Káva a kokos = fantastická kombinácia! Domáci nanuk, ktorý si zamilujete
Mrazené domáce pochúťky sú novodobou formou dezertov v horúcom lete. Načo vypekať dobroty a rozohriať si ešte viac domácnosť, keď si ich pripravíte ľahko za 15-20 minút a počkáte kým zamrznú.
Určite ste už videli rôzne recepty na domáce nanuky, ale ak vyskúšate tento, nedáte naň dopustiť. Kombinácia kávy s kokosom je famózna a v mrazenej forme skvele osvieži. Tento recept je bezlepkový, vhodný pre vegetariánov i vegánov.
Potrebujete:
formičku na mrazenie nanukov + paličky na držanie k nej, prípadne ich môžete vyrobiť zo špachtlí
1 lyžička rozpustnej kávy
100 ml vriacej vody
2-3 lyžičky cukru, pre zdravšiu prípravu môžete nahradiť stéviou v optimálnom pomere
50 ml studenej vody
150 ml plnotučného kokosového mlieka
2 lyžičky sušeného strúhaného kokosu
Ako na to?
V prvom rade sa ubezpečte, či máte v mrazničke dostatočný rovný a hlboký priestor na uloženie nanukovej formy. Lyžičku rozpustnej kávy vložte do tepelne odolnej nádoby a zalejte 100 ml horúcej vody. Pridajte cukor alebo stéviu, premiešajte do úplného rozpustenia. Odmerajte 150 ml kokosového mlieka, dôkladne ho premiešajte, aby malo rovnakú štruktúru v celom objeme. Pridajte 50 ml studenej vody a vlažnú kávu, aby ste dostali celkovo 300 ml budúcej pochúťky. Všetko opäť dôkladne premiešajte a zakryté vložte do chladničky, aby zmes úplne vychladla.
Zatiaľ do každej jamky na nanuk vo formičke vsypte trošku strúhaného kokosu, môžete aj trošku nastrúhanej alebo nalámanej čokolády. Potom do každého otvoru vlejte vychladnutú zmes približne pol centimetra pod horný okraj. Do stredu každého nanuku vsuňte paličky alebo špachtle, za ktoré sa budú nanuky po zmrazení držať. Naplnenú formu opatrne preneste do mrazničky a nechajte zmraziť. Nanuky mrazte aspoň štyri hodiny pred podávaním.
Dobrú chuť a skvelú letnú pohodu!
Text: Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock
Komentáre