/ Recepty /

Čokoládový dezert s jahodami a nutelou

Čokoládový dezert s jahodami a nutelou

Na prípravu nenáročný dezert, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie. Veď povedzte, odolali by ste kombinácii čokolády s jahodami a nutelou?

Ingrediencie:
rozpis na formu 30 x 11 x 7cm

1. vrstva
200 g maslových sušienok
200 g nutely

2. vrstva
250 ml  šľahačkovej smotany
250 g mäkkého tvarohu
2 PL preosiateho kakaa
2 PL práškového cukru
1 KL vanilkového extraktu (možno nahradiť 1 vanilkovým cukrom)
3 KL želatíny
4 PL studenej vody

3. vrstva

250 ml šľahačkovej smotany
200 g horkej čokolády
50 g bielej čokolády

Okrem toho:
18 – 20 kusov jahôd + niekoľko na dekoráciu

Postup:
Formu na biskupsky chlebík vystelieme papierom tak, aby pretŕčal cez formu. Uľahčí nám to vyberanie hotového dezertu z formy.

Sušienky dáme do mikroténového sáčku a pomocou valčeka ich „pomelieme“. Nevadí, ak sem-tam ostanú väčšie kúsky. Pekne to vynikne v tej základnej časti. Pridáme nutelu a dobre premiešame, kým dostaneme kompaktnú hmotu.

 

Hmotu dáme do pripravenej formy a pomocou lyžice dobre utlačíme. Odložíme do chladničky, kým si pripravíme ďalšiu vrstvu.

Jahody umyjeme, osušíme a konce, kde sú stopky, zrežeme. Snažíme sa vybrať rovnako veľké jahody. Želatínu necháme napučať so 4 PL vody. Na veľmi miernom ohni zahrejeme, teplom sa pekne rozpustí. Nevariť!

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme. Tvaroh, cukor a preosiate kakao vymiešame. Pridáme vyšľahanú šľahačku a spolu zamiešame, kým sa obe hmoty nespoja. Trochu z tejto masy odoberieme a dobre rozmiešame v rozpustenej želatíne. Za stáleho šľahania pridáme do tvarohovo – šľahačkovej zmesi a dobre prešľaháme, aby sa želatína dostala rovnomerne do celej hmoty.

 

Do formy na 1. vrstvu nanesieme trochu krému (iba toľko, aby sa jahody prilepili) a jahody uložíme stojato tesne vedľa seba. Prikryjeme zvyšným krémom a odložíme do chladničky asi na 30 minút.
Medzitým si pripravíme 3. vrstvu. Šľahačkovú smotanu zahrejeme do bodu varu (nevaríme!!!!!) a pridáme na kocky nalámanú čokoládu. Odstavíme z ohňa a miešame, kým dostaneme krásne zamatovú hmotu. Necháme postáť asi 10 minút.

Bielu čokoládu rozpustíme nad parou. Nalejeme smotanovo – čokoládovú masu na dezert a povrch zarovnáme. Nakvapkáme zopár kvapiek bielej čokolády a pomocou špáradla vytvoríme vzor.
Odložíme do chladničky na 3 – 4 hodiny stuhnúť. Pomocou papiera vyberieme z formy a preložíme na podnos. Krájame asi 2 cm pláty (najlepšie zúbkovaným alebo veľmi ostrým nožom) a podávame. Dezert držíme v chladničke, rýchlo mäkne.
 

Komentáre

  1. Hrôza!!! Neviem, kto recept poslal, ale patrí medzi tie, čo idú do koša!! Robila ho tá dotyčná osoba, kým ho poslala????!!!! Neskúšajte ho, je to drahé na výrobu GEBUZINY!!!

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.