formy nemáte, môžete celkom jednoducho zaimprovizovať. Použite hlbšiu hranatú dózu alebo plastový obal zo zmrzliny a jahodovú zmes do nej prelejte. Nechajte ju čiastočne stuhnúť a v momente, kedy nie je ešte úplne zamrznutá, no už sa ani nedá prelievať, do nej rovnomerne napichajte drevené nanukové paličky. Pri podávaní potom ostrým nožom celú zamrznutú zmes rozkrájate a každému sa ujde v ruke časť s paličkou. Nebude to síce také estetické, ako z formičiek, no treba veriť, že chuť porazí vizuál.

Veľmi praktickým a cenovo nenáročným riešením je použitie jednorazových papierových pohárov. Pripravíte si tak jahodovú zmrzlinu „v poháriku“. Potom už stačí iba lyžička a chuť zamaškrtiť si…

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje